Vali Şahin, İstanbul'daki FETÖ mücadelesini anlattı

Vali Şahin, İstanbul'daki FETÖ mücadelesini anlattı

İstanbul Valisi Şahin: - "Bugün daha iyi anlaşılıyor ki, Türkiye o gün (15 Temmuz'da) çok ciddi bir badireden geçmiş. Gerçekten Türkiye'nin beka sorunu yaşadığı bir gece olmuş o gün. Milletin istiklali, istikbali, nesillerin, bölgelerin, coğrafyanın, gele

İSTANBUL (AA) - ADEM DEMİR - HİKMET FARUK BAŞER - İstanbul Valisi Vasip Şahin, aradan geçen bir yıllık süre içinde ortaya çıkan bilgi ve belgeler ışığında durumu değerlendirdiğinde Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde Türkiye'nin çok ciddi bir badire atlattığının artık çok, net anlaşıldığını belirterek, "Gerçekten Türkiye'nin beka sorunu yaşadığı bir gece olmuş o gün. Milletin istiklali, istikbali, nesillerin, bölgelerin, coğrafyanın, geleceği o gün gerçekten çok ciddi bir tehdit ve tehlike altında olmuş." dedi.

Şahin, FETÖ mensuplarının gerçekleştirdiği 15 Temmuz darbe girişiminin 1. yılında AA muhabirine yürütülen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Başarısız darbe girişiminin üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatan Şahin, bir yıllık sürede yaşananlar göz önünde bulundurarak değerlendirme yapıldığında Türkiye'nin çok ciddi bir tehlike atlattığının çok net anlaşıldığını vurguladı.

İstanbul Valisi Şahin, şunları kaydetti:

"Bugün daha iyi anlaşılıyor ki, Türkiye o gün çok ciddi bir badireden geçmiş. Gerçekten Türkiye'nin beka sorunu yaşadığı bir gece olmuş o gün. Milletin istiklali, istikbali, nesillerin, bölgelerin, coğrafyanın geleceği o gün gerçekten çok ciddi bir tehdit ve tehlike altında olmuş. Hamdolsun cenabı Allah o gün bu millete yardım etti ve bu millet müthiş bir cesaretle Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Başbakanımızın liderliğinde, onların kararlı çağrılarıyla milli iradeye, demokrasiye ve ülkeye sahip çıktı. Bugün baktığımızda eğer o gün başarılı olunsaydı karşımızda hangi tablo olurdu düşünmek bile istemiyor insan. Bölünmüş bir Türkiye. İç savaşın içinde olan bir Türkiye. Bugün Suriye'de, Irak'ta hangi manzarayla karşı karşıyaysak aynı manzarayı belki de daha da ağır şekilde yaşayan bir Türkiye olacaktık."

- İdari ve adli işlem yapılan personel

Şahin, FETÖ operasyonları kapsamında haklarında idari ve adli işlem yapılan kamu görevlilerine ilişkin şu bilgileri verdi:

"İstanbul'da haklarında idari anlamda işlem yapılan kişi sayısı 12 bin 312. Bunlardan 7 bin 948'i ihraç edilmiş. Görevinden uzaklaştırılan 2 bin 647 personel var. Soruşturma ve inceleme neticesinde bağlantısı olmadığı anlaşılan bin 717 kişi de işine iade edilmiş. Hakkında idari işlem yapılan kişilerin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi devlet memurları, üniversitelerde ve askeri birimlerde görevli kişilerdir. Yani kamu hizmeti personeli olarak düşündüğümüzde rakam bu. Adli olarak hakkında işlem yapılan kişi sayısı ise 10 bin 190 kişi. Bunlardan 5 bin 191'i tutuklanmış, 2 bin 663'ü adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış. Ama halen savcılıkların gözetimi ve talimatları altında emniyette işlemleri sürdürülen 257 kişi var."

Adli işlemlerin ve buna bağlı operasyonların devam ettiğini aktaran Şahin, "İstanbul'da FETÖ ile büyük oranda çok başarılı mücadele yapılıyor." dedi.

Bundan sonraki sürecin bilgi, belge ve yeni delillerle yönlendirebileceğini belirten Şahin, "Özellikle adli konular cumhuriyet savcılarımızın takdirinde ve onların takibinde." diye konuştu.

Vali Şahin, sadece FETÖ değil, bir yıllık sürede tüm terör yapılarıyla ilgili devletin çok kararlı ve titiz bir çalışma yürüttüğünü vurgulayarak, "Bununla ilgili olarak Olağanüstü Hal ilan edildi ve ona bağlı olarak KHK'ler yayınladı. Bununla ilgili birtakım düzenlemeler ve mevzuatlar çıkartıldı. Kurumlar ve komisyonlar oluşturuldu. Dolayısıyla devletin bu mücadelede ne kadar kararlı olduğunu ortaya koyan göstergeler." ifadelerini kullandı.

- "Sosyal medyada dezenformasyon yapılıyor"

İstanbul Valisi Vasip Şahin, devletin ciddi, kararlı ve titiz bir şekilde sürdürdüğü mücadeleye ve aldığı tedbirlere rağmen zaman zaman "ikinci kalkışma" mesajları verildiğini, bunun için de özellikle sosyal medyanın kullanıldığını belirtti.

Sosyal medyadaki dezenformasyon amaçlı mesajların iyi niyetli olmayan birtakım bilgiler içerdiğini dile getiren Şahin, şu uyarılarda bulundu:

"Vatandaşlarımız bu konuda dikkatli olsunlar. Bir defa bu badireyi, milli birlik ve beraberliğimizi, kardeşliğimizi güçlendirerek atlattık. Bundan sonra da buna çok dikkat etmemiz lazım. Milli birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize yönelmiş bir sinsi niyet içeriyorsa o tür bilgilendirmelerden uzak durmak lazım. Zaten o konularda zaman zaman açıklamalarda bulunuyoruz. Vatandaşlarımız resmi mercilerin yaptığı uyarı ve bilgilendirmelere itibar etsinler. O konuda olabildiğince açık davranmaya çalışıyoruz."

Yeni bir kalkışmanın olmasını mümkün görmediklerini aktaran Şahin, şu ifadeleri kullandı:

"Öyle bir kalkışmaya niyet edebilecekler, milletin 15 Temmuz'da nasıl bir karşı duruş sergilediğini gördü. Bu da ikinci kalkışma isteyenlerin önündeki engeldir. Milli birlik ve beraberliğimizi, dayanışmamızı, kardeşliğimizi sıkılaştırıp birbirimize daha çok bağlanırsak bu tür şeyler, kalkışmaya niyetli onların sadece hayal görmesinden ibaret kalır. Gelen bütün bilgileri istihbaratla değerlendirmek durumundayız. Öyle de davranıyoruz. Risk unsuru taşıyabilecek alanlardaki kesimlerde dikkatimizi daha da yoğunlaştırıyor, tedbirlerimizi daha çok arttırıyoruz. Burada milletimizin de dikkati ve bilinci çok önemli."

- "Bilgi paylaşımında artış oldu"

İstanbulluların gün gittikçe artan bir bilinçle terör olaylarına karşı ne yapması, nasıl davranması, ihtimal ve riskleri değerlendirerek kimlerle paylaşması gerektiğini daha iyi anladığını belirten Şahin, özellikle 15 Temmuz'dan sonra milletten çok ciddi bilgi akışı geldiğini, bunları da değerlendirerek tedbirleri artırdıklarını vurguladı. Şahin, bütün dikkatlerini insanları üzecek yeni olayların yaşanmasını engellemeye verdiklerini kaydetti.

Devletin şehit yakınları, gaziler için vaat ettiğini yerine getirdiğini dile getiren Şahin, "Şehit yakınları ve gaziler için yasal düzenleme noktasında yapılanların hemen hemen hepsi yapıldı. O yasal sürecin sonucunda da tüm şehit yakınları ve gazilere ulaşıldı. Bir kısmı belki işlemleri devam eden gazilerim vardır. Ama her halükarda onlara yasaların tanıdığı haklar son noktasına kadar kendilerine sağlanacaktır. Bu konuda bütün kurumlarımız öz verili ve önceleyerek çalışıyorlar." bilgisini paylaştı.

- "Ordumuz milletin göz bebeği olmaya devam edecek"

İstanbul'da tankların çıktığı askeri alanların boşaltılması ve buradaki birliklerin başka yerlere sevk edilmesi noktasında gelinen hususa da değinen Vali Şahin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hem silahlı kuvvetlerin ihtiyaçları hem de şehrin imar ve yapılaşma perspektifi göz önünde bulundurularak kararlar verildi. Bu konu da birçok düzenleme yapıldı. Bazı alanlarda askeriye başka yerlere taşındı. Birlikler bazen birleştirildi yahut başka illere taşındı. Bir defa silahlı kuvvetler yani ordumuz milletin her zaman göz bebeği olmaya devam edecek. Onların da ihtiyaçları karşılanmaya devam edecek. Bir taraftan askerlerin ihtiyaçları karşılanırken öbür tarafta ise İstanbul sürekli büyüyen bir şehir. Özellikle kentsel dönüşüm anlamında da yeni ihtiyaçları ortaya çıkan bir şehir. Bu ihtiyacında bu şehir içerisinde karşılanması gerektiğinden hareket edersek burada bir denge kurma durumundayız. Devlet bunu yapıyor. Hükümetimiz bu konuda çok hassas ve dikkatli bir çalışma yapıyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :