Türkiye'de afete karşı 6,5 milyon kişi bilinçlendirildi

Türkiye'de afete karşı 6,5 milyon kişi bilinçlendirildi

Başbakan Yardımcısı Kaynak:- "Afetlere hazırlıksız yakalanmamak için 81 ilde başlatılan 'Afetlere Hazır Türkiye Projesi'yle bugüne kadar 6 milyon 545 604 kişiye ulaşıldı"- "Sanayicilerin Eğitimi Projesi'nde Kocaeli, İstanbul, Ankara, Bursa ve Tekirdağ ill

ANKARA (AA) - İLKAY GÜDER/ENES DURAN - Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, afetlere hazırlıksız yakalanmamak için 81 ilde başlatılan "Afetlere Hazır Türkiye Projesi" ile 6 milyon 545 604 kişiye ulaşıldığını bildirdi.

Kaynak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje ile vatandaşlara "iş yeri", "okul", "aile", "gençler" başlıklarıyla ulaşılmasının hedeflendiğini söyledi.

Bu çerçevede, "Afete Hazır Aile" başlığında Türkiye genelinde, TC Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) İl Müdürlüğü personeli, sivil savunma uzmanı, Emniyet Genel Müdürlüğü, belediyeler, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, İŞKUR ve STK'lardan olmak üzere 3 bin 190 eğitmenin yetiştirildiğini, bu eğitimlerde kayıtlı 1 milyon 289 bin 76 kişinin bilinçlendirildiğini kaydetti.

Kaynak, Afetlere Hazır Türkiye Projesi'nin "Afete Hazır Okul" başlığında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile 18 Aralık 2013'te protokol imzalandığını hatırlattı. Bu kapsamda MEB tarafından 81 il ve 950 ilçeden bin 250 milli eğitim personeline okul afet ve acil durum planları hazırlama eğitiminin verildiğini ifade eden Kaynak, buralara afet bilinciyle ilgili broşürlerin gönderildiğini de aktardı.

Kaynak, 81 ilde belirlenen 3 bin 598 öğretmenin afet bilinci eğitiminden yararlandığını, 5 milyon 15 bin 141 öğretmen ve öğrencinin eğitimlerinin devam ettiğini vurguladı.

- Ankara ve İstanbul'daki okullar, sisteme tanımlandı

Okullarda afet ve acil durum planlarına ilişkin "Afet ve Acil Durum Yönetim Planları Takip Sistemi Projesi'nin (PLANSİS) hazırlandığı bilgisini veren Kaynak, Ankara ve İstanbul'da 5 bin 44 okulun sisteme tanımlandığını açıkladı.

"Afete Hazır İşyeri" başlığında Kocaeli'nin pilot il belirlendiğini anlatan Kaynak, "Kocaeli'nin yanı sıra diğer büyük sanayi tesislerinin bulunduğu şehirlerde devam edecek 'Sanayicilerin Eğitimi Projesi'nde Kocaeli, İstanbul, Ankara, Bursa ve Tekirdağ illerinde 368 büyük sanayi kuruluşu çalışanına yönelik eğitim verildi. 'Afete Hazır Gönüllü Gençler' eğitiminde 15 üniversiteden 874 eğitmen yetiştirildi. Afetlere Hazır Türkiye Projesi kapsamında bugüne kadar 6 milyon 545 604 kişiye ulaşıldı." dedi.

- Gürcistan, Macaristan, Sırbistan ile veri paylaşımı yapıldı

Kaynak, AFAD'ın deprem çalışmalarını uluslararası iş birlikleri ile geliştirdiğini, bu konuda veri paylaşımı ve ortak projelerle hem en güncel gelişmeleri takip ettiğini hem de bilgi, veri ve deneyimini farklı ülkelere aktararak destek aldığını dile getirdi.

Gürcistan, Macaristan, Sırbistan ile devam eden veri paylaşımı iş birliğinin ilerleyen yıllarda da komşu ülkeler başta olmak üzere yakın coğrafyayla devam ettirilmesinin planlandığını belirten Kaynak, "Bu bağlamda AFAD'ın ilk olarak AB-Horizon 2020 çerçevesinde 23 ülkeden 46 farklı kurum ve kuruluşun yer aldığı Avrupa Yer Gözlem Sistemler (EPOS) Projesinin paydaşı olarak yer almaktadır." diye konuştu.

Kaynak, Türkiye'nin afet konusundaki dil birliğine işaret ederek, bir yıldır devam ettirilen açıklamalı afet yönetimi terimleri sözlüğü hazırlanması çalışmasının tamamlandığını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler