"Türkiye-Tayland diplomatik ilişkilerinin 60. yıl dönümünü kutluyoruz"

"Türkiye-Tayland diplomatik ilişkilerinin 60. yıl dönümünü kutluyoruz"

Türkiye'nin Bangkok Büyükelçisi Evren Dağdelen Akgün:- "Diplomatik ilişkilerin tesisinin bu yıl 60. yılını kutluyoruz"- "Tayland'da daha fazla Türkiye, Türkiye'de daha fazla Tayland için çalışmalarımızı çok yönlü olarak sürdürüyoruz"- "Tayland 455 milyar

ANKARA (AA) - ÖMER FARUK YILDIZ - Türkiye'nin Bangkok Büyükelçisi Evren Dağdelen Akgün, Türkiye ile Tayland arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 60. yılını kutladıklarını belirterek, "Türkiye'de daha fazla Tayland, Tayland'da daha fazla Türkiye için çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.

10. Büyükelçiler Konferansı kapsamında Ankara’ya gelen Büyükelçi Akgün, Türkiye ve Tayland ilişkilerinin seyrine dair AA'ya değerlendirmelerde bulundu.

Tayland'ın Güneydoğu Asya Ülkeler Birliğinin (ASEAN) ikinci en büyük ekonomisi ve bölgenin önemli bir ticaret merkezi olduğunu vurgulayan Akgün, "Tayland 455 milyar dolar gayri safi yurtiçi hasılası olan bir ekonomi. İşsizlik oranı yüzde birlerde. Dünya bankası iş yapma sıralamasında yirmi altıncı sırada." diye konuştu.

Büyükelçi Akgün, Tayland'ın dış ticaret fazlası veren bir ülke olduğuna dikkati çekerek, ülkenin bu yıl yüzde 4,8 oranında büyüdüğünü, Tayland’ın altyapı proje ve yatırımlarını önemseyen dinamik bir ülke olduğunu kaydetti.

Başkent Bangkok'un doğusunda 13 bin 800 kilometrekarelik bir alanın, ülkenin teknolojik dönüşümünü sağlamak için özel bir ekonomik bölge olarak planlandığını belirten Akgün, "Tayland bu projeyi 2021 yılında tamamlayıp ASEAN bölgesindeki komşuları için teknoloji üretim ve hizmet merkezi olmayı planlıyor." ifadelerini kullandı.

- Büyükelçiden Türk iş dünyasına çağrı

Büyükelçi Akgün, iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen sene 2,1 milyar dolarla tarihi zirvesine ulaştığını dile getirdi. Bu yılın ilk 5 ayında da Türkiye’nin Tayland’a ihracatının önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 63,4 arttığını belirterek, ticaretin dengeli gelişmesi için çalışıldığını vurguladı.

Akgün, ikili ticaretin geliştirilmesi için iki ülkenin ticari ve ekonomik potansiyelini iyi değerlendirmesi gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Her iki ülke mesafe olarak uzak olduğu için ülkelerimizin iş dünyaları birbirini yeterli ölçüde tanımıyor. Bu kapsamda daha iyi bir değerlendirme için, iş dünyası temsilcilerimizin Tayland'a gelmelerini, aynı zamanda Taylandlı ortaklarını da Türkiye’ye davet etmelerini bekliyorum. Bu kapsamda ticaretin geliştirilmesi için Türkiye İhracatçılar Meclisi (TIM) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEIK) gibi kuruluşların düzenlediği ziyaretler önemlidir."

- "Taylandlı iş adamları Türkiye'den çok etkileniyor"

Özel Nitelikli Alım heyetleri olarak veya başka vesilelerle Türkiye'ye gönderdikleri Taylandlı iş adamlarının ülkemizden çok etkilendiğini de belirten Akgün, "Ülkemizi ziyaret eden Taylandlı iş adamları, fabrikalarımızın standartlarını gördüklerinde bizden ithalat yapmaya karar veriyor." dedi.

Akgün aynı zamanda Tayland'ın, ASEAN bölgesinde büyük fuarların yapıldığı önemli bir ülke olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Ticaretin üst seviyelere çıkarılması için ihracatçılarımızca söz konusu fuarlara katılım sağlanarak, yeni ortaklıkların kurulması önem arz etmektedir. Örneğin her yıl gerçekleşen gıda alanında bölgenin en önemli fuarlarından biri olan 'THAIFEX' ile her iki yılda bir gerçekleştirilen ve yine bölgenin en önemli savunma sanayi alanında gerçekleştirilen fuarlarından biri olan 'Defense and Security' fuarlarına ülkemiz önemli katılım sağlamaktadır. Bu fuarlar çerçevesinde sadece Tayland ile değil aynı zamanda bölge ülke pazarlarına da girme fırsatı yakalamış oluyoruz."

68 milyon nüfuslu Tayland'da sosyal medya kullanımının yaygınlığına da değinen Büyükelçi Akgün, "Tayland'da 47 milyon Facebook, 11 milyon Instagram ve 9 milyon Twitter kullanıcısı var." dedi ve Türk iş dünyasının ürün tanıtımlarında sosyal medyadan faydalanmasının yarar sağlayacağının altını çizdi.

- "İş adamlarımız buradaki FETÖ yapılanmasına dikkat etmeli"

Akgün, iş dünyası temsilcilerinin bu ülkeyle ticaret yapmak için Türkiye'nin Bangkok Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği ile temas etmelerinin yararlı olacağını söyledi.

Büyükelçi, Tayland'da varlık göstermeye çalışan FETÖ yapılanmasına da işaret ederek, "Maalesef bölgede, çeşitli ülkelerde de olduğu gibi bir FETÖ yapılanmasıyla karşı karşıyayız. Bu konuyu Tayland makamlarıyla sık sık ele alıyoruz. Etkisi çok fazla olmamakla birlikte, kendilerini ticaret odası olarak kaydettirmiş birkaç FETÖ iltisaklı iş adamının oluşturduğu 'Tay-Türk Ticaret Odası' isimli bir yapı var. İş insanlarımız, sosyal medyada veya başka bir yerde bu isme rastladıklarında dikkat etmeli." yorumunu yaptı.

Türk Hava Yollarının günde 2 defa olmak üzere haftanın 7 günü İstanbul-Bangkok, haftanın 4 günü de İstanbul-Phuket uçuşlarının olduğunu hatırlatan Akgün, bu uçuşların artırılmasına yönelik çalışmaların da olduğunu belirtti.

Evren Dağdelen Akgün, ayrıca, Tayland'ın geçen yıl Türkiye'ye turist gönderen ülkeler arasında oransal olarak en fazla artış kaydeden ilk beş ülke arasında yer aldığını ve bu yılın Şubat ayı itibariyle bir önceki döneme göre yüzde 140'ın üzerinde bir turist artış olduğu bilgisini paylaştı.

- "Tayland ile savunma sanayi alanında projeler masada"

Türkiye ile Tayland arasındaki ortak projelere değinen Büyükelçi Akgün, 2016'da Tayland'daki BTS şirketine 22 metro treninin satışı için anlaşma sağlandığını, 105 milyon avro değerindeki projenin iki ülke arasında ilk büyük çaplı proje olduğunu aktardı.

Akgün, Tayland'daki altyapı çalışmalarına ilişkin ihaleleri Türk özel sektörünün yakından takip edebilmesi için de çalışmaların yapıldığını ifade ederek, iki ülke arasındaki ortak projelere dair şunları söyledi:

"2017'de başlatılan Türkiye ile Tayland Serbest Ticaret Anlaşması (STA) görüşmeleri devam etmektedir. Türkiye ile Tayland arasında bahsetmiş olduğumuz metro projesinin dışında, savunma sanayi alanında projeler de masadadır. Bunun dışında gıda ve yaş meyve-sebze alanında firmalarımız yoğun bir şekilde Tayland pazarına girmeye çalışmaktadırlar. Bilindiği üzere BEKO, Hidromek ve Kordsa firmalarının üretim tesisleri Tayland’da yer alıyor. Başka firmalarımız da yatırımlarını Tayland’a yapmak için fizibilite çalışmalarını sürdürüyor."

- Diplomatik ilişkilerin 60. yılı

İki ülke arasında ticari ilişkilerin yanı sıra, kültürel ilişkilerin de gelişmekte olduğunu belirten Büyükelçi Akgün, "Bu yıl Türkiye ile Tayland arasında diplomatik ilişkilerin 60. yılını kutluyoruz. Bu kapsamda birçok kültürel aktivite planlandı. Aynı zamanda Tayland Kültür Bakanının önümüzdeki aylarda Türkiye ziyareti de bekleniyor." diye konuştu.

Türkiye ve Tayland'da geçen aylarda ortak anma pulunun çıkarıldığını ve bu vesileyle özel etkinlikler düzenlendiğini ifade eden Akgün, önümüzdeki dönemde hem Türkiye'de hem de Tayland'da daha fazla kültürel faaliyetlerin görüleceğini bildirdi.

Bu yılın, Türk kültürünün Tayland'da tanıtımı bakımından büyük bir fırsat olduğunu ve diğer alanlardaki ikili ilişkilere de ivme katmasını beklediklerini kaydeden Akgün, "Tayland'da daha fazla Türkiye, Türkiye'de daha fazla Tayland için çalışmalarımızı sürdürüyoruz." ifadeleriyle iki ülke ilişkilerinin gelişmesine vurgu yaptı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :