Yedi Güzel Adam kimdir?

Yedi Güzel Adam kimdir?

Türk edebiyatında 'Maraş ekolünü' temsil eden şair ve yazarlardan yedisidir Yedi Güzel Adam... Peki Yedi Güzel Adam kimdir?

Cahit Zarifoğlu (1940-1987)
En çok bilinen şiiri Acz'dır. 47 yıllık kısa hayatından geriye birçok şiir, hikaye, deneme, roman, günlük, tiyatro, çocuk şiirleri ve hikayeler bıraktı.

Mehmet Akif İnan (1940-2000)
1969'de Nuri Pakdil ile birlikte Edebiyat dergisini kurdu. Mavera dergisinin de kurucusu olarak yer aldı. Ayrıca Eğitim-Bir'in kurucusu ve başkanlığını yaptı. Deneme ve şiir kitapları bulunan şairin en bilinen şiir kitabı Hicret...

Adil Erdem Bayazıt (1939-2008)

Şiir ve yazıları Açı, Hamle, Çıkış, Yeni İstiklal, Büyük Doğu, Edebiyat, Mavera, Yedi İklim ve Hece dergilerinde yayınlandı. En bilinen şiiri "Sana, Bana, Vatanıma, Ülkemin İnsanlarına Dair."

Alaeddin Özdenören (1940-2003)
Hamle dergisi ile mahalli gazeteler için hazırladıkları edebiyat sayfalarında edebiyata başlayan Alâeddin Özdenören, Yeni İstiklal, Diriliş, Edebiyat ve Mavera dergisinde yazdı. Kendi adının yanı sıra Bilal Davut mahlasıyla yazdı.

Ali Kutlay (1940-2008)
Öykü yazmaya 16 yaşında başladı 18'inde bıraktı. O yaşta yazdığı öyküler bile kaliteliydi. Hukuk okudu. Rasim Özdenören'e göre Yedi Güzel Adam'dan biri değil ama dizide öyle yer alıyor.

Nuri Pakdil (1934)
İlk çalışmalarını, şiir ve deneme türünde Demokrasiye Hizmet gazetesinde yayımladı. Edebiyat dergisi ve Edebiyat Dergisi Yayınlarını kurdu. Oyun, çeviri, deneme, gezi-izlenim ve şiir kitapları bulunan yazarın 30'dan fazla eseri var.

Rasim Özdenören (1940)
Öykü yazmaya 1957'de Varlık dergisinde yayımlanan Akarsu adlı öyküsüyle başladı. Hastalar ve Işıklar adlı ilk öykü kitabı 1967'de yayımlandı. Öykü, roman ve deneme kitapları olan usta yazarın 30'un üzerinde kitabı bulunuyor.

Sezai Karakoç (1933)

Sezai Karakoç, ilkokulu 1944'de Ergani'de bitirdi. Daha sonra Maraş Orta Okuluna parasız yatılı olarak kayıt oldu. Yedi Güzel Adam dizisinde Sezai Karakoç Yedi Güzel Adam'dan birisi olarak yer almıyor.

 

Etiketler :