Türkiye'yi hedef alan habere sert tepki

Türkiye'yi hedef alan habere sert tepki

BAE'nin desteklediği "thearabweekly" haber sitesi Türkiye'nin Sudan'a yaptığı koronavirüs yardımlarını hedef aldı.

Birleşik Arap Emirliklerinin (BAE) fonladığı "thearabweekly" adlı internet sitesinde Türkiye'yi karalamaya çalışılan bir haber yayınlandı.

"Ankara, Sudan'da nüfuz sahibi olmak için yardım politikasını kullanıyor" adlı başlıklı haberde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sebebiyle Türkiye'nin TİKA aracılığıyla ülkeye yaptığı yardım masaya yatırıldı.

"TÜRKİYE, EL-BEŞİR'İN DEVRİLMESİNDEN SONRA ÜLKEDEKİ NÜFUSUNU YENİDEN ARTIRMAK İÇİN İNSANİ YARDIMLARI KULLANIYOR"

Haberde TİKA aracılığıyla yapılan yardımın Türkiye'nin ülkedeki nüfuzunu arttırmak için kullandığı iddia edildi: "Ankara, Afrika'da yaklaşık 30 ofisi bulunan TİKA'nın faaliyetlerini Sudan'da da cömert fonlarla desteklemektedir. Uzmanlar Türkiye'nin, Ömer el-Beşir'in devrilmesinden bu yana ülkedeki nüfuzunu yeniden kazanmak ve hala orada bir rol oynamak isteyen Müslüman Kardeşler ile olan bağlarından dikkati başka yöne kaydırmak için Sudan'a yardım ettiğini söylüyor."

Ancak site haberinde, Türkiye'nin salgın nedeniyle sadece Sudan'a değil onlarca ülkeye yardım yaptığına hiç değinmedi.

iqvci-1587452220-7327.jpg

"YENİ HÜKÜMET HER ŞEYİN FARKINDA AMA ŞİMDİLİK PEK İTİRAZDA BULUNMUYOR"

BAE destekli sitenin haberinin devamında el-Beşir sonrası yeni gelen geçiş hükümetinin her şeyin farkında olduğu ancak şimdilik itiraz etmediği öne sürüldü: "Sudan hükümeti, ülkenin sağlık sisteminin çöküşü ve ülkedeki temiz su kıtlığından dolayı Türk faaliyetlerine pek fazla itirazda bulunmadı. Ancak Sudan geçiş hükümeti makamları, Ankara'nın ülkedeki Türk vekillerini, özellikle de örgütün (Müslüman Kardeşler) aktif olduğu Darfur bölgesindekileri desteklemek için TİKA'yı kullandığının farkındalar."

Haberde Türkiye'ye Katar'ın da yardım ettiği belirtiliyor.

"TÜRKİYE'NİN AFRİKA'DAKİ GÜCÜNÜ ARTTIRMAK İÇİN TİKA'YI KULLANMASINA İZİN VERMEK TEHLİKELİ"

Siteye görüş veren Sudanlı uzman Rashid Mohamed ise şu ifadeleri kullandı: "Türkiye bölgede ancak bu insani projelerle siyasi gündemini ilerletebiliyor. Türkiye'nin Afrika kıtasındaki yumuşak gücünü arttırmak için TİKA'yı kullanmaya devam etmesine izin vermek tehlikeli."

TÜRKİYE'NİN SUDAN BÜYÜKELÇİSİNDEN BU HABERE SERT TEPKİ

Yayınlanan habere ise tepki Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi Doç. Dr. İrfan Neziroğlu'ndan geldi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Neziroğılu, "Gönüllere dokunmamızdan rahatsız olanlar da var. "Biz milyarlarca dolar harcıyoruz, #Türkiye nasıl bizden daha etkili oluyor" hazımsızlığı. İsmini yazamaya da cesareti yok. İşin sırrı Türkiye’nin insani dış politikasında. Niyet hayr, akıbet hayr." ifadelerini kullandı.

Etiketler :