
Ünlü işkadını DİYETTEN öldü
21 yıllık korkunç diyet sonucu, kendi çikolatasından hiç yiyemeden öldü.
Türkiye'nin önde gelen iş kadınlarından Leyla Akçağlılar, 21 yıl süren diyet ve yanlış beslenmenin kurbanı oldu. Yalnızca salata ve sebze ile beslenen, bunun sonucunda da böbrekleri iflas eden Akçağlılar, yakalandığı enfeksiyonu yenemeyerek önceki akşam yaşamını yitirdi.
Tekfen Holding yönetim kurulu üyesi olan 51 yşındaki Leyla Akçağlılar, Fransa'da iktisat doktorası yaparken, yemek sektörüne olan merakı nedeniyle ünlü yemek okulu Cordon Blue'da eğitim gördü. Türkiye'de 'S Restoran'ı ve 'S Cafe'yi açan Akçağlılar, Butterfly çikolatalarının da kurucusuydu. Ancak kendi ifadesiyle, ürettiği çikolataların tadını dahi bilmiyordu...
GENÇLERİ UYARDI
Yanlış beslenme sonucu 4 yıl önce böbrek yetmezliği teşhisi konulan, 8 ay önce de ABD'de nakil yapılan Leyla Akçağlılar, yurt dışı seyahatlerine taşınabilir diyaliz makinesi ile gidiyordu. Ameliyattan sonra özellikle gençlere örnek olmak için, hatalarıyla ilgili olarak da SABAH'ın Günaydın ekine içini dökmüş, "Gençlere vejetaryen beslenmeyi önermem, proteinden uzaklaşmak sağlığıma mal oldu" demişti. Leyla Akçağlılar çok zayıf olduğu için uzun süre böbrek nakli operasyonu olamadı. Türkiye'de uzun süren bir rehabilitasyondan sonra yeme düzenini tamamen değiştirerek böbrek nakline hazırlandı. Sekiz ay önce Los Angelas'ta böbrek nakli gerçekleşen Leyla Akçağlılar'ın hayatı ameliyattan sonra tamamen değişmişti. Et, balık, tavuk ve yumurtayı sofrasından eksik etmiyordu. Günde 2.5 litre su içmeye başlamıştı. Ancak bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar nedeniyle, klimalardan geçen ve "Lejyoner hastalığı" olarak bilinen enfeksiyona yakalandı. 27 Ağustos'tan beri hastanede tedavi gören başarılı iş kadını, önceki akşam yaşama veda etti.
CENAZESİ BUGÜN
Doktoru Prof. Dr. Rüstem Olga da, Leyla Akçağlılar'ın büyük savaş verdiğini belirterek şunları anlattı: "Diyet hataları nedeniyle böbreğini kaybetti. Kimsenin başına gelmesin diye herkesi uyardı. Naklinden sonra beslenmesine yönelik hatalara yer vermedi. Ancak böbrek yetmezliği nedeniyle bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar alıyordu. Şanssızlık eseri lejyoner hastalığına yakalandı." Tekfen'in kurucusu Necati Akçağlılar'ın kızı Leyla Akçağlılar'ın cenazesi bugün öğle namazından sonra Bebek Camisi'nden kaldırılacak.
'En fazla 44-45 kiloya çıkabildi'
* Doç. Dr. Serhat Azizlerli (Florence Nightingale Hastanesi Nefrologu): Böbrek nakli olmadan önce Türkiye'de yoğun tedavi görüp, 44-45 kiloya kadar yükselmişti. Geçtiğimiz ay Leyla Akçağlılar ağır bir sol lob enfeksiyonuna yakalandı. Lejyoner hastalığı teşhisi konuldu. 27 Ağustos'tan beri hastanemizde tedavi görüyordu. Bu hastalıkla da başa çıkması için büyük uğraş verildi. Ancak septik şokla cumartesi sabaha karşı hayatını kaybetti. Yakalandığı hastalık büyük bir şanssızlık.
21 YILLIK DİYETİNİ ŞÖYLE ANLATMIŞTI
14 Nisan 2008'de Günaydın'a konuşan Leyla Akçağlılar, gençlere uyarılarda bulunuyor ve yanlış diyetin hayatını nasıl mahvettiğini anlatıyordu: "Paris'te ekonomi okurken zayıflık moda oldu, diyet yapmaya başladım ve 21 yıl hiç ara vermedim. Bilerek proteinden uzak yaşadım. 1978'den 1999'a kadar zayıflayarak yaşamımı sürdürdüm. Hiç su içmiyordum. Doktorlar beni uyarıyordu ama ben 'Gencim bana bir şey olmaz" diyordum. Etin tadını bile unutmuştum."
VEJETERYEN BESLENME BUNATIR
Sadece İngiltere'nin değil dünyanın en önde gelen üniversitelerinden Oxford Üniversitesi, vejetaryenleri uyarıyor... Bilim adamlarının 61 ile 87 yaş arası 107 kişi üzerinde yaptığı bir araştırmada, vejetaryen olan insanlarda erken bunama, sinir sisteminde bozukluklar ve kansızlık gibi ciddi hastalıklara çok daha sıklıkla rastlandığı ve bu durumun da B12 vitamini eksikliğinden kaynaklandığı belirlendi. Aynı zamanda beynin gelişimde çok etkin rol oynayan B12 vitamini vücutta üretilmediğinden, dışarıdan alınması gerekiyor. Ve en çok hayvansal gıdalarda bulunan B12 vitamini eksikliği görülenlerde erken yaşta bunama da daha çabuk ortaya çıkıyor. Üniversite uzmanları çarpıcı sonuçlara ulaştıkları araştırma kapsamında fiziksel testler ve beyin taramaları yaptı. Sonuç olarak da hayvansal gıdaları almayanlarda yani vejetaryenlerde beynin çok fazla zarar gördüğü tespit edildi. Uzmanlar, özellikle gelişim çağındaki gençlerin hayvansal gıdaları yeteri kadar tüketmesi konusunda uyarıda bulundu.