Venezuela'da Yüksek Mahkemenin Kongrenin yetkilerini alması

Venezuela'da Yüksek Mahkemenin Kongrenin yetkilerini alması

Devlet Başkanı Maduro, Yüksek Mahkemenin kararının eleştirilmesini "siyasi linç" olarak değerlendirdi- Kongre Başkanı Borges, Venezuelalılara ülkenin onuru için protesto gösterilerine katılmaları çağrısı yaptı- Hükümet, kararla hukukun üstünlüğünün garant

CARACAS (AA) - Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Yüksek Mahkemenin Kongrenin yetkilerini elinden almasının eleştirilmesinin "siyasi linç" olduğunu söyledi.

Maduro, devlet televizyonunda yaptığı konuşmada, hükümetle muhalifler arasında diyalog kurulması çağrısı yaparak bunun ülkenin siyasi krizini çözmenin tek yolu olduğunu dile getirdi.

Yüksek Mahkemenin kararının diğer devletler tarafından eleştirilmesini "siyasi linç" olarak niteleyen Maduro, ülkedeki kurumların işleyişinin normal bir şekilde sürdüğünü savundu.

Maduro, kararı eleştirenlerin anayasal düzeni bozmaya çalışan "muhafazakar ve faşist" muhalifler olduğunu ifade etti.

- Ulusal Güvenlik Konseyi üyeleriyle toplantı

Devlet Başkanı Maduro televizyonda yaptığı konuşmanın ardından Ulusal Güvenlik Konseyi üyeleriyle üç saat süren acil bir toplantı yaptı.

Maduro toplantının sonunda yaptığı açıklamada, "Nisan ayı güzel bir adımla başlıyor." dedi.

Ulusal Güvenlik Konseyi üyeleri, Yüksek Mahkemenin kararını "kurumsal istikrarın sürdürülebilmesi amacıyla" gözden geçirmesini desteklediğini duyurdu.

- Muhaliflerden gözden geçirme çağrısına tepki

Muhalifler, Konsey üyelerinin Yüksek Mahkemeye kararını yeniden ele alması için yaptığı çağrıyı krizi yatıştırmak için yapılan bir rol olarak değerlendirdi.

Kongre Başkan Yardımcısı Freddy Guevara, kararın gözden geçirilmesinin darbe sorununu çözmeyeceğini söyledi.

Toplantıya katılmayan Konsey üyelerinden Kongre Başkanı Julio Borges, sirk gösterisi olmaktan ileri gitmeyen görüşmenin, muhalefetin ülkenin sorunlarının nedeni olarak gösterdiği kişiye kullanışlı bir görüntü verme imkanı sunduğunu dile getirdi.

Venezuela'da tek mümkün diyaloğun oy kullanmak olduğunu ifade eden Borges, Venezuelalılardan ülkenin onuru için protesto gösterilerine katılmalarını istedi.

Bu arada Yüksek Mahkeme binası önünde toplanan öğrenciler kararı protesto etti. Polisin müdahale ettiği gösteride gözaltına alınanlar olurken, bazı gazetecilerin de kameralarına el konuldu.

Amerikan Devletleri Örgütü Genel Sekreteri Luis Almagro, pazartesi günü Venezuela'daki durumun ele alınması amacıyla özel bir oturum düzenleneceğini açıkladı.

Geçen aralık ayında kurallara uymadığı gerekçesiyle Venezuela'nın üyeliğini iptal eden Güney Amerika Ortak Pazarı, Venezuela'daki krizle ilgili olarak Arjantin'de acil toplantı düzenlenmesini istedi.

- Hükümetten darbe iddialarına yanıt

Diğer yandan hükümet tarafından yapılan açıklamada, Yüksek Mahkemenin kararının Kongrenin yerine geçme anlamına gelmediği, aksine kongre üyeleri bütçenin kabul edilmesini ve ülkenin çöken ekonomisiyle ilgili karar verilmesini engelledikleri için hukukun üstünlüğünü garantiye alma anlamına geldiği belirtildi.

Venezuela'da darbe olduğunu söylemenin gerçeği yansıtmadığı vurgulanan açıklamada, bunun aksine muhaliflerin kafa karıştırıcı, darbe benzeri faaliyetlerini durdurmak için kurumların düzeltici yasal işlem yaptığı kaydedildi.

Venezuela'da Yüksek Mahkeme, dün muhaliflerin kontrolündeki Kongrenin yetkilerini üzerine aldığını açıklamıştı.

Muhalefet, kararın diktatörlüğe giden yolda dönüşü olmayan bir noktaya geldiğini gösterdiğini savunmuş, başkent Caracas'ta halk, sokaklara dökülerek kararı protesto etmişti.

Bölge ülkeleri ve bölgesel örgütlerin de büyük tepkisini çeken kararı, OAS Genel Sekreteri Almagro, "yasama darbesi" olarak nitelemişti. Peru, Şili, Kolombiya karara tepki olarak Caracas büyükelçilerini çağırmıştı.

Görev süresi 2019'da dolacak Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, yardımcılığını yaptığı sosyalist lider Hugo Chavez'in hayatını kaybetmesinin ardından 15 Nisan 2013'te yapılan seçimde iktidara gelmişti.

2015'teki seçimde muhalif Demokratik Birlik Masası (MUD) koalisyonu, 17 yıl aradan sonra ilk kez parlamentoda çoğunluğa ulaşmıştı. Yüksek Mahkeme, 2015'teki seçimden bu yana Kongreye karşı Maduro'nun lehinde kararlar almasıyla tanınıyor.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :