Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası

Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası

Başbakan Davutoğlu: (4)"Tarıma destek ve hibeler konusundaki hiçbir ödemede bir günlük dahi gecikme yok. Devlet söz verdiğinde yapar.Borçlu olduğunda da vatandaşına, çiftçisine borcunu günü gününe öder. İşte devlet olmak bu demek"- "IPARD desteğinden fayd

ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Tarıma destek ve hibeler konusundaki hiçbir ödemede bir günlük dahi gecikme yok. Devlet söz verdiğinde yapar. Borçlu olduğunda da vatandaşına, çiftçisine borcunu günü gününe öder. İşte devlet olmak bu demek" dedi.

Başbakan Davutoğlu, TOBB Genel Merkezi'nde düzenlenen 8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nın kapanışında, 2015 yılı ürünü için, pamuk priminin 55 kuruştan 65 kuruşa çıkarıldığını, bu artışın ek maliyetinin 250 milyon lira olduğunu bildirdi.

"Bunun dışında mazot, gübre, toprak analizi, organik tarım gibi desteklerle pamukta desteklerin maliyeti karşılama oranı 2002 yılında yüzde 19 iken, 2014'te bu kararla birlikte 2015'te yüzde 45'e çıktı" diyen Davutoğlu, toplam pamuğa verdikleri desteği bu çerçevede 71 kuruşa çıkardıklarını anlattı.

Bakanlar Kurulu kararının çıktığını ve Resmi Gazete'de yayımlandığını anımsatan Davutoğlu, 8 Nisan'a kadar tarımsal desteklerle ilgili toplam 3 milyar 569 milyon lira ödeme yaptıklarını kaydetti.

- "Bir günlük dahi gecikme yok" 

Davutoğlu, Nisan sonuna kadar da ödeneceklerin toplamının 1 milyar 383 milyon lira olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Tarıma destek ve hibeler konusundaki hiçbir ödemede bir günlük dahi gecikme yok. Devlet söz verdiğinde yapar. Borçlu olduğunda da vatandaşına, çiftçisine borcunu günü gününe öder. İşte devlet olmak bu demek. Dolayısıyla 2015 Nisan sonuna kadar toplam 4 milyar 952 milyon Türk lirası ödemiş olacağız. Mayıs ayında ödenecekler ise toplam 1 milyar 384 milyon Türk lirası. Mayıs ayı bittiğinde, 5 ayda toplamda yüzde 64 tarımsal destek ödemesi yapılmış olacak ve 6 milyar 400 milyon Mayıs sonuna kadar ödenecek. Devletimizin ve ülkemizin bereketi, çiftçimizin de bu anlamda semeresini almasıyla inşallah en iyi düzeye çıkarılacak."

Başbakan Davutoğlu, bu çerçevede birçok ilden IPARD desteklemeleri kapsamına alınma talebi geldiğini söyledi.

Burada IPARD desteğinden faydalanamayan 39 ili mağdur etmediklerini anlatan Davutoğlu, "Kırsal kalkınma yatırımların desteklenmesi programı kapsamında benzer yeni uygulamalara başlıyoruz ve bu 39 ilimizi de bu destek programının parçası haline, unsuru haline getireceğiz. Bu konuda hiçbir ayrımcılık söz konusu olmayacak" diye konuştu.

Davutoğlu, "IPARD'ın desteklediği sektörleri, 32 ilimiz için de hibe kapsamına alıyoruz. 39 ilimiz için IPARD içinde olan büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, kanatlı ve kültür balıkçılığının yanında kültür mantarına yönelik sabit tesis yapımını da destekliyoruz" bilgisini paylaştı.

Bu illerin faydalanacağı yatırımların, yaş meyve sebze tasnif, paketleme ve depolaması olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Diğer birçok yatırım alanlarında da bu 39 ilimize ek destek sağlanacak. İşte bütün bu hususlar göz önüne alındığında bizim ülke kalkınması itibarıyla, ulaştırmadan tarıma, turizmden organize sanayi bölgelerine kadar Türkiye'yi ve Türkiye'deki bütün sektörleri tam bir bütüncül bakış açısıyla ortak bir resmin parçaları olarak görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

- "Bu ülke, hepimizin ülkesi"

Güçlerinin, Türkiye'nin geleceğiyle ilgili bir vizyonu zihinlerinde, gönüllerinde büyütmelerinden kaynaklandığını vurgulayan Davutoğlu, her il için geleceğe dönük bir vizyonları, rüyaları, hayalleri bulunduğunu belirtti.

"Sizlerin bugün vermiş olduğunuz bilgilerle, bu vizyon daha da desteklenmiş oldu. Herbirinize teşekkür ediyorum" diyen Davutoğlu, "O kadar önemli bilgileri bize aktardınız, o kadar haklı talepleri gündeme getirdiniz ki 9 bakanla bu talepleri dinlerken, bu beklentilerin notlarını alırken, bir taraftan da bunların nasıl gerçekleştirileceğiyle ilgili planlamaları daha burada yapmaya başladık. Dikkat ederseniz birçok taleple ilgili kararı burada aldık" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, daha orta vadeli planlamalar, daha detaylı çalışmalar gerektiren talepleri de gelecek dönemde Bakanlar Kurulu'na alacaklarını bildirdi.

Davutoğlu, "Bir kısmını seçim dönemine kadar, bir kısmını da seçimden sonra şu veya bu şekilde inşallah sizin istediğiniz doğrultuda hayata geçireceğiz" dedi.

Burada bütün bu talepleri, beklentileri yansıtan çok iyi bir doküman hazırlandığını ifade eden Davutoğlu, bunu temel başucu dokümanı olarak bütün bakanlıklara dağıtacaklarını ve gerekli çalışmaları yapacaklarını kaydetti.

"Bu ülke, hepimizin ülkesi. 78 milyonun ortak hayat alanı, ortak geleceği" değerlendirmesinde bulunan Davutoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Herbirinizin katkısıyla, alın teriyle, emeğiyle çok güçlü bir ülkeyi beraber inşa edeceğiz. Bu vizyonu birlikte paylaşmaktan, sizlerle birlikte bunları istişare etmekten ben hem büyük bir onur duydum hem büyük bir ölçüde istifade ettim. Bu istifade, sadece şahsi bir istişare istifadesi değil, aynı zamanda devletimizin, hükümetimizin, özel sektörle kamusal alanın bir araya geldiği ortak bir aklın üretilmesi için yapılan bir çalışmadır. Bu ortak akla katkıda bulunan bütün oda başkanlarımıza, bulundukları yerlerde, illerde katkıda bulunarak, bu teklifleri bizlere taşıyan o illerdeki bütün oda üyelerimize, temsilcilerimize, tabii Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu'na, Yönetim Kurulu Başkanı'na, bütün emeği geçen sekreteryaya teşekkürlerimizi bir kez daha ifade ediyorum. İnşallah en kısa zamanda, sizlerle birlikte bulunduğunuz illerde tekrar bir araya gelmeyi ümit ediyorum. O illerde bir araya gelme dışında, hep beraber 2023'e doğru Türkiye'yi ayağa kaldırmaya sizleri davet ediyorum."

(Bitti)

 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :