Un ticaretinde rekor beklentisi
Dünya un ticaretinin, son 11 yılın en yüksek değerine, buğday eşdeğeri birimiyle yaklaşık 10 milyon 715 bin tona ulaşmasının beklendiği bildirildi.
Orta Anadolu Un Sanayicileri Birliği Başkanı Mehmet Güney, yaptığı açıklamada Uluslararası Hububat Konseyinin (IGC) raporuna göre bu sezon dünya un ticaretinin rekor düzeyde beklendiğini söyledi.
Dünya un ticaretinin buğday eşdeğer birimiyle 10 milyon 715 bin ton civarında beklendiğini vurgulayan Güney, bu rakamın son 11 yılın en yüksek değeri olduğunu bildirdi.
Güney, dünya un ticaretinin 1996-1997'de 11 milyon 186 bin tona ulaştığını belirterek, ''Bu sezon o yıldan sonraki en büyük değere ulaşılması bekleniyor. Geçen sezon ticaret hacmi buğday eşdeğeri cinsinden 9 milyon 976 bin ton olmuştu'' dedi.
Bu yıl Kazakistan'ın un ihracatında liderliğini koruyacağını dile getiren Güney, şunları kaydetti:
''Bu ülkenin sezonluk un ihracatı buğday eşdeğeri olarak 1,9 milyon ton bekleniyor. Türkiye, un ihracatçısı olarak Kazakistan, Arjantin ve AB'nin arkasından dördüncü oldu. 2005-2006 sezonunda 2 milyon 250 bin ton ile lider olan Türkiye'nin, 2007-2008 sezonunda buğday eşdeğeri birimiyle yaklaşık 1 milyon ton un ihraç etmesi bekleniyor. Dünya un ticaretinin rekor düzeye ulaşmasından Konya üzerine düşen payı alacak. Türkiye un ihracatının yaklaşık üçte birini yapan Konya, bu yıl da etkin rol oynayacak.''
Güney, son yıllarda en büyük pazar olan Irak'taki daralma nedeniyle un ihracatçılarının farklı pazarlara yöneldiğini belirterek, ''Irak, Konya için de önemli bir pazardı. Ancak Irak'ta un üretiminin başlaması ithalatı düşürdü. Ülkenin ithalatının azalma olsa da Konya'nın en fazla un ihraç ettiği ülkeler yine de Irak ve Libya olacak'' diye konuştu.
Konya ve İç Anadolu'da kuraklık nedeniyle un üretimi için kaliteli buğday konusunda sıkıntı yaşandığını ancak ülkenin birçok bölgesinde sorun bulunmadığını belirten Güney, değirmenlerin sorunsuz şekilde üretimini sürdürdüğünü söyledi.
Güney, Konya'daki fabrikaların elindeki stokları kullandığı için geçen yıl yaşanan kuraklıktan etkilenmediğini ancak bu yıl kuraklığın etkisini derinden yaşayacağını bildirdi.
AA