Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, ülke topraklarının yüzde 85'inde kontrolü sağladıklarını belirtti

ADEN (AA) - Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Husiler ve destekçilerine karşı savaşta hükümet güçlerinin ülkenin yüzde 85'inde kontrolü sağladığını söyledi.

Hadi, Endonezya'nın başkenti Cakarta'da Hint Okyanusu Yakası Birliği (IORA) Zirvesinde yaptığı konuşmasında, Yemen topraklarının yüzde 85'inde kontrolü sağladıklarını, kalan yüzde 15'lik bölümün ise Husiler ve müttefikleri tarafından kontrol edildiğini belirtti.

Çatışmalar sürerken bir yandan da salgın hastalıklar ve kıtlık gibi felaketlerle boğuştuklarını hatırlatan Hadi, "Ülkede ekonomik ve sosyal kalkınmada çok ciddi düşüş yaşanıyor. Terör ve suç olayları yüksek oranda. Ülkeyi bu felaketlerden kurtarabilmemiz, ekonomik ve sosyal bakımdan yeniden inşa edebilmemiz için hep birlikte çalışma çağrısında bulunuyorum." dedi.

Bazı ülkelerin Birleşmiş Milletler sözleşmesi ve uluslararası hukuka aykırı olarak Husilere silah yardımı yaptığını ifade eden Hadi, "Husilere silah desteği sürdükçe Yemen halkının çektiği bu sıkıntı ve felaketler devam edecektir." uyarısında bulundu.

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, halkının özellikle gıda ve ilaç yardımına ihtiyacı olduğunu aktarırken IORA üyesi ülkelere de mümkün olan her desteği yapmaları çağrısında bulundu.

Hint Okyanusu'na kıyısı olan ülkeler arasında ekonomik iş birliğinin artırılması, bölgesel barış ve istikrarın güçlendirilmesi amacıyla 1997 yılında kurulan IORA'nın 21 üyesi bulunuyor.

IORA'ya üye ülkeler, dünya petrol rezervlerinin üçte ikisini elinde bulunduruyor.

Uzun süredir siyasi istikrarsız yaşayan Yemen, Eylül 2014'te Husilerin başkent Sana'yı ele geçirmesinin ardından 26 Mart 2015'ten bu yana Suudi Arabistan öncülüğündeki uluslararası koalisyonun destek verdiği hükümet güçleri ile Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları arasında çatışmalara sahne oluyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :