Twitter, Instagram, YouTube, Facebook erişim sorunu ne zaman düzelecek? Bant daraltma nedir?

Twitter, Instagram, YouTube, Facebook erişim sorunu ne zaman düzelecek? Bant daraltma nedir?

Taksim'de 6 kişinin öldüğü 81 vatandaşın yaralandığı patlamanın ardından dezenformasyonu önlemek amacıyla Türkiye genelinde başta Twitter, YouTube, Instagram ve Facebook gibi sosyal medyaya erişim kısıtlandı! Bant daraltma nedir, ne zaman düzelecek?

İstanbul Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde meydana gelen ve 6 kişinin hayatını kaybettiği patlamanın ardından sosyal medya uygulamalarına bant daraltması uygulandı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), bant daraltması işlemi ile Twitter, İnstagram, Youtube ve Facebook'a erişimi kısıtladı. Neredeyse kullanılamaz hale gelen sosyal medya ağları ne zaman normale dönecek?

Sosyal medya kullanıcıları VPN gibi çeşitli yöntemler denerken sosyal medya ne zaman düzelir, Twitter, İnstagram, Youtube ve Facebook erişim sorunu ne zaman düzelecek, sosyal medya yasağı ne zaman kalkacak gibi sorulara cevap aramaya başladı.

BTK BANT DARALTMASI YAPILDIĞINI DUYURDU

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Taksim'de meydana gelen bombalı saldırı sonrası ortaya çıkan aykırı görüntülere ilişkin sosyal medya platformlarında bant daraltma uygulaması yapıldığını duyurdu. Edinilen bilgiye göre, ortaya çıkan basın etiğine aykırı görüntüler ve terör içerikleri için ilgili birimlerin talebi üzerine BTK, tarafından ülke geneli sosyal medya platformları için bant daraltma uygulaması yapıldı.

BANT DARALTMA NEDİR?

Bant genişliği, veri ve hız birbiriyle yakından ilişkili terimlerdir ve bazen birbirinin yerine kullanılır. Bir bilgisayar bağlantısına ayrılan bant genişliği miktarı, saniyede ne kadar veri indirilebileceğini veya İnternet'ten bilgisayara aktarılabileceğini belirler. Daha fazla bant genişliği saniyede daha fazla veriye eşittir, bu da daha fazla hız anlamına gelir. Bazı durumlarda, bant genişliği limiti bir hız limitini, diğer durumlarda ise bir veri limitini ifade eder.

Bant genişliği ve hız terimleri genellikle birbirinin yerine kullanılır ancak doğru değildir. Karışıklığın nedeni, kısmen, gerçekten bant genişliği anlamına geldiklerinde daha yüksek hızlara atıfta bulunarak ikisini birleştiren internet servis sağlayıcılarının (ISS'ler) reklamlarından kaynaklanıyor olabilir.

Hız, verilerin iletilebileceği hızı ifade ederken, bant genişliği tanımı bu hızın kapasitesidir. Hız, suyun bir borudan ne kadar hızlı itilebileceğini ifade eder; bant genişliği, belirli bir zaman diliminde borudan hareket ettirilebilen su miktarını ifade eder.

Bant genişliği, bir iletişim ortamının ya da haberleşme kanalının kapasitesini belirtmek için kullanılan terimdir. Bant genişliğinin yüksekliği ne kadar büyükse, belli bir süre içinde aktarım yapılacak verinin hacmi de büyük olur. Bant daraltma uygulaması internet sitesine erişimin ağırlaştırılması anlamını taşır. Siteye erişim engeli bulunmaz fakat veri akışı daraltılır. Bu sebepten dolayı verilere erişim gecikmeli ve yavaş olur.

SOSYAL MEDYA NE ZAMAN DÜZELİR?

İstanbul Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlamadan sonra BTK tarafından sosyal medyaya bant daraltması uygulandı.Akşam saatlerinden itibaren rrişimin sınırlandırılmasından sonra kullanıcılar Twitter, Instagram, YouTube, Facebook uygulamalarına giremeyince google ile sorularına yanıt aramaya başladı. Peki sosyal medya yasağı ne zaman kalkacak, instagram ne zaman düzelecek?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu BTK ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan sosyal medyadaki bu kısıtlamanın ne zaman kaldırılacağına yönelik bir açıklama gelmedi. Sosyal medya kullanıcıları bu kısıtlamanın kısa bir süre sonra sona ereceğini düşünürken, saat 01.01 olmasına rağmen erişim problemleri hala sürüyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum