TYB Şeref Başkanı Doğan:  İstiklâl Marşı Âkif’in muhayyilesinde vardı

TYB Şeref Başkanı Doğan: İstiklâl Marşı Âkif’in muhayyilesinde vardı

TYB Konya Şubesi’nin düzenlediği programda konuşan TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, İstiklâl Marşı’nın Âkif tarafından 2 günde yazıldığını, fakat muhayyilesinde Balkan Harbi ile oluşmaya başladığını söyledi

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi 2021 yılı kültürel etkinliklerinin ilk programını “İstiklâl Marşı – Bin Yılın Destanı” başlığı altında sosyal medya hesaplarından çevrimiçi gerçekleştirdi. TYB Şeref Başkanı ve Mehmet Âkif Ersoy Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan’ın konuşmacı olarak katıldığı programı TYB Konya Şubesi eski Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu yönetti. Programa bir mesajla katılan TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, “TYB Konya Şubesi olarak özelde şehrimizin kültürel, sanatsal ve düşünce alanındaki değerlerini dile getirmeye, seslendirmeye devam ederken genelde medeniyetimizden aldığımız güçle dünyaya söyleyecek sözümüzün olduğunu biliyoruz ve Konya'dan dünyaya evrensel, pörsümez değerlerimizi anlatmaya çalışıyoruz. 20 yıldır yayınladığımız ve gerçekleştirdiğimiz faaliyet takvimine bağlı olarak bu yıl da millî ve manevî değerlerimizle istikametimize doğru ilerleyeceğiz. “İstiklâl Marşı: Bin yılın Destanı” başlığı altında bu yılın ilk programını Şeref Başkanımız Mehmet Doğan ağabeyimiz ile açıyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

MEHMET ÂKİF ANKARAYA DAVET EDİLDİ

Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu, Karatay ve Meram Belediyeleri iş birliği ile gerçekleştirilen programda konuşmacı D. Mehmet Doğan, “İstiklâl Marşı, milli mutabakat metnimizdir” ana fikri çerçevesinde sunduğu konuşmasında marşın yazılış, ortaya çıkış ve kabul edilişinin hikâyesini anlattı. Mili Mücadele döneminde insanların kenetlenmesini sağlayacak bir marşa ihtiyaç duyulduğunu, bunun için de meclis tarafından bir yarışma açıldığını söyleyen Doğan, “Ben öyle düşünüyorum ki bu yarışma zaten Mehmet Âkif için açılmıştı” dedi. Mehmet Âkif’in Millî Mücadelenin hemen başında özellikle Ankara’ya dâvet edildiğini, Ankara’ya vasıl olması haberlerinin ise Hâkimiyeti Millîye Gazetesi’nde ‘İslâm Şairi Mehmet Âkif Ankara’da’ başlıkları ile halka duyurulduğunu söyledi.

Doğan, İstiklâl Marşı için açılan yarışmada da Mecliste bulunan çoğunluğun şiiri Mehmet Akif’in yazmasını istediğini ancak bunu açıktan belli etmediklerini söyledi.

İSTİKLÂL MARŞININ ANA HATLARI NASRULLAH CAMİİ VAAZINDADIR

Açılan yarışmaya Mehmet Âkif’in katılmadığını, bunun üzerine Maarif Vekili Hamdullah Suphi’nin Âkif’in yakın arkadaşı Hasan Basri Çantay’ı aracı yaparak şiiri yazması konusunda Mehmet Âkif’i ikna ettiğini söyleyen Doğan, “Ortaya konulan 500 liralık ödül Akif’in yarışmaya katılmamasında etkili olmuştur” dedi. Millî Mücadele sırasında Âkif’in Balıkesir Evrenos Gazi

Camii ve Kastamonu Nasrullah Camiinde yaptığı konuşmalara değinen Doğan, “İstiklâl Marşı Nasrullah Camii vaazının ana hatları ile mısralara dökülmüş halidir” diye kaydetti. Mehmet Doğan, İstiklâl Marşı için “Bin Yılın Destanı” demesinin sebebi olarak da şunları söyledi: “Bence İstiklâl Marşı sözleri Balkan Harbi ile Âkif’in muhayyilesinde oluşmaya başladı. Çanakkale Savaşı ile bu arzu güçlendi. Zaten 1915 yılında yazdığı Çanakkale Şehitleri şiiri de 1924 yılına kadar hiçbir yerde yayınlanmamıştır. Âkif’in notları arasında kalmıştır. Bu şiir ancak 1924 yılında yayınlanmıştır. İstiklâl Marşı bütün bu birikimler sonrası ortaya çıkmış bir Millî Mutabakat Metnidir.”

BATICILAR BİLE ŞİİRİ ONAYLAMIŞTI

Mehmet Doğan, İstiklâl Marşı’nın iki günde yazıldığını, yazıldıktan sonra Maarif Vekili Hamdullah Suphi tarafından Hâkimiyet-i Millîye gazetesine verilerek daha meclise gelmeden bu gazetenin birinci sayfasında yayınlandığını, bunun da bu şiirin özellikle Mehmet Akif tarafından yazılmasının istendiği konusunda en büyük delil olduğunu belirtti. Şiirin mecliste okunmasından sonra tek muhalif oyun Tunalı Hilmi tarafından verildiğini, bunun da şiirin genel bir kabul gördüğünün delili olduğunu söyleyen Mehmet Doğan, “O zamanki Batıcılar bile bu şiiri onaylamıştı. Çünkü karşımızda bizi yok etmeye çalışan bir Batı vardı. Bunu herkes görüyordu” diye konuştu

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.