Uzadıkça lezzeti artan tatlı: "Peynirli irmik helvası"

Uzadıkça lezzeti artan tatlı: "Peynirli irmik helvası"

Birbirinden lezzetli yemek ve tatlılarıyla zengin bir mutfak kültürüne sahip Hatay'ın, içindeki özel tuzsuz peyniri sayesinde yaklaşık 5 metre uzayabilen peynirli irmik helvası, yöresel kıyafetle yapılan sunumuyla hem göze hem de damaklara hitap ediyor -

HATAY (AA) - LALE KÖKLÜ - Gastronomi turizminin önemli merkezlerinden, birbirinden leziz yemek ve tatlılarıyla ünlü Hatay'da, içindeki özel tuzsuz peyniri sayesinde yaklaşık 5 metre uzayabilen peynirli irmik helvası ilgi görüyor.

Osmanlı mutfağının en önemli tatlıları arasında yer alan künefede kullanılan özel tuzsuz peynirle yapılan helva, yöre insanının yanı sıra kenti ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin tatmak istedikleri lezzetler arasında ilk sırada yer alıyor.

Özel yapım peyniri yaklaşık 5 metre uzayabilen tatlı, yöresel kıyafetle yapılan sunumuyla hem göze hem de damaklara hitap ediyor.

Bakır tencere içerisinde tereyağı, irmik, Hatay yöresine ait özel künefe peyniriyle kısık ateşte pişen ve tahta tokmakla dövülen peynirli irmik helvası, ustasının vurduğu her tokmak darbesinde uzadıkça uzuyor. Düğün ve özel günlerin de vazgeçilmezi haline gelen tatlı, sıcak servis ediliyor.

- "Tadı da sunumu da ayrı güzel"

Hatay'ın Antakya ilçesindeki bir işletmede helva ustalığı yapan Akif Kaylı da meşakkatli bir hazırlıkla helvayı pişirerek konuklarına ulaştırıyor.

Belindeki kuşak, başında fesi ve şalvarıyla helvayı hazırlayan "Akif usta", uzayan peyniri kontrol etmek için ise kimi zaman sandalyeye çıkıyor.

Boyundan aşırdığı helvasını tabaklara koyan Akif usta, lezzetli tatlısını müşterilerine ikram ediyor.

İçerisindeki tereyağı ve irmiğe rağmen hafif bir tadı olan bu lezzet, yemek sonrasında yerli ve yabancı müşterilerin tercihi oluyor.

- "Gerekirse balkonda uzatıyorum"

Usta Kaylı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 30 yıldır helva yaptığını söyledi.

Peynirli irmik helvasının en önemli özelliğinin metrelerce uzayabilmesi olduğunu vurgulayan Kaylı, tatlının yapılışını şöyle anlattı:

"Birden fazla peynirli irmik tatlısının tarifi var. Kimi dondurmayla yapar, kimi kaymakla. Ben yaparken Antep fıstığı veya çam fıstığı kullanırım. Önce suyun içerisine koyduğumuz şekerle şerbetini hazırlarım. Kaynamaya başlayınca da irmiğini yavaş yavaş suyuna katarım. İrmikler kıvamına girince ince ince doğradığımız özel peyniri içine atarım. 3 veya 4 dakika sonra karıştırmaya başlarım. Daha sonra sündürene kadar bunu karıştırırım. Uzamazsa hiçbir özelliği kalmaz. 4-5 metreye kadar uzatacaksın. Bu özel bir peynir, tuzu olmaz, mayalı bir peynirdir. Peynirimiz iyice uzadıktan sonra tabaklarımıza koyarız başka bir kapta erittiğimiz tereyağını üzerine döküp fıstığımızla süslemesini yaparak servis ederiz."

Kaylı, helvayı pişirirken şarkı söyleyip oyun oynadığını belirterek, "Şarkı söyleyerek masanın üzerine çıkarım ve helvamı uzatırım. 5 metreye kadar da uzuyor. Gerekirse balkondan sallandırırım. Bunu herkes yapamaz." diye konuştu.

- "Yedikçe yiyesimiz geliyor"

Akif ustanın daimi müşterilerinden Bülent Koval, yediği peynirli irmik helvasının lezzetinin bir başka olduğunu söyledi.

Tatlının hafif olduğunu belirten Koval, "Sık sık arkadaşlarla buraya gelip Akif ustanın leziz tatlısını yiyoruz. İçinde eriyen ve uzayan peynir tatlıya ayrı bir lezzet katıyor. Yedikçe yiyesimiz geliyor." dedi.

Banu Karakaya ise memleketine ziyarete gelen arkadaşlarına bu meşhur lezzeti tattırdığını aktardı.

Arkadaşlarının ilk defa denediği tatlıyı çok beğendiklerini kaydeden Karakaya, böylece memleketi Hatay'ı ve lezzetlerini gelen misafirlerine tanıttığını dile getirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :