Vali Özkan ve Başkan Altay, 137 yıllık Tarihi Konya Valilik Binasındaki restorasyon çalışmalarını inceledi

Vali Özkan ve Başkan Altay, 137 yıllık Tarihi Konya Valilik Binasındaki restorasyon çalışmalarını inceledi

Osmanlı dönemi valilerinden Said Paşa döneminde yapılan ve tarihi bina özelliğine sahip olan Konya Valiliği Hükümet Konağı'nda yapılan restorasyon çalışmaları sürüyor. Vali Vahdettin Özkan; Başkan Uğur İbrahim Altay çalışmaları yerinde inceledi

Tarihi bina özelliğine sahip olan Konya Valiliği Hükümet Konağı'nda yapılan restorasyon çalışmalarında Vali Vahdettin Özkan; Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile birlikte incelemede bulunarak yetkililerinden bilgi aldı.

Şehrin simgelerinden olan Konya Hükümet Konağı'nın, restorasyon çalışmalarını sağlıklı bir şekilde yaparak gelecek nesillere aktarmanın önem arz ettiğini vurgulayan Vali Özkan, "Bütün bileşenlerle beraber istişare ederek hızlı ve doğru bir şekilde restorasyon çalışmalarını yürütmemiz ehemmiyet arz ediyor. Aslıyla uyumlu bir şekilde yürütülen restorasyon çalışmalarına katkı sunan herkese teşekkür ederim" dedi.

Konya Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Binayla ilgili yapısal riskleri azaltacak olan; temel ve taşıyıcı duvarlarındaki nemi bertaraf edecek şekilde su yalıtımı ve drenaj sisteminin uygulanmasının, taşıyıcı taş duvarların daha da sağlamlaştırılmasına yönelik duvar içlerine özel harçla enjeksiyon yapılmasının ve bina çatı örtü sisteminin, su yalıtımının ve çatıda zarar görmüş ahşap taşıyıcılarının yenilenmesinin önemine, teknik ekiplerce vurgu yapıldı. Restorasyon çalışmaları nedeniyle valilik hizmetleri Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nda (YİKOB) verilecektir" ifadeleri kullanıldı.

KONYA'NIN TARİHİ VALİLİK BİNASI 'HÜKÜMET KONAĞI'NIN TARİHÇESİ

Konya Vilayet Konağı, Hükümet Binası ismiyle de anılan Valilik Binası, Konya'nın Cumhuriyet öncesi Valilerinden Said Paşa döneminde, 1885-1886 yıllarında, Konya dış kale duvarlarının muntazam taşları kullanılarak yapılmıştır.

konya-hukumet-bina-eski.jpg

Mimari çağı (üslup), 1.Milli Mimarlık Dönemi şeklindedir. Bina dikdörtgen planlı, ortası açık avlulu ve 3 katlıdır. Zamanla zemin kodu yapılan dolgularla yol seviyesinden aşağıya inmiştir. İkinci katta 28, üçüncü katta 30 oda olarak yapılmıştı.

konya-hukumet-konagi-eski.jpg

Dört cepheden binaya giriş mevcuttur. Esas girişi dört serbest, dörtte duvara bitişik sütun bulunan, üst katı çıkmalı ve Hükümet Meydanı olarak bilinen meydana bakan giriştir. Bulunduğu mevkiye de, Konak ismini vermiştir.

konya-hukumet-konagi.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.