Yakınlarının cesetleri arasında ölü taklidi yaparak hayatta kaldı

Yakınlarının cesetleri arasında ölü taklidi yaparak hayatta kaldı

Myanmar yönetimi, ordu ve Budist çetelerin saldırıları nedeniyle Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanlardan 25 yaşındaki öğretmen Feyyaz, gözleri önünde katledilen aile fertlerinin cesetleri arasında günlerce ölü taklidi yaparak hayatta tutundu- Bursa İH

BURSA/COX'S BAZAR (AA) - BÜŞRA NUR ÖZCAN - Myanmar yönetimi, ordu ve Budist çetelerin saldırıları nedeniyle Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanlardan 25 yaşındaki öğretmen Muhammed Feyyaz, gözleri önünde katledilen aile fertlerinin cesetleri arasında günlerce ölü taklidi yaparak hayatta kalabildi.

Kamplarda yoklukla mücadele eden Arakanlı Müslümanların yaralarını sarmak için bölgeye giden Bursa İHH İnsani Yardım Derneği Başkan Yardımcısı Halil Asa ve beraberindeki heyet, hasırlarla çevrelenmiş, çatıları poşetlerle örtülmüş barakalarda hayatta kalma mücadelesi veren insanların dramına tanık oldu.

Kampta yemek ve insani yardım malzemeleri dağıtan ekiplere İngilizce tercümede yardımcı olan 25 yaşındaki öğretmen Arakanlı Feyyaz'ın katliamdan kurtulma hikayesi, yürek burktu.

Anne, baba, dede, nine ve kardeşleri Budist çeteler tarafından gözleri önünde katledilen Feyyaz, parçalanmış cesetler arasında askerlerin köyünden gittiğine emin olana kadar günlerce ölü taklidi yaptı. Daha sonra ormanda saklanan Feyyaz, 13 günlük zorlu yolculuğun ardından Bangladeş'e ulaştı.

Buradaki kampta 30 çocuğa eğitim veren Feyyaz'a, bir yazı tahtası ile 300 defter ve kalem hediye eden Bursalı heyetin lideri Asa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Myanmar hükümetinin adeta bir soykırım yaptığını ve Arakanlıları baskılarla evlerinden, yurtlarından kopardığını söyledi.

Dernek olarak Arakanlıların acılarını dindirmek için çalıştıklarını anlatan Asa, "Biz bu kardeşlerimizin yaralarını sarmak, dertlerine derman olmak için kasım ayında 5 kişilik bir ekiple onların yanına gittik. Bölgedeki kamplar, gerçekten içimizi acıttı. Yürek yakan görüntülerle karşılaştık." diye konuştu.

Asa, yağıştan dolayı yolların çamur içinde olduğunu, Arakanlıların bu çamur deryasının kıyısına yaptıkları derme çatma barakalarda hayatlarını sürdürmeye çalıştığını vurguladı.

- Acı bir hayat hikayesi

Cox's Bazar'da dil bilen biri aracılığıyla kamplara yeni gelen kişilerle görüştüklerini belirten Asa, şunları kaydetti:

"Orada hepimizin yüreğini yakan bir olayla karşılaştık. Muhammed Feyyaz adlı bize yardımcı olan tercüman, hayat hikayesini anlattı. Çektiği acı ve ızdırabın tüm yükü gözlerinden okunan biri. Hayat hikayesi, çok acılı. Yaşadıklarına rağmen dik ve vakur duruyor. Bizden kalem, defter ve tahta istedi. Barakasında 30 çocuğa gönüllü öğretmenlik yapmaya gayret ettiğini söyledi. Oradaki çocukların geleceğini kurtarma çabasında."

Feyyaz ise heyet aracılığıyla Türkiye'ye şöyle seslendi:

"Sesimizi dünyaya duyurun, var olduğumuzu haykırın, bize sahip çıkın. Bizler, ümmetin yetimleriyiz, sahipsiziz. İnsanca yaşamak istiyoruz. Evlerimiz, içinde yaşayanlarla ateşe veriliyor. Camiler, içinde ibadet edenlerle ateşe veriliyor. Orman ve arazilerde insan avına çıkılıyor. Katil Myanmar'ın asker ve çeteleri, binlerce insanımızı gözünü kırpmadan vahşice katlediyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :