Üç asırlık tesis "zeytinyağı müzesi"ne dönüştürülüyor

Üç asırlık tesis "zeytinyağı müzesi"ne dönüştürülüyor

Hatay'ın Altınözü ilçesinde yaklaşık 300 yıl önce kurulan ve geleneksel yöntemlerle zeytinyağı üretilen, ancak teknolojinin gelişmesiyle atıl duruma gelen tesis, restorasyon çalışmasıyla birlikte zeytinyağı müzesi haline getiriliyor- Atla zeytin kırılması

HATAY (AA) - İSMİHAN ÖZGÜVEN - Hatay'ın Altınözü ilçesinde bir zamanlar zeytinyağı tesisi olarak kullanılan, ancak teknolojinin gelişmesi sonucu atıl durumda kalan yaklaşık 300 yıllık tesis, restore edilerek "zeytinyağı müzesi" haline getiriliyor.

Eskiden köy olan ve günümüzde mahalle statüsüne kavuşan Tokaçlı'da yer alan, taş yapıdan oluşan, içerisinde zeytinyağı saklama depoları bulunan, atla zeytin kırımından, kuyularda zeytinyağının tutulmasına kadar tamamen geleneksel üretimin yer aldığı tesis, yapılan restorasyonla adeta yeniden gün yüzüne çıkarılıyor.

Tokaçlı muhtarı İbrahim Çilingir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeytinciliğin köylerinin en önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu, bir zamanlar hemen her evin önünde atla zeytin kırılan taşların bulunduğunu söyledi.

Köylerinde bir zamanlar aktif olarak kullanılan, insanların zeytinyağı çıkardığı bir tesisin yer aldığını anlatan Çilingir, ancak buranın zaman içerisinde teknolojik gelişmelerle atıl duruma geldiğini ve kullanılmadığını kaydetti.

Binanın bakımsızlık nedeniyle yıkılmaya başladığına işaret eden İbrahim Çilingir, 3 yıl önce bir vakfın desteğiyle kolları sıvayarak tesiste restorasyon çalışmasına başladıklarını belirtti.

Taş binanın görsel olarak da çok ilgi çekici olduğunu ifade eden Çilingir, şöyle konuştu:

''Yaklaşık 300 yıl önce burada atla zeytinler kırılır, buradaki kuyularda saklanırmış. Binanın içerisinde taşla zeytin kırılan bölümle, zeytinlerin saklandığı ve istiflendiği yerler hala duruyor. Yapılan restorasyonla buraları yeniden düzenledik ve görsel açıdan ilgi çekici hale getirdik. Müze bitme aşamasına geldi. Buraya gelenler bir zamanlar zeytinlerin nasıl çıkarıldığını ve işlendiğini görecek. Burada stant açılacak, yöresel ürünlerin satışı olacak ve zeytinyağı tadımı imkanı bulunacak. Buranın turizmine katkı sağlanacak. Tokaçlı'nın tek Hristiyan köy olmasının ayrı bir önemi var. Müze ile burası daha çok ilgi çekecek.''

Tokaçlı'nın tanıtımının bugüne kadar çok fazla yapılamadığını belirten muhtar Çilingir, müze ve yöresel ürünlerle buranın adından söz ettiren bir yer haline geleceğini de sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :