"Türkiye, UNESCO'nun yıldızlaşan ülkesi olacak"

"Türkiye, UNESCO'nun yıldızlaşan ülkesi olacak"

UNESCO Türkiye Milli Komisyon Başkanı Oğuz:- "Dünyada yardımseverlik ve yardım etme bakımından bütçesine nazaran dünyanın ikincisiyiz. Türkiye olarak aynı yardımseverliği sürdürdüğümüz zaman UNESCO’nun yıldızlaşan bir ülkesi olacağımızdan eminim"- “(Türki

PARİS (AA) - YUSUF ÖZCAN - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Türkiye Milli Komisyon Başkanı Öcal Oğuz, Türkiye'nin yardımseverlik ve yardım etme bakımından bütçeye nazaran dünyanın ikincisi olduğunu belirterek, Türkiye'nin yardımseverliğini sürdürdüğü zaman UNESCO'nun yıldızlaşan ülkesi olacağını söyledi.

Oğuz, Türkiye’nin UNESCO Yürütme Kurulu üyeliğine seçilmesi ve hedefleri hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

En son 2005 yılında UNESCO Yürütme Kurulu’nda yer alan Türkiye’nin geçen hafta UNESCO Yürütme Kurulu üyesi seçilmesinin, ülke açısından önemli bir sonuç olduğunu vurgulayan Oğuz, “Siyaseten uluslararası toplumda kimi yerler ve mahfiller tarafından yalnızlaştırılmaya yönelik propagandaların ne kadar yersiz ve tutarsız olduğunu göstermesi bakımından önemli bir sonuç.” dedi.

Oğuz, bu başarının elde edilmesinde Türk diplomasisinin Türkiye'nin vizyonunu aktarmadaki rolü ve ülkenin konuyla ilgili gösterdiği uzmanlığın etkili olduğunu ifade etti.

Almanya gibi bir ülkeyi de geride bırakarak Türkiye’nin Yürütme Kurulu’na seçilmesinin anlamlı olduğuna dikkati çeken Oğuz, yılda iki defa toplanan Yürütme Kurulu’na katkı sağlamak adına Türkiye’nin hazırlıkları olduğunu söyledi.

Oğuz, bundan sonra Milli Komisyon olarak UNESCO nezdinde Türkiye’nin daha iyi tanınması için ulusal düzeyde çalışmalara hızla devam edeceklerini belirterek, Türkiye’de oluşan birikimi UNESCO’ya taşımaya çalışacaklarını dile getirdi.

Türkiye, UNESCO’nun birinci önceliği olan Afrika üzerine de çalışmalar yürüteceğine işaret eden Oğuz, muhtaç durumdaki ülkelerde daha etkin olmaya hedeflediklerinin altını çizdi.

- "Türkiye, UNESCO'nun yıldızlaşan ülkesi olacak"

Oğuz, Milli Komisyon olarak Dünya Miras Listesi, Yaratıcı Şehirler Ağı, Dünya Birliği Programı gibi her yıl devam eden listelere Türkiye’den yeni isimlerin eklenmesi için danışmanlık rollerini güçlendirmeye çalışacaklarını anlattı.

Daha görünür, daha etkili ve daha insanlık için çalışan Türkiye’yi UNESCO içinde göstermeye çalışacaklarına işaret eden Oğuz, "Dünyada yardımseverlik ve yardım etme bakımından bütçesine nazaran dünyanın ikincisiyiz. Yardımsever Türkiye olarak aynı yardım severliği sürdürdüğümüz zaman UNESCO’nun yıldızlaşan bir ülkesi olacağımızdan eminim.” diye konuştu.

UNESCO aracılığıyla yapılan yardımların daha fazla kişi tarafından duyulduğunun ve derin etkisi olduğunun altını çizen Oğuz, Türkiye’nin UNESCO Yürütme Kurulu’nda verimli 4 yıl geçireceğini söyledi.

Oğuz, Milli Komisyon olarak bazı komisyon toplantılarına katıldıklarını, bu toplantılarda birçok ülke ile temas kurduklarını ve bazı ülkelerle ortak proje yürütme konusunda fikir birliğine vardıklarını kaydetti.

UNESCO Genel Kurulu'nda 6 dil (İngilizce, Fransızca, Arapça, Rusça, Çince, İspanyolca) konuşulduğunu hatırlatan Oğuz, dünyada 200 milyonu aşkın insanın Türkçe konuştuğunu ve Türkçeyi konuşan yabancıların sayısının arttığını düşünerek, Genel Kurul'da konuşulan 7. dilin Türkçe olabileceğini ancak buna hazırlanmak gerektiğini vurguladı.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, UNESCO süreçlerini etkin şekilde takip ederek süreçler ve sonuçlar hakkında kamuoyunu ve hükümeti bilgilendirmek amacıyla 25 Ağustos 1949'da kurulmuş en eski milli komisyonlardan biridir.

- UNESCO Yürütme Kurulu

Türkiye, geçen hafta yapılan seçimde 2017-2021 yılları için Yürütme Kurulu'nda yer almaya hak kazanmıştı. Türkiye'ye, UNESCO'ya üye 134 ülke oy vermişti.

Yürütme Kurulu, 58 üye ülkeden oluşuyor. 4 yıllığına seçilen ve yılda iki kez toplanan kurulda UNESCO'ya ilişkin karar alma süreçlerine dair görüşmeler yapılıyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :