Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi

Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bağlı: - "Dünyadaki her 9 göçmenden biri Türkiye'de yaşıyor"- Amman Büyükşehir Belediyesi temsilcisi Masad: - "Geçen 10 yılda nüfusumuz yüzde 80 dolaylarında arttı v

ŞANLIURFA (AA) - Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mazhar Bağlı, dünyadaki her 9 göçmenden birinin Türkiye'de yaşadığını belirtti.

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatınca (UCLG-MEWA), Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen "Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi"nin üçüncü günü oturumlarında "Göç, Göçmen ve Mülteciler" konusu ele alındı.

Bağlı, oturumda yaptığı konuşmada, dünya genelinde 45 milyon göçmenin bulunduğunu, sosyal entegrasyon bakımından Türkiye'ye gelen Suriyeli sığınmacıların kültür ve yaşam koşullarının benzerliği dolayısıyla diğer ülkelere gidenlere oranla daha avantajlı olduğunu ifade etti.

Türkiye'de vatandaşların sığınmacılara kardeş gözüyle baktığını vurgulayan Bağlı, şu değerlendirmede bulundu:

"Tarihi boyunca göçlerle bir arada olmuş olan Türkiye halkı, kendisine gelen göçle birlikte yaşamlarını sürdürebiliyor. Dünyadaki her 9 göçmenden biri Türkiye'de yaşıyor. Avrupa ile kıyasladığımız zaman ise Avrupa ülkelerindeki benzer krizlerin aynısını Türkiye'nin yaşadığını söylemek doğru olmaz. Bizim geleneğimiz açısından göçmenliğin 'mağduriyetin içinde barındırdığı, herkesin başına gelebileceği' olgusu olduğu için halkımızda hoşgörü hakim. Bu hoşgörü yeterli değil. Entegrasyonu sağlayacak, bu yaşantıyı kalıcı bir hale getirmek için bazı çalışmaların yapılması gerekiyor. Bizim ülkemizde göçmenleri dışlamak gibi bir bakış açısı yok. Bu bakış açısı özünde aynı coğrafyanın, aynı kültür havzasının insanları olmamızdan kaynaklanıyor."

- "Ürdün nüfusunun yüzde 20'sini Suriyeliler oluşturuyor"

Amman Büyükşehir Belediyesini temsilen zirveye katılan Fawzi Masad da Suriyeli sığınmacıların Türkiye ve Lübnan'ın yanı sıra Ürdün'e de geldiğini söyledi.

Ürdün'ün sığınmacılarla beraber büyük sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını anlatan Masad, altyapı, ulaşım, sağlık hizmetleri ve eğitim gibi ihtiyaçları karşılamaya çalıştıklarını ifade etti.

Ülke nüfusunun yüzde 20'sini Suriyeli sığınmacıların oluşturduğunu vurgulayan Masad, "Göç olgusu insanlara sınırları ve okyanusları aştırabilir. Ürdün istikrarsız bölgede bulunuyor. Birçok çatışmaya tanıklık ediyoruz. Yüksek oranda göç ve göçmeni kabul etmek zorunda kalıyoruz. Ürdün bulunduğu konum nedeniyle çevre ülkelerin tümünden göç almıştır. 1 milyon 400 bin Suriyeli göçmeni kabul ettik. Nüfusumuzun yüzde 22'si göçmendir." dedi.

Milli gelir olarak düşük durumda olduklarını aktaran Amman, "Geçen 10 yılda nüfusumuz yüzde 80 dolaylarında arttı ve bunun en büyük kaynağı göçlerle oluşan nüfus yoğunluğudur. Nüfusumuzun bu derece artması sosyal hayatı olumsuz etkilemektedir. Bundan dolayı hükümetimiz ani icraatlar almak zorunda kalmıştır." sözlerine yer verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler