Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Günü

Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Günü

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu:"Azınlık konumundaki etnik ve dini gruplara karşı sergilenen önyargı ve hoşgörüsüzlüğün ulaştığı boyut, endişe verici"

TBMM (AA) - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, azınlık konumundaki etnik ve dini gruplara karşı sergilenen önyargı ve hoşgörüsüzlüğün ulaştığı boyutun, endişe verici olduğunu bildirdi.

Yeneroğlu, 21 Mart Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, ırkçılığın, günümüzde artık biyolojik değil ekonomik ve kültürel temelli olarak hayat bulduğunu vurguladı.

Böylelikle kültürel farklılığın mutlaklaşıp ırkçılığın zemini haline geldiğini belirten Yeneroğlu, "Bu doğrultuda azınlık konumundaki etnik ve dini gruplara karşı sergilenen önyargı ve hoşgörüsüzlüğün ulaştığı boyut, endişe vericidir." ifadesini kullandı.

Son derece vahim bir tablo oluşturan bu durumun tek çözümünün "farklılıklara yönelik eşitliğin samimi biçimde uygulanması" olacağının altını çizen Yeneroğlu, şunları kaydetti:

"Bugün kağıt üzerinde özellikle Avrupa ülkeleri ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı olduklarını iddia etseler de mültecilere reva görülen muamele, İslam dininin ve doğu kültürünün terörizmle bağdaştırılması, entegrasyon adı altında asimilasyon politikaların yürütülmesi, azınlıklara ait binalara ve İslami kuruluşlara yönelik saldırılar karşısında etkin önlemlerin alınmaması, bireysel ve kurumsal eşitliğin sağlanması için gerekli uygulamaların engellenmesi veya ertelenmesi ve ırkçılıkla gerçek anlamda mücadele edilmemesi tam aksini kanıtlamaktadır.

Ayrıca halk oylaması çalışmaları kapsamında engellenen halk buluşmalarına ve başörtüsü ile ilgili Avrupa Adalet Divanı’nın aldığı talihsiz kararlara baktığımızda da siyasal ve kültürel ırkçılığın etkilerini görmekteyiz. Bu hadiselerin tamamı, silinmesi mümkün olmayacak kara lekeler olarak tarihte yerini almaktadır. Bu bağlamda ırkçılığın toplum nezdindeki yansımalarının önüne geçilmesinin ırkçı retorikten uzaklaşmak olduğu da es geçilmemelidir.

Irkçılığın yol açtığı 2. Dünya Savaşı’nın acı tecrübesini ve büyük yıkımı yaşamış Avrupa’nın tekrar aynı tuzağa düşmesi, hem dünya barışı ve huzuru için tehlike çanlarını çalmakta hem de tarihten ders alınmamasının acı bir örneğini göstermektedir."



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :