Umre ve Hac kısıtlamaları kaldırılıyor! Tarih belli oldu

Umre ve Hac kısıtlamaları kaldırılıyor! Tarih belli oldu

Suudi Arabistan, gelecek Ramazan ayı ve Hac mevsimine yönelik hazırlıklarını sürdürüyor. Bu kapsamda yetkililer, Umre ve kutsal toprakları ziyarete gelenleri Kovid-19 salgınından korumaya yönelik planlarını masaya yatırdı.

Bu kapsamda Suudi Arabistanlı yetkililerin katıldığı video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen sempozyumda, koronavirüs salgını sürecinde ülkeye Hac ve Umre için gelen misafirlere yönelik yapılan hizmetlerin ön plana çıkartılması, ders müfredatına eklenmesi ve bu hizmetleri medya mecraları aracılığıyla yayacak proje hazırlanması tavsiyeleri verildi.

“Koronavirüs Salgını Sürecinde Suudi Arabistan Krallığının Umreci ve Ziyaretçilere Yönelik Hizmet Çabaları” başlıklı sempozyuma, Medine Valisi Prens Faysal bin Selman bin Abdulaziz, Asir Valisi Prens Turki bin Talal, bakanlar ve diğer yetkililer katıldı.

Açılış konuşmasında Medine Valisi, ülkesinin Mescid-i Haram ve ziyaretçilerini önemsediğini, ziyaretçilerin sağlık ve güvenlikleri için gerekenleri yerine getirdiğini vurguladı. Prens Faysal bin Selman, bu nedenle de salgının ortaya çıktığı ilk anlardan itibaren Umreci ve ziyaretçi kabulünü askıya alarak önleyici tedbirler aldıklarını belirtti.

Prens Faysal, Umreci ve ziyaretçilere yönelik bu sınırlamaların daha sonra hafifletilmesiyle birlikte Mescid-i Haram ziyaretçilerinin belirli bir sağlık sistemi doğrultusunda ülkeye gelmeye başladıklarını ifade etti.

Suudi Arabistan’ın hem vatandaşı hem da topraklarında ikamet eden yabancıların sağlığına korumaya yönelik önleyici tedbirleri almaya devam ettiğinin altını çizen Prens Faysal, bu hususta ülkesinin başarı kaydederek salgının yayılmasını, genel yaşamı engellemeyecek şekilde önlediğini vurguladı.

Öte yandan, Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Muhammed Salih Benten, yaptığı konuşmada, salgının başlamasıyla birlikte ülkesinin insanı korumaya yönelik önleyici tedbirler alma konusunda öncülük ettiğini, salgına karşı koyan ülkelerin önde gelenleri arasında yer aldığını ifade etti.

Bu süreçte teknolojik programların dini ibadetleri profesyonel bir şekilde kolaylaştırma, Hac ve Umre ile ilgili rapor ve verileri takip etme konusunda önemine de dikkati çeken Benten, bu imkanların gelecek Ramazan ayına yönelik hazırlanan planların birleştirilmesi ve geliştirilmesinde de kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

Bakan Benten, Hac Bakanlığının “İ’temerna” uygulamasını geliştirerek kullanıma açtığını, Umre ve Mescid-i Nebevi ziyareti için izin alma hususunda söz konusu uygulamadan bugüne kadar 9 milyon kişi, yurtdışı Umrecilerinden ise 95 binden fazla kişinin yararlandığını belirtti.

Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Dr. Tevfik er-Rabia ise, yaptığı konuşmada, Haremeyn-i Şerifeyn bölgelerindeki sağlık hizmetlerine değinerek ülkesinin salgına karşı başarılı bir performans sergilediğini açıkladı.

Öte yandan, Emniyet Genel Müdürü Halit el-Harbi, güvenlik güçlerinin görevlerinin, Mescid-i Haram’a kadar uzandığını, gelen ziyaretçi gruplarını organize ettiklerini ve ilgili randevulara bağlı kalıp kalmadıklarını kontrol ettiklerini açıkladı.

El-Harbi, Pasaport İşleri Genel Müdürlüğünün, yurtdışından gelen Umrecileri için özel idari ekipler oluşturduğunu, söz konusu ekiplerin ziyaretçilerin işlemlerini en kısa zamanda ve gecikme yaşanmaksızın yerine getireceklerini belirtti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.