Türkiye'nin ilk siber güvenlik merkezi açılıyor

Türkiye'nin ilk siber güvenlik merkezi açılıyor

HAVELSAN Genel Müdürü Atalay: - "Türkiye'nin ilk siber güvenlik merkezi olan Savunma, Sanayi ve Teknoloji Merkezinin mart ayının başında açılmasını planlıyoruz" - "Merkezden hizmet satın alan kamu veya özel sektördeki kurum ve kuruluşlara yerleştireceğimi

ANKARA (AA) - ARİFE YILDIZ ÜNAL - Hava Elektronik Sanayi (HAVELSAN) Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, Türkiye'nin ilk siber güvenlik merkezi olan Siber Savunma Teknoloji Merkezinin (SİSATEM) mart ayında açılmasının planlandığını söyledi.

Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde siber güvenliğin olumsuz anlamda bir popülerliğinin olduğunu ifade ederek, Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından yaşanan DDOS saldırılarında konunun öneminin daha da arttığına dikkati çekti.

Dünya üzerinde şu anda 1,5 milyon, Türkiye'de ise 15 bin siber güvenlik uzmanı ihtiyacı olduğunu bildiren Atalay, "Şimdi bu 15 bin siber güvenlik uzmanını Türkiye’nin yetiştirmesi belki 15 yıl alır. Bugün bunun çok uzağındayız" diye konuştu.
HAVELSAN bünyesinde açılacak SİSATEM'in Türkiye'nin siber güvenlik mükemmeliyet merkezi olmayı hedeflediğini anlatan Atalay, Türkiye'nin ilk özel sektöre ait siber güvenlik merkezi olan SİSATEM'in mart ayı içinde açılmasının planlandığını ifade etti.

Söz konusu merkezin çok fonksiyonlu bir yer olacağını dile getiren Atalay, "Merkezde, siber güvenlik alanında Ar-Ge ürün ve teknoloji geliştireceğiz. Aynı zamanda bizim ya da başkaları tarafından bu alanda geliştirilen ürünlerin testini ve doğrulamasını gerçekleştireceğiz" dedi.

Siber güvenlik alanında eğitim hizmetinin de verileceğini bildiren Atalay, merkezde hem kendi ürünlerini hem de başka firmaların ürünlerini test edip, doğrulamasının yapılacağını kaydetti.

Merkezin, siber güvenlik uzmanı da yetiştireceğini dile getiren Atalay, merkezden hizmet satın alan kamu veya özel sektördeki kurum ve kuruluşlara yerleştirecekleri sensör cihazlar aracılığıyla siber saldırıların anlık olarak takip edileceğini ve bu saldırıların kurumlara zarar vermesinin önüne geçilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Merkezde gerçekleştirilecek çalışmalarla ilgili iş modeli üzerinde çalışmaların sürdüğünü belirten Atalay, siber güvenlik alanında ihtiyaç duyan tüm kamu-özel kurum ve kuruluşlara hizmet vermek istediklerini kaydetti.

Atalay, amaçlarının Türkiye'ye siber güvenlik alanında hizmet vermek ve çeşitli kurumların siber güvenlik ihtiyacını karşılamak olduğunu aktardı.

-"Mutlaka milli çözüm olmalı"

Amerikalı bir şirketten danışmanlık hizmeti alarak yapılandırdıkları merkezde, alanında uzman Türklerin çalıştırılacağını anlatan Atalay, yazılım ve uygulama seviyesinde milli çözümlerin mutlaka olması gerektiğinin altını çizdi.

Siber saldırıların verdiği zararların, sektörlerin pazar büyüklüğünün çok ötesinde olduğunu vurgulayan Atalay, "500 milyar dolarlık siber güvenlik pazarı, 100 milyar dolar civarında. Yani siber saldırıların verdiği zarar, sektörün gelirinin 5'te biri kadar" diye konuştu.

Cep telefonlarının birer bilgisayar haline geldiğini belirten Atalay, cep telefonlarından bugüne kadar dünyada 150 milyar, Türkiye'de ise 1,5 milyar uygulama indirildiğini ifade etti. Atalay, tehdit oluşturan her türlü tehlikenin cep telefonlarında da bulunduğunu, bu nedenle özellikle ücretsiz uygulamaların indirilmesi konusunda dikkatli olunmasını istedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :