Üsküplü Romanların ramazan coşkusu

Üsküplü Romanların ramazan coşkusu

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te, Romanların yoğun olarak yaşadığı Şutka ilçesinde ramazan ayrı bir coşku ve heyecanla geçiyor- Şutka sakinlerinden Fadil Cemail:- "Ramazan, ilçeye ayrı bir şenlik havası getirdi"

ÜSKÜP (AA) - ADMİR FAZLAGİKY - Makedonya'nın başkenti Üsküp'te, Romanların yoğun olarak yaşadığı Şutka ilçesinde ramazan ayı ayrı bir coşku ve heyecanla yaşanıyor.

Ramazan atmosferi, Şutka ilçesine girer girmez, camilerin dolup taşması, ilahilerin ve ramazan sohbetlerinin duyulmasıyla hissediliyor.

Şutka sakinlerinden Fadil Cemail, AA muhabirine, Romanların ramazan geleneklerini, bu ayda yaşanan coşkuyu ve eski ramazanları anlattı.

Ramazan ayının Şutka ilçesinde ayrı bir güzellikte yaşandığını söyleyen Cemail, ailesiyle İslam'a uygun bir hayat sürmek için gayret ettiklerini, çocuklarını da İslam adabıyla yetiştirdiğini belirtti.

Oruç ayı ramazanda yaşam tarzlarının değiştiğini, daha az uyuyup daha çok ibadet ettiklerini dile getiren Cemail, ramazanın beraberinde getirdiği tüm güzelliklerin tadına varmaya çalıştıklarını ifade etti.

Cemail, ramazanın, ihtiyaç sahipleriyle dayanışma ayı olduğunu vurgulayarak "Belediye, cami ve biz vatandaşlar tarafından iftarlar düzenleniyor. Çünkü oruçlunun doyurulmasının ne anlama geldiğini iyi biliyoruz." dedi.

Ramazan boyunca akrabaları, arkadaşları ve komşularıyla da iftar yemekleri düzenlediklerini belirten Cemail, "Ramazan, ilçeye ayrı bir şenlik havası getirdi." diye konuştu.

- İhtiyaç sahiplerine yardım

Ramazanın en önemli özelliklerinden birinin de maddi durumu kötü olanlara, bunu hissettirmeyecek şekilde yardım eli uzatmak olduğunu söyleyen Cemail, bu ay içerisinde yardımlarını "gizli" ve "cömert" bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya özen gösterdiklerini kaydetti.

Cemail, ramazan boyunca Kur'an-ı Kerim okunmasının, ailelerin bir araya gelip ramazan sohbetleri yapmasının ve evlerden sürekli ilahi seslerinin yükselmesinin de Şutka ilçesine ayrı bir renk kattığını anlattı.

Her gün iftarı büyük bir heyecanla beklediklerini ifade eden Cemail, "İftar mutluluktur. Camiden ezanı duyana kadar ilahiler ve vaazlar dinliyor, Kur'an-ı Kerim okuyoruz. Ezanının duyulmasıyla aileyi heyecan kaplıyor." dedi.

Cemail, ramazan boyunca Şutka'daki camilerde buluştuklarını söyleyerek şöyle devam etti:

"Diğer camilerden misafirler geliyor. Çok sayıda Müslüman ramazanda camilere akın eder. Camiler hepimizi almayacak kadar küçük. Cami dışında da buluşmalar oluyor. Arkadaşlarımızla buluşup sohbet ediyoruz. Bizim arkadaşlıklarımızda sınır yoktur. Özellikle de ramazan ayında buna ayrı bir özen gösteririz."

- Eski ramazanlar

Eski ve bugünkü ramazanları karşılaştıran Cemail, geçmişe kıyasla İslam'ın bugün daha yaygın bir şekilde uygulanması bakımında büyük farklılıklar olduğunu söyledi.

Cemail, "Şimdi camimiz ve imamımız var. Önceden evlerde toplanırdık. İbadetlerimizi yapacağımız yerimiz yoktu. İlçemizde farklar hissedilir derecede bugün. Biz Romanların neşeli bir halk olduğunu biliyorsunuz. Ramazan ayında düğünler bile yapardık ama bugün artık durum çok daha farklı. Bu tür şeylere özen gösteriyoruz." dedi.

Sahura davul sesleriyle uyanmanın Şutka'da da gelenek olduğunu aktaran Cemail, bu geleneğin ilçeye ayrı bir neşe kattığını ifade etti.

Ramazan boyunca sahurlarda davul çalan gençlerin, bayramda da bayram ruhunu yaşatmak için ilçede davul çaldığını söyleyen Cemail, halkın da bu gençleri çeşitli hediyelerle ödüllendirdiğini anlattı.

Fadil Cemail'in eşi Emine de ramazanın getirdiği güzelliklerin "tarif edilemez" olduğunu vurgulayarak üç çocuklu çalışan bir kadın olmasına rağmen ramazanın kendisine yük getirmediğini belirtti. Ramazan ayında ailesine yemek hazırlamaktan büyük keyif aldığını ifade eden Emine Cemail, sofrada çeşitli yemeklerin bulunmasının Roman ailelerinin ramazan geleneği olduğunu kaydetti.

Fadil ve Emine'nin büyük kızı Alemka, anne ve babası gibi kendisinin de oruç tuttuğunu söyleyerek "Oruç tutmak zor gelmiyor. İlk günlerde biraz ağır geldi ama sonra alıştım. Ağabeyim Alem de 7 yaşından beri oruç tutar." dedi.

Makedonya'daki Romanların sayısı 2002 yılında yapılan nüfus sayımına göre 53 bin 879. Romanlar ülke nüfusunun yüzde 2,66'sını oluşturuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :