Düğün takıları kimin? Yargıtay'dan tarihi karar
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, düğün takılarında yıllardır süren uygulamayı değiştirdi. Yeni içtihada göre, takılar kime takıldıysa ona ait olacak; ortak eşyalar ise paylaşılacak.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, boşanma davalarında büyük tartışmalara yol açan düğün takıları konusuna ilişkin emsal bir karara imza attı. Yıllarca uygulanan "tüm takılar geline aittir" şeklindeki yerleşik içtihat, değişen ekonomik şartlar ve toplumsal dinamikler nedeniyle güncellendi. Yeni düzenleme ile birlikte artık takı paylaşımı kime takıldığına göre belirlenecek.
Yeni Kural: "Kime Takıldıysa Oundur"
Yeni içtihada göre, düğün sırasında taraflara takılan ziynet eşyaları için şu kurallar geçerli olacak:
Kadına özgü olan bilezik, kolye gibi takılar geline ait sayılacak.
Erkeğe takılan para, saat veya çeyrek altın gibi takılar ise damadın mülkiyetinde kabul edilecek.
Eğer takılan eşya her iki cinse de hitap ediyorsa ve kime takıldığı belirsizse, bu durum bilirkişi incelemesi ile netleştirilecek.
Bilirkişi İncelemesi ve İspat Yükü
Dairenin kararında, ispat yükünün hayatın olağan akışına aykırı durumu iddia eden tarafa ait olduğu vurgulandı. Ziynet alacağı davalarında, düğün sırasında takılan takıların varlığının ve bunların elden çıkarıldığının şüpheye yer vermeyecek şekilde kanıtlanması gerekiyor. Taraflar arasında takıların paylaşımına dair önceden yapılmış bir anlaşma veya bölgeye özgü bir örf ve adet varsa, mahkemeler öncelikle bu kuralları dikkate alacak.
Emsal Karar: Aile Mahkemesi Kararı Bozuldu
Karara konu olan bir boşanma davasında, yerel mahkeme düğünde erkeğe takılan 6 adet çeyrek altının da kadına ait olduğuna hükmetmişti. Ancak Yargıtay, bu kararı bozarak erkeğe takılan takıların damada ait olması gerektiğine dikkat çekti. Yargıtay, "Doğrudan erkeğe takılan ve niteliği itibarıyla kadına özgü ziynet eşyası sayılmayan takıların davalı erkeğe ait kabul edilmesi gerekir" ifadeleriyle, yeni içtihadın uygulanması gerektiğini hatırlattı. Bu karar, bundan sonraki tüm boşanma davaları için hukuki bir mihenk taşı niteliği taşıyor.
Kaynak: