Yıldırım-Schulz ortak basın toplantısı

Yıldırım-Schulz ortak basın toplantısı

AP Başkanı Schulz:- "Biz, Avrupa Birliği olarak ülkenin bütünlüğüne yönelik son derece ağır bir saldırıya maruz kalmış bir halkın yanında duruyoruz"- "Bu konuştuğumuz konular Gülen hareketi ve darbe yapmak isteyen asker içerisindeki bir kanattan bahsetti.

ANKARA (AA) - Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin, "Biz, Avrupa Birliği olarak ülkenin bütünlüğüne yönelik son derece ağır bir saldırıya maruz kalmış bir halkın yanında duruyoruz." ifadelerini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım ile Çankaya Köşkü'ndeki görüşmelerinin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında Schulz, gündeme dair değerlendirmelerde bulunarak soruları yanıtladı.

Schulz, FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili, "Biz, Avrupa Birliği olarak ülkenin bütünlüğüne yönelik son derece ağır bir saldırıya maruz kalmış bir halkın yanında duruyoruz." dedi.

Özgür seçimlerle seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telefondaki FaceTime uygulaması aracılığıyla CNN Türk canlı yayınına bağlanmasının ardından Türk halkının da silahsız olmasına rağmen sokağa dökülerek vahşi darbe girişimine karşı çıktığını hatırlatan Schulz, "İnanıyorum ki bu, Türk ulusunun tarihinde şanlı bir sayfadır. Bu, bizim Avrupa'da da hayranlıkla izlediğimiz bir gelişmeydi." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin, AB'nin yeterince destek olmadığı şeklindeki eleştirisine de değinen Schulz, darbe girişimi sonrasındaki sürecin çok "pürüzsüz" ilerlemesinin, kafasında bazı soru işaretlerine neden olduğunu söyleyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu konuyla ilgili açıklamaları dinledim ve bunları hali hazırda bilmiyordum, yeni öğrendim. Bu bilgileri de derinleştirmemiz gerekiyor. Bu konuştuğumuz konular Gülen hareketi ve darbe yapmak isteyen asker içerisindeki bir kanattan bahsetti. Sayın Yıldırım'a çok teşekkür etmek istiyorum zira bu konuyu bilmiyorduk bu kapsamıyla, o yüzden de gerekli tepkiyi zamanında veremedik."

Türkiye-AB ilişkilerinin istikrarına nasıl katkıda bulunulabileceği sorusuna Schulz, Türkiye'nin son derece zorlu bir durumda olduğunu gördüklerini belirterek, Türkiye'nin, güvenli sınırlara sahip olma hakkının altını çizerek, bu kapsamda Türkiye ile AB arasındaki güvenlik anlaşmasının da gündeme geldiğini aktardı.

Türkiye'nin son derece çirkin bir terör ile karşı karşıya olduğunu vurgulayan Schulz, Gaziantep'teki terör saldırısını hatırlatarak, bunun "itici ve iğrenç bir olay" olduğunu dile getirdi.

Schulz, Başbakan Yıldırım ile yapılan görüşmede çok kapsamlı konuların ele alındığını belirterek, "Bu konular, güvenlik, temel hak ve özgürlükler, medya özgürlüğü, AB'ye katılım süreci, vize serbestisi ve bu sözleşmelerle (göçmenlere) sağlanacak olan mali katkılar." diye konuştu.

- Vize serbestisi

Vize serbestisi ve göçmen anlaşmasına da değinen AP Başkanı Schulz, "Tabii ki ayrı düştüğümüz konular da var. Bunlardan bir tanesi de vize serbestisi. Bunun için de AB'nin terörle mücadele yasasının değişmesi de dahil olmak üzere bütün başlıkların ancak tamamlanmasının ardından bir vize serbestisi olabileceğini söyledim. Ama bu anlamda parlamentoda hali hazırda hala gündeme getirilebilir ve Sayın Başbakan'a şunu da ifade ettim terörle mücadele konusunda bir değişiklik yapılmadığı sürece bu konuda elimiz kolumuz bağlı dedim." dedi.

Schulz, Başbakan Yıldırım'ın Geri Kabul Anlaşması'nın vize serbestisiyle birleştirilmesinin sorulduğu bir soruya verdiği cevabın ardından, Türkiye ile AB'nin basın ve ifade özgürlüğünden anladıkları arasında fark olduğunu savunarak, bu nedenle iki tarafın temel haklar ve ifade özgürlüğü konularında çalışmaları gerektiğini belirtti.

Demokrasinin kalitesi ve seviyesini gösteren faktörlerden birinin basın ve ifade özgürlüğü olduğunu söyleyen Schulz, Türkiye'nin diğer durumlarda olduğu gibi gazeteciler konusunda da her vakaya tekil bakması gerektiğini dile getirerek, yargılamaların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde (AİHS) belirlenen koşullara göre yapılması gerektiğinin altını çizdi.

- "Ben, Salih Müslim'i davet etmezdim"

Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin elebaşı Salih Müslim'in Avrupa Parlamentosu'nda (AP) ağırlanmasının, başka bir terör örgütü için aynı durumun mümkün olup olmayacağı ve yine AP'de PKK'nın fotoğraf sergisinin açılmasının sorulmasına cevaben Schulz, Müslim'in AP'de olduğu bilgisini bugün burada aldığını söyledi.

Bunun şahsi bir ziyaret olduğunu ve AP'yi bağlayıcı niteliği bulunmadığını ifade eden Schulz, "Bu ziyaret AP'yi hiçbir şeye mecbur bırakmaz. Şunu da ifade etmeliyim ki, ben şaşırdım, ben kendisini davet etmezdim. AP'de ifade ettiği görüşleri de özel görüşleridir. Bunların herhangi bir şekilde beni temsil ettiğini düşünmüyorum." dedi.

FETÖ'nün Avrupa'daki faaliyetlerine yönelik herhangi bir yaptırım olup olmayacağı sorusu üzerine de Schulz, şunları kaydetti:

"Ben, darbenin boyutlarını göremedik, bilmiyorduk demedim, onu gördük. Biz burada tutuklamaların ve bu darbeyi desteklemiş ya da sözde desteklediği ileri sürülen insanların bu kadar çabuk tespit edilmesi bizi düşündürdü dedim. Yani bu şiddetle dolu darbe denemesinin üzerinden 48 saat geçtiğinde binlerce insanın tutuklanmasının bizi şaşırttığını söyledik ve bu konuda sorular sorduk. Sorularımız da çok sarihti. Bu kadar kısa süre içerisinde bu kadar büyük bir ülkede gazeteciler, valiler, savcılar, hakimler nasıl oldu da bu darbeyi desteklediler gibi sorular sorduk ve bu sorular bugün, o zaman cevaplandığından daha iyi cevaplandı."

Schulz, darbeyi en "katı" şekilde kınadıklarının altını çizdi.

- "Terörle mücadele konusunda Türkiye, AB'nin desteğini tam olarak almıştır"

Türkiye'nin Geri Kabul Anlaşması'yla Avrupa'ya yasa dışı göçü çok büyük ölçüde düşürmesine rağmen AB'nin vadettiği mültecileri hala almadığının ve bu konuda söz verilen mali desteğin de çok az bir kısmının verildiğinin sorulması üzerine Schulz, Türkiye ile AB arasındaki Geri Kabul Anlaşması çerçevesinde mali desteklerin yapıldığını söyledi.

Schulz, terör konusunda ise "Terörün hiçbir çeşidinin meşru zemini olamaz. O yüzden de silahsız masum insanları, kadınları, çocukları ya da düğün ziyaretçilerini, konuklarını öldüren bir örgüt hangi siyasi görüşe sahip olursa olsun yüzde 100 sert bir şekilde mücadele edilmesi gerekir. Bu konuda da Türkiye, AB'nin desteğini tam olarak almıştır." değerlendirmelerinde bulundu.

Vize serbestisi müzakerelerinin terörle mücadele yasası sebebiyle sekteye uğraması veya başarısız olması ihtimalinin sorulması üzerine Schulz, şu an Türkiye ile AB arasındaki farklılıklar nedeniyle bu konuda bir adım atılamadığını ancak bunun başarısız olunacağı veya sürecin sekteye uğrayacağı anlamına gelmediğini söyledi.

Terörle mücadele yasası reformunun çok temel bir kriter olduğunun altını çizen Schulz, bu reform gerçekleştirilemediği için bu konuda bir adım atılamadığını ancak bunun son söz olmak zorunda olmadığı kaydetti.

Schulz, kendisine yöneltilen, 241 şehide rağmen darbe girişimi sonrasında yürütülen yargılama sürecine dair kafasındaki soru işaretlerinin neler olduğu sorusuna, yargılama sürecinin henüz sonuçlanmadığını hatırlatarak, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bir darbe denemesi yapıldı ve herkesi gerçekten şoke etti. Üniformalı, silahlı insanlar, insanların üzerine ateş ediyor ve bir Cumhurbaşkanı halkına çağrıda bulunuyor. İnsan saatler içerisinde sokaklara dökülüyor. Bunların hepsini canlı olarak takip ettik. Ve hemen bunun akabinde hükümet devreye giriyor, ülkeyi kontrol altına alıyor ve 48 ya da 72 saat içinde bütün Türkiye'de binlerce insan tutuklanıyor. Bunun gerekçesi de zanlı olmaları. Bizi şaşırtan şey bu: Bu kadar kısa sürede bu kadar çok insan. Çünkü şu soruyu sorduk kendimize: Bir hükümet nasıl olur da şunu bilebilir, bir darbeye ne kadar kişinin, nerelerden ve ne şekilde katıldığını nasıl bu kadar kısa sürede öğrenebilir? Bugün yaptığımız bütün görüşmelerde şunu net bir şekilde ifade ettik, bu dehşet verici darbe eylemine rağmen demokratik bir hukuk devleti her bir davaya münferit olarak bakmalı ve gerek iddia, gerekse savunma makamı aynı şartlara ve aynı haklara sahip olmalı, bunun altını çizdik."



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler