TYB Konya'da Türk öykücülüğü masaya yatırıldı

TYB Konya'da Türk öykücülüğü masaya yatırıldı

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nin 2020 etkinliklerinde bu hafta, dünden bugüne Türk öykücülüğü konuşuldu. Program kalitesiyle ve derinlikli konularıyla hafızlarda kalacak niteliğe sahipti

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi 'Şehre Sözümüz Var' anlayışı ile sürdürdüğü 2020 yılı Kültürel Etkinlikler takvimindeki programlarını Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu, Meram ve Karatay Belediyelerinin katkıları ile aralıksız her hafta izleyicileri ile buluşturmaya devam ediyor.

Şair/öykücü Vural Kaya’nın yönettiği bu hafta sonu programı 'Öykümüzün Öyküsü' başlığıyla dijital ortamda gerçekleştirildi. Programa, Öykücü Necip Tosun, Handan Acar Yıldız ve Yunus Nadir Erarslan katıldı.

Dünden bugüne Türk öykücülüğünün konuşulduğu program kalitesiyle ve derinlikli konularıyla hafızlarda kalacak niteliğe sahipti.

Türk öykücülüğünün masaya yatırıldığı programa yüksek bir katılım sağlandı.

oykumuzun-oykusu-3.jpg

Özellikle salgın döneminde kültür programlarının sanal toplantı ortamında sürdürülmesi ve bu programlara yüksek katılımın sağlanması ve aynı zamanda kayıt altında tutularak sonradan tekrar yayınlara uygunluğu oldukça dikkat çekici bir değere sahipti.

Kurallarla öykü yazılamaz

'Öykümüzün Öyküsü' üst başlıklı konu yazar katılımcılar tarafından titizlikle ele alındı ve incelendi. Necip Tosun programda öykümüzün dünden bugüne ana hatlarını ortaya koydu. 1950 Kuşağı öykümüzün ivme kazanarak ilerlemeye devam ettiğinin ve gelecekte bugünün genç kuşaklarının öykümüzü dünya standartlarına taşıyacak bir sağlamlıkta olduğunu ifade etti. Kurallarla öykü yazılamayacağına vurgu yapan Tosun, kuramcıların yazdığını değil iyi öykülerin okunması gerektiğini ve iyi bir öykü ile her mesajın verilebileceğini söyledi.

Handan Acar Yıldız, öykümüzün sosyolojik ve tarihsel gelim serüvenini kısa zamanda ve fakat derinlikli bir bakış açısıyla ortaya koydu. Günümüz öykücülüğünün doğu ile batı arasında kaldığını ve batıdan avantajlı olduğuna dikkat çekti. Arada kalmışlık duygusunun günümüz öykücülüğünü beslediğini söyledi.

Dergilerin öykücülüğe katkısı büyük

Yunus Nadir Erarslan ise öykümüzün yıllıklar ve dergilerde ilerleme serüvenine dikkat çekti. Tür dergilerinin ülkemizde yeni bir alan olduğunu ve öykü türünün tutulmasında tür dergilerinin katkısının büyük olduğunun altını çizdi.

Programın sonunda toplantıya katılımlarıyla renk katan izleyicilerin soruları da ayrıca yazarlara soruldu.

oykumuzun-oykusu-1.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.