"Türkiye ve Japonya stratejik ortak sıfatına layık olabilmeli"

"Türkiye ve Japonya stratejik ortak sıfatına layık olabilmeli"

Japonya Komei Partisi Genel Başkanı Yamaguçi Natsuo:- "(Türkiye-Japonya ilişkileri) Stratejik ortaklık sıfatına layık olabilmek için çaba göstermeliyiz"- "Uluslararası toplumun istikrarı ve barış için birlikte iş birliği imkanlarını geliştirebiliriz"- "Tü

ANKARA (AA) - AHMET FURKAN MERCAN - Japonya'da iktidar ortağı Komei Partisi Genel Başkanı ve parlamentonun üst kanadı (Sangiin) üyesi Yamaguçi Natsuo, Türkiye-Japonya ilişkilerine ilişkin, "Japonya ve Türkiye derin ve tarihi dostluk ilişkilerine sahip iki ülke. Uluslararası toplumun barışı için iş birliği imkanlarını geliştirebiliriz. Stratejik ortaklık sıfatına layık olabilmek için çaba göstermeliyiz." dedi.

Ankara ziyareti kapsamında AA muhabirine konuşan Yamaguçi, iki ülke ilişkilerinin tarihi derinliği ve gelecek perspektifine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Eylül 1890'da meydana gelen Ertuğrul Fırkateyni faciasında kazaedelere yardım eden Japonları anımsatan Yamaguçi, bu kaza ve Mart 1985'te İran-Irak Savaşı sırasında Tahran'da mahsur kalan Japonların Türk Hava Yolları uçaklarıyla kurtarılmasının ikili ilişkilerin zeminini oluşturduğunu söyledi.

Yamaguçi, derin ilişkileri genişleterek, sadece siyasi alanda değil, ekonomi ve güvenlik alanlarında da ilişkileri pekiştirmek istediklerini dile getirerek, "Japonya ve Türkiye, Asya kıtasında yer alan iki ülke. Ortak sorunları gidermek ve uluslararası toplumun istikrarı ve barış için birlikte iş birliği imkanlarını geliştirebiliriz." diye konuştu.

- Genç nüfus ve ekonomi

Ülkesinin bilimsel anlamda ileri teknolojiye sahip olduğuna dikkati çeken Yamaguçi, Türkiye ile genç insan kaynaklarının geliştirilmesi konusunda ortak çalışma yürütebileceklerini belirtti.

Yamaguçi, Türkiye'nin genç nüfusuna yönelik projeler üretebileceklerini ifade ederek şöyle devam etti:

"Genç nesillerin yetiştirilmesi açısından Türk-Japon Üniversitesinin kısa bir sürede açılmasını umut ediyoruz. Ekonomi ve ticari anlamda gençlerin geleceğine yönelik çeşitli politikalar yürütmemiz gerekiyor. Ekonomik ortaklık anlaşmasının bir an önce neticelendirilmesini umut ediyoruz. Son günlerde Japonya ve Türkiye arasında yüksek düzeyli karşılıklı ziyaretler ivme kazandı. Japonya'dan Türkiye'ye, Türkiye'den Japonya'ya yönelik uçuş sefer sayılarının artırılması vasıtasıyla turizm alanında da geniş iş birliği yapabileceğimizi düşünüyoruz. Stratejik ortaklık sıfatına layık olabilmek için çaba göstermeliyiz."

Japonya Başbakanı Abe Şinzo'nun Liberal Demokrat Partisi (LDP) ve ortağı Komei Partisi temmuzda parlamentonun üst kanadı Sangiin için gerçekleştirilen seçimlerde çoğunluğu elde ederek 124 sandalyeden 64'ünü kazanmıştı.

İktidar partisi LDP'nin 245 koltuklu Sangiin'de 113, parlamentonun 465 koltuklu Alt Kanadı Şuugiin'de de 284 üyeye sahip.

İktidar ortağı Komei'nin de Sangiin'de 28, Şuugiin'de 29 sandalyesi var.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :