"Türkiye-Tunus ilişkileri örnek nitelikte"

"Türkiye-Tunus ilişkileri örnek nitelikte"

Tunus'un Ankara Büyükelçisi Mustafa:- "Türkiye-Tunus ilişkileri son zamanlarda birçok düzeyde çok büyük bir ivme kazandı" - "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti birçok alanda başarı kaydetti. İki ülke arasındaki ortak çıkarlar konuşuldu. Ayrıca bölgesel v

ANKARA (AA) – SÜMEYYE ÖZER - Tunus’un Ankara Büyükelçisi Muhammed Faysal bin Mustafa, "Türkiye-Tunus ilişkileri son zamanlarda birçok düzeyde çok büyük bir ivme kazandı." dedi.

Büyükelçi Mustafa, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Tunus ve Türkiye ilişkilerinin çok büyük bir tarihe sahip olduğunu hatırlatarak, son dönemlerde daha da artan bu bağların tarih boyunca devam eden ilişkilerin bir yükselişi olduğunu belirtti.

İkili ilişkilerin karşılıklı ziyaretlerle güçlendiğini, bölgesel ve uluslararası konularda ortak çıkarların belirlenmesine fayda sağladığını ve farklı alanlarda önemli başarıları beraberinde getirdiğini vurgulayan Mustafa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aralık ayında Tunus’a yaptığı ziyaretin de önemli sonuçlarının olduğunu dile getirdi.

Büyükelçi Mustafa, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti birçok alanda başarı kaydetti. İki ülke arasındaki ortak çıkarlar konuşuldu. Ayrıca bölgesel ve uluslararası konularda ortak görüşlerimizi paylaştık. Askeri alanda, yatırım ve çevre konularında da anlaşmalar imzaladık."

Büyükelçi Mustafa, Türkiye’nin devrim sırasında Tunus'un yanında durmasının örnek nitelikte bir ikili ilişkinin göstergesi olduğunu belirterek, Tunus’un siyasi alanda yenilikler yaptığını ve demokratik adımlar attığını kaydetti.

Mustafa, Türkiye-Tunus ilişkilerinin son zamanlarda birçok düzeyde çok büyük bir ivme kazandığını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretiyle ticari ilişkilerin seviyesininin artığını söyleyerek, “Türkiye ve Tunus arasındaki ticari ilişkiler, kanun çerçevesinde kurulan nadir ilişkilerdendir. Özellikle iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesi ticari ilişkileri kolaylaştırdı." ifadelerini kullandı.

Serbest ticaret hacminin artırılması yönünde karşılıklı talebin olduğunu belirten Mustafa, Türkiye'nin birçok Tunus ürününü ithal etme konusundaki talebininin Tunus Ortaklık Konseyi tarafından takip edildiğini dile getirdi.

Afrika’daki ülkelerin ekonomik büyüme seviyelerini geliştirdiklerine de dikkati çeken Mustafa, “Son yıllarda Tunus-Afrika arasındaki diplomasiyi genişletmek için bazı adımlar attık. Ayrıca Afrika ve Türkiye ile ilgili konular da masada. Aradaki dayanışmayı zenginleştirmemiz için iki tarafın uygun gördüğü ortaklıklar yapabiliriz.” diye konuştu.

- "Türkiye- Tunus arasında çok büyük ortak bir medeniyet var"

Ortak medeniyetin derinliğine işaret eden Tunus Büyükelçisi “Türkiye-Tunus arasında çok büyük ortak bir medeniyet var. Bayraklarımız birbirine çok benziyor. Bir diğer unsur da Tunus ve Türk kanları 1853’te Kırım savaşında birbirine karışmıştır. Dolayısıyla Kastamonu’da Tunusluların olduğu bir köyün bulunması bizi gururlandırmaktadır.” görüşünü paylaştı.

Büyükelçi Mustafa, iki ülke arasındaki kültürel bağların da çok güçlü olduğunu anımsatarak, kültürel anlamda ilişkilerin daha da geliştirilmesi için Tunus’ta Yunus Emre Enstitüsü açıldığını ve yakın zamanda İstanbul’da Tunus Kültür Merkezinin açılacağını söyledi.

İlişkilerin her alanda daha da geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Mustafa, “Yılda yaklaşık 120 bin Tunuslu Türkiye’yi ziyaret ediyor, kültürel yerleri gezip tüm memnuniyetlerini gösteriyorlar. Biz Türk kardeşlerimizin de Tunus’u daha yakından tanımalarını ve seyahat anlamında taleplerinin artmasını istiyoruz. Tunus’un Türk kardeşlerimize tanıtılması gerekiyor. Bunun için çalışmalar yapıyoruz.” dedi.

- Türkiye-Tunus ilişkileri

Devriminden bu yana Türkiye, Tunus'la yeni ve sağlam ilişkiler kuran ve bu alanda destek veren en önemli ülkelerden biri oldu. Maddi ve lojistik desteklerle, ikili ilişkileri stratejik düzeye yükseltti.

Tunus, son zamanlarda Türk yatırımları için bir hedef haline geldi. Şu anda ise birçok alanda faaliyet gösteren 50 Türk şirketi var.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Tunus'ta 2012 yılında şubesini açarken, belediyelerin ve altyapının desteklenmesi için ekipman da dahil çeşitli yardımlarda bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :