Türkiye-Kosova İş Forumu

Türkiye-Kosova İş Forumu

Kosova Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Pacolli:- "Türkiye, Balkanlar'da yeni var olmaya başlayan demokrasiyi her zaman destekleyen bir ülke olmuştur"- "Türkiye, Kosova'nın uluslararası arenada hak ettiği yeri alması için çok gayret sarf et

ANKARA (AA) - Kosova Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Behcet Pacolli, Türkiye'nin, Kosova için tüm kapılarını devamlı açık bıraktığını belirterek, "Türkiye, Balkanlar'da yeni var olmaya başlayan demokrasiyi her zaman destekleyen bir ülke olmuştur." dedi.

Türkiye-Kosova İş Forumu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde TOBB İkiz Kuleler'de başladı.

İki ülke firmaları arasında görüşmelerin de yapılacağı foruma, Kosova Dışişleri B akanı Pacolli konuşmacı olarak katıldı.

Pacolli, Türkiye'nin, Kosova'nın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olduğuna ve kapılarını Kosova için devamlı açık bıraktığına dikkati çekerek, "Türkiye, Balkanlar'da yeni yeni var olmaya başlayan demokrasiyi her zaman destekleyen bir ülke olmuştur." ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Kosova'nın birçok ortak değere ve aynı mantaliteye sahip olduğunun altını çizen Pacolli, "Eğer araştırılsa belki birbirimiz arasında çok ortak bağımızın olduğu görülür. Türkiye, Kosova'nın uluslararası arenada hak ettiği yeri alması için çok gayret sarf etti. Bu sebeple bütün Kosovalılar Türkiye'ye kalpten teşekkür ediyor." diye konuştu.

Kosova'nın bağımsızlığının 115 ülke tarafından tanındığını ve Birleşmiş Milletlerin (BM) de daimi üyesi olduğunu hatırlatan Pacolli, ülkesinin aynı zamanda Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (İMF) ile de çalıştığını söyledi.

Pacolli, iş dünyasının çabalarıyla iki ülke ilişkilerinin gelişeceğini, bu vesileyle Türkiye ve Kosova milletinin yaşam standartlarının daha kaliteli hale geleceğini belirterek, ekonominin insanların yaşamını harekete geçirdiğini ve bilinçlendirdiğini aktardı.

İş adamlarının sorunlarını yakından takip ettiğini dile getiren Pacolli, yapılan anlaşmaların kağıt üzerinde kalmaması için iş toplantılarına sürekli katılmaya çalıştığını ifade etti.

- "Ülkemizde daha çok Türk ürünü görmek istiyoruz"

Pacolli, Kosova'nın Türk yatırımcılar için vergilendirme konusunda ideal bir ülke olduğuna dikkati çekerek, Türk iş adamlarından yüzde 10 vergi alındığını ve birçok üründe de Katma Değer Vergisi'nin (KDV) yüzde 5 seviyesinde olduğunu anımsattı.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin yeterli seviyede olmadığının ve artması gerektiğinin altını çizen Pacolli, iki ülke arasında daha önce başlatılan ekonomik anlaşmaların tamamlanmasının önemini vurguladı.

Pacolli, yapılan anlaşmalar tamamlandığında iki ülke arasında gümrük alanında hiçbir engelin kalmayacağını ifade ederek, "Kosova'ya gelen Türk iş adamları çok dostane bir ortamla karşılaşacaklar. Bizim hayat standartlarımız ve genç nüfusumuz bambaşka fırsatlar sunmaktadır. Diğer ülkelere göre daha ucuz işgücü fırsatı sunuyoruz. Bu yüzden ülkemizde daha çok Türk ürünü görmek istiyoruz." dedi.

Türk markalarının dünyada önemli bir yerinin olduğunun altını çizen Pacolli, Türk firmalarının da istediği Türkçe isimlerle Avrupa pazarına rahatça girebileceğini belirtti.

Ülkesinin parasal konularda ilk olarak Türkiye'nin kapısını çaldığını söyleyen Pacolli, bunun Türkiye ile çalışma iradelerinin göstergelerinden birisi olduğunu aktardı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler