Üsküdar Vapuru faciasının 58. yılı

Üsküdar Vapuru faciasının 58. yılı

Cumhuriyet tarihinin en büyük deniz kazalarından "Üsküdar Vapuru faciası"nda hayatını kaybedenler, Kocaeli'de düzenlenen törenlerle anıldı

KOCAELİ (AA) - İzmit ile Değirmendere arasında sefer yapan "Üsküdar" adlı vapurun şiddetli lodos nedeniyle 1 Mart 1958'de batması sonucu yaşamını yitirenler, düzenlenen törenlerle anıldı.

Cumhuriyet tarihinin en büyük deniz kazalarından "Üsküdar Vapuru faciası"nda çoğunluğu İzmit Lisesi ve İzmit Sanat Okulu öğrencilerinin oluşturduğu 400 kişi hayatını kaybetti.

Gölcük ilçesindeki 1 Mart Üsküdar Şehitliği'nde düzenlenen anma programına, Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, İlçe Müftüsü Mehmet Yazıcı, faciada hayatını kaybedenlerin yakınları ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Kaymakam Yazıcı, kentin Türk denizcilik tarihinin en acı sivil deniz kazasını yaşadığını hatırlattı.

Kazada, yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiğini vurgulayan Yazıcı, şunları söyledi:

"58 yıl önce gerçekleşen eğitim öncelikli amaç için seyahat eden değerli evlatlarımızı kaybettiğimiz deniz şehitlerimizdir. Bu duygu ve düşüncelerle başta kutsal değerlerimiz için ve depremde hayatlarını kaybeden tüm şehitlerimiz olmak üzere 1 Mart 1958 yılında meydana gelen ve Türk denizcilik tarihinin en acı sivil deniz kazası olan Üsküdar vapuru faciasının yıl dönümünde, yaşamını yitiren şehitlerimize Allah'tan rahmet, geride kalan yakınlarına ve tüm Gölcüklü hemşehrilerimize başsağlığı dilerim."

Gölcük Belediye Başkanı Ellibeş de 58 yıl geçmesine rağmen acılarının büyük olduğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Geleceğin umudu olan gençlerimiz eğitim ve öğretimi yapmak üzere gemiyi kullanarak deniz ulaşımı kullanmaları söz konusuydu İzmit Lisesi ve Sanat Okuluna gidiyordu. Bu facia öğrencilerimizin vefat etmesine, şehit olmasına sebep oldu. Allah rahmet eylesin ve tüm yakınlarına Gölcük halkına başsağlığı dilerim."

Program, Gölcük Müftülüğünce Üsküdar vapuru faciasında yaşamını yitirenler için Kur'an-ı Kerim okutulmasıyla sona erdi.

Osmanlı'nın ilk amirali Karamürsel Alp'in mezarı başında düzenlenen anma programında ise faciada hayatını kaybedenlerle ilgili bilgi verildi ve Kur'an-ı Kerim okundu.

Daha sonra Kaymakam Ahmet Narinoğlu ve Belediye Başkanı İsmail Yıldırım ve vatandaşlar hayatını kaybedenlerin anısına denize karanfil attı.

Üsküdar Vapuru faciasının 58. yılı

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :