Yağlı güreşlerin olmazsa olmazı: Kıspet

Yağlı güreşlerin olmazsa olmazı: Kıspet

Yarın başlayacak 655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri öncesinde kıspet satışlarında yoğunluk yaşanıyor

EDİRNE (AA) - Yarın başlayacak 655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri öncesinde pehlivanların olmazsa olmazı kıspet satışlarında yoğunluk yaşanıyor.

Edirne'ye gelen pehlivanlar, Mimar Sinan Spor Salonu'nda kayıt olduktan sonra, güreşlerde giyecekleri kıspetleri özenle seçiyor.

Kıspet satışı yapan Samsunlu imalatçı Uğur Kesen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasının teşvikiyle, kıspet yapmayı 15 yıl önce Çanakkale'de İrfan Usta'dan öğrendiğini söyledi.

Yıl içerisinde Türkiye'nin çeşitli illerinde düzenlenen güreşlere gittiklerini belirten Kesen, "Mart ve nisan aylarında güreşler başlar ve eylül ayına kadar devam eder. Ülkedeki tüm pehlivanlar bizi tanıdı artık. Biz güreşlere gittikçe pehlivanlarımızın ölçülerini aldık, her pehlivanın beden ölçüsü bizde mevcut" diye konuştu.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri dolayısıyla da kıspet satışlarının yoğun şekilde sürdüğünü ifade eden Kesen, şunları kaydetti:

"Yıl içerisinde bin 250 kıspet üretiyoruz. Yıllar geçtikçe pehlivanlarla birlikte kıspet üretimi de çoğaldı. İyi kıspet derken, bunun bakıma ihtiyacı var. Babam dönemini hatırlıyorum. Pehlivan, güreşin ardından banyoya kıspeti getirir, ters çevirir ve soğan çuvalının içerisinde sabunla bütün kirini akıtırdı. Daha sonra asar kurutur ve tekrar düz çevirir, yağını çekmesi için de gazete kağıdını bacaklarına koyardı. Böyle bakım olduğu zaman eskiden pehlivanlar kıspeti iki yıl giyerdi. Tabii günümüzde sponsorlar da çoğaldığı için bir pehlivan kıspeti en fazla bir yıl giyiyor. Kıspet ilk alındığında iki kilodur, güreşe girdikçe yağ nedeniyle dört kiloya kadar çıkar. Zamanında İrfan Ustam manda derisinden dokuz kiloluk kıspet yapardı. Günümüzde dana derisinden yaptığımız kıspetler iki kiloyu geçmiyor."

Kesen, iyi bir kıspetin ince işçiliği ve işlemeleri de dahil, 3 günde yapıldığını dile getirdi.

Güreş Milli Takımı Yıldızlar Serbest Güreş Avrupa Şampiyonu Yusuf Turkaya da Kırkpınar'da büyük orta boyda güreşeceğini söyledi. Kuzu ve dana derisinden imal edilmiş bir kıspet aldığını belirten Turkaya, "Kıspet pehlivanın olmazsa olmazıdır. Biz de en uygun ve sağlıklı olanını seçmeye çalışıyoruz. Tüm pehlivanlara güreşlerde başarılar diliyorum." dedi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :