"Türkiye, milli takım ruhuyla dönem başkanlığını kazandı"

"Türkiye, milli takım ruhuyla dönem başkanlığını kazandı"

Akdeniz İçin Birlik Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Ercoşkun:- "Fas'taki Genel Kurulda muhalefetle milli takım ruhu içinde çalıştık ve dönem başkanlığını kazandık"- "Türkiye, bölgenin yeniden barış gölü haline gelebilmesi için çabalayacak"

TBMM (AA) - COŞKUN ERGÜL - Akdeniz İçin Birlik Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı, AK Parti Bolu Milletvekil Ali Ercoşkun, asamblenin Fas'taki genel kurulunda muhalefetle milli takım ruhu içinde çalışarak dönem başkanlığını kazandıklarını belirterek, "Türkiye, bölgenin yeniden barış gölü haline gelebilmesi için çabalayacak." dedi.

Ercoşkun, AA muhabirine, Akdeniz İçin Birlik Parlamenter Asamblesi'nin Fas'taki genel kurulu ve yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Asamblenin, AB'ye üye 28 üye ve Akdeniz'e kıyısı bulunan 15 ülkeden oluştuğuna değinen Ercoşkun, toplam 280 parlamenterin üye olduğu asamblede, genellikle Akdeniz havzasının meselelerinin konuşulduğunu, gündemin bu şekilde oluştuğunu bildirdi. Ali Ercoşkun "Kuzey ve güney ekseni üzerine oturmuş iki bölgenin gelecekte eşitlenmesini amaçlayan bir yapı." diye konuştu.

Ercoşkun, asamblede kuzeyi temsilen AB ülkelerinin, güneyi temsilen de Fas, Tunus, Cezayir gibi ülkeler ile Türkiye'nin olduğuna işaret ederek, dört yılda bir yapılan seçimli genel kurulda, güneyi ve kuzeyi temsilen ikişer ülke olmak üzere, toplam dört ülkenin dönem başkanlığı için seçildiğini vurguladı. Ercoşkun, bu ülkelerden her birinin bir yıl dönem başkanlığı, üç yıl da dönem başkan yardımcılığı görevini yürüteceğini belirtti.

Bu yılki genel kurulun Fas'ta gerçekleştirildiğini dile getiren Ercoşkun, Türkiye'nin geçen dört yıllık sürede Ekonomik Komite Başkanlığı görevini üstlendiğine değindi. Ali Ercoşkun, Türkiye'nin bu sürede, şu anda bölgenin en önemli sorunu olan göç, mülteci akını ve terörle ilgili konularda başarılı çalışmalar yaptığını, ciddi raporlar sunduğuna dikkati çekerek, "Bugün yaşananları öngörerek, bu konularda adımlar atılması gerektiğini söylemiştik." ifadesini kullandı.

Ercoşkun, hem Ekonomik Komite Başkanlığı dönemindeki tecrübeler hem de asamble içerisindeki aktif çalışmalar çerçevesinde, Türkiye'nin bu dönem başkanlığı için adaylığını ilan ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin dönem başkanı olması durumunda temsil yetkisi TBMM'de olacağından, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'dan onay alarak adaylıklarını açıkladıklarını belirten Ercoşkun, "Sayın Başkanın ve AK Parti'li üyelerin tamamının katılacağı bir genel kurul olacaktı ama yeni Hükümetin güvenoylaması bu tarihe denk geldiği için, toplantıya sadece ben katılabildim." dedi.

- "Türkiye'ye tüm ülkeler destek verdi"

Ali Ercoşkun, dönem başkanlığına aday olan Mısır Meclis Başkanın ekibiyle birlikte Fas'ta yoğun çalışmalar yürüttüğünü ifade etti. Aday olan Türkiye'ye tüm ülkelerin destek verdiğini, AB ülkelerinden de ciddi destek geldiğini bildiren Ercoşkun, iki günlük mücadele sonunda dönem başkanlığı görevini üstlendiklerini ifade etti.

Müzakereler sonucunda, gelecek dört yıl için Türkiye, İtalya, AB ve Mısır'dan oluşan dört yıllık dönem Başkanlık Divanının belirlendiğini vurgulayan Ercoşkun, Türkiye'nin 2017-2018 döneminde dönem başkanlığı görevini yürüteceğini dile getirdi. Ercoşkun, Mısır'ın iç sorunları nedeniyle hiç bir çalışmaya katılmadığını, bu nedenle gelecek dört yıldaki çalışmalara nasıl katkıda bulunacaklarının tartışmalı olduğunu bildirdi.

AK Parti'li Ercoşkun, Türkiye'nin de yer aldığı Başkanlık Divanının gelecek dört yılda çok ciddi inisiyatifler alacağını belirterek, Türkiye'nin bölgenin yeniden barış gölü haline gelebilmesi için çaba sarf edeceğin ifade etti.

Fas'taki Genel kurul toplantılarına CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu ile HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'la birlikte katıldıklarını belirten Ercoşkun, şunları kaydetti:

"Milli takım ruhu içinde çalıştık. Özellikle Ceyhun İrgil hiçbir aşamada bizi yalnız bırakmadı, kendisine özellikle teşekkür ediyorum. Başından sonuna kadar mücadelenin içinde birlikte hareket ettik. Diğer üyelere de teşekkür ediyorum. Milli takım ruhuyla dönem başkanlığını kazandık."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :