Van'da 2700 yıllık mozaik işlemeli platform bulundu

Van'da 2700 yıllık mozaik işlemeli platform bulundu

Tuşba ilçesindeki Ayanis Kalesi'nde devam eden kazı çalışmalarında Urartu dönemine ait 2700 yıllık su mermerine mozaik işlemeli platform ortaya çıktı- Vali Taşyapan: - "Van, Urartular'ın başkentliğini uzun süre yapmış ve şehir etrafında o döneme ait varlı

VAN (AA) - Van'ın Tuşba ilçesindeki kazı çalışmalarında Urartu dönemine ait 2700 yıllık su mermerine mozaik işlemeli platform bulundu.

Urartu Kralı II. Rusa tarafından Van Gölü'ne hakim bir tepe üzerinde yaptırılan, süslemeleri, mimari yapısı ve kalıntılarıyla o döneme ait önemli bilgilerin elde edilmesini sağlayan Ayanis Kalesi'ndeki kazı çalışmaları 27 yıldır sürüyor.

Taş ve kerpiç işçiliğinin yanı sıra tapınak bölümündeki süsleme ve surlardaki kabartmalarla dünyadaki en önemli ve özel Urartu tapınaklarından biri olan Ayanis Kalesi'ndeki kazı çalışmaları, Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı başkanlığında yürütülüyor.

- 2700 yıllık eser gün yüzüne çıkarıldı

Kazı başkanı Işıklı, yaptığı açıklamada, Ayanis Kalesi'nin önemli tarihi eserleri bünyesinde barındırdığını anlattı.

Kaledeki Haldi tapınağının önemine değinen Işıklı, şöyle konuştu:

"Özellikle içerisinde bulunduğumuz Haldi tapınağı bu kalenin ne kadar büyük ve önemli olduğunu gösteriyor. Urartular'da var olan 11 bilinen tapınağının içerisinde en özel tapınaklarından biridir. Gerek cephesindeki yazıtlar gerekse duvar süslemeleri ve içerisinde bulundurduğu su mermerleri ve platformla en güzel Urartu tapınaklardan bir tanesidir. Kazı çalışmaları sonucu su mermerinden inşa edilmiş mozaik süslemelere ve bezemelere sahip olan eşsiz bir parça çıkarıldı."

- Vali Taşyapan, kazı çalışmalarını izledi

Vali İbrahim Taşyapan, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, kazı çalışmalarının yapıldığı bölgede incelemelerde bulundu.

Haldi tapınağını gezen ve eserler hakkında bilgi alan Vali Taşyapan, Ayanis Kalesi'nin kent için önemli olduğunu söyledi.

Burada büyük bir hazinenin yattığını dile getiren Taşyapan, bunun gün yüzüne çıkarılıp turizme kazandırılması gerektiğin kaydetti.

Tarihte çok önemli bir medeniyet olan Urartulara Van'ın başkentlik yaptığını anımsatan Taşyapan, bu medeniyeti de anlayabilmenin tek yolunun ise Van'a gelmek olduğunu ifade etti.

Vali Taşyapan, şunları kaydetti:

"Amacımız, Urartu ile Van'ı eş anlamlı hale getirip, Urartu'ya ilgi duyan herkesin Van'a gelip Urartu'dan kalan bu eserleri incelemelerini sağlamaktır. Burası Urartular'ın önemli bir merkezidir. Van, Urartular'ın başkentliğini uzun süre yapmış ve şehir etrafında o döneme ait varlıklar var. Bunların bir kısım ortaya çıkarılmış vaziyette bir kısmı ortaya çıkarılmaya çalışılıyor. Dolayısıyla bu zenginlikleri yerinde görmek lazımdır. Burada büyük bir hazine yatıyor. Ayanis Kalesi Urartular'ın en büyük kalelerinden biri. Hakikaten Urartu taş sanatının en güzel örnekleri, süsleme sanatların en güzeli var. Daha büyük bir kısmı toprak altında olmasına rağmen ortaya çıkan kısmı buradaki zenginliği ve güzelliğini gösteriyor. İnşallah bu güzelliği en kısa zamanda çıkarır insanlığın hizmetine sunarız. Buradaki güzelliği görmek için bütün dünyadan insanlar buralara gelir. M.Ö 5-7. yüzyılda yapılan işlerin ne kadar güzel, iyi bir taş işçiliğini burada görme şansını yakalarlar."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :