Türkiye İnovasyon Haftası Adana etkinliği

Türkiye İnovasyon Haftası Adana etkinliği

TİM Başkan Vekili Kocasert: - "Son bir kaç yıldan beri ihracatımız 150 milyar dolar civarında adeta patinaj yapıyor. Elbette bunda dünyada yaşanan ekonomik gelişmelerin, makro sorunların, yakın coğrafyamızdaki jeopolitik risklerin, AB'nin yeterince büyüme

ADANA (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Süleyman Kocasert, "Son bir kaç yıldan beri ihracatımız 150 milyar dolar civarında adeta patinaj yapıyor. Elbette bunda dünyada yaşanan ekonomik gelişmelerin, makro sorunların, yakın coğrafyamızdaki jeopolitik risklerin, AB'nin yeterince büyümemesinin, Rusya ile yaşadığımız sorunların büyük etkisi var ama gözardı etmememiz gereken başka bir etken de yeterince orta ve yüksek teknoloji ihracatı gerçekleştiremiyor olmamız." dedi.

TİM tarafından yenilikçi çalışmaların ihracatla buluşması, inovasyon kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla Adana Sanayi Odası (ADASO) ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin (AKİB) ev sahipliğinde, Ekonomi Bakanlığı, Adana Büyükşehir Belediyesi, Çukurova Kalkınma Ajansı desteğinde düzenlenen “Türkiye İnovasyon Haftası” Adana etkinliği bir otelde başladı.

Kocasert, etkinliğin açılış töreninde, Türkiye'nin en önemli meslek örgütlerinden bir olarak inovasyonu bu ülkenin belleklerine, iş dünyasına, evlere, ailelerin güncel hayatına sokmak için 2012 yılında yola çıktıklarını belirtti.

Geleneksel yöntemlerle, sadece daha çok çalışarak, üreterek sanayi ve ihracatın gelebileceği noktanın belli olduğunu ifade eden Kocasert, şöyle devam etti:

"İnovatif yöntemleri işin içine katıp orta teknoloji ihracatını daha yukarıya taşıyıp, yüksek teknoloji ihracatına başlamadan hedeflere ulaşmak çok zor görünüyor. Son bir kaç yıldan beri ihracatımız 150 milyar dolar civarında adeta patinaj yapıyor. Elbette bunda dünyada yaşanan ekonomik gelişmelerin, makro sorunların, yakın coğrafyamızdaki jeopolitik risklerin, AB'nin yeterince büyümemesinin, Rusya ile yaşadığımız sorunların büyük etkisi var ama gözardı etmememiz gereken başka bir etken de yeterince orta ve yüksek teknoloji ihracatı gerçekleştiremiyor olmamız. TİM olarak önce Ar-Ge, ardından inovasyon, tasarım ve markalaşma dedik. Sözümüzün de sonuna kadar arkasındayız. Biz bu söylemlerimizden asla vazgeçmeyeceğiz."

Kocasert, 2023 yılına bazı hedefler koyan ülke olarak Ar-Ge'ye yeterince kaynak, enerji ve zaman ayırmak, inovasyonu sadece dile değil akıla ve kalbe de pelesenk yapmak istediklerini kaydetti.

İlk kez geçen yıl Ar-Ge'ye ayrılan payın Gayri Safi Milli Hasıla içinde yüzde 1 seviyesine ulaştığını anımsatan Kocasert, bunun çok büyük bir mutluluk ve gurur olduğunu, ABD, Japonya gibi ülkelerde bu oranın yüzde 4 olmasının ise daha önlerinde almaları gereken çok mesafe bulunduğunu gösterdiğini söyledi.

Türkiye'nin 2015'e kadar dünya inovasyon endeks sıralamalarında 58. iken bu yıl 12 basamak yükselip 40'lı sıralara çıktığını belirten Kocasert, "Bu, oldukça sevindirici ve önemli bir gelişme. TİM olarak son 5 yıldan beri bunun çığırtkanlığını yapmanın belki de yeni yeni meyvelerini topluyoruz ama daha önümüzde 40'ın üzerinde ülke var." dedi.

Vali Mahmut Demirtaş da küreselleşen dünyada ülkenin önemli bir aktör haline gelmesi için yenilikçi yaklaşımın benimsenmesi, teknoloji düzeyi ve katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi gerektiğini anlattı.

Uzun soluklu, sağlıklı, sürdürülebilir bir büyüme sağlanmasının en kısa yolunun bilgiyi üretme ve onu nitelikli biçimde kullanıp katma değere dönüştürmekten geçtiğini ifade eden Demirtaş, "Bu nedenle ayakları yere basan bir Ar-Ge ve inovasyon sistemini tüm paydaşların kurumsallaştırması gerekiyor." diye konuştu.

- Diğer katılımcılar

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de, rekabet şartlarının zorlaştığı yerlerde üretimin, karlılık ve verimliliğin daha fazla zorlaştığını dile getirerek, inovasyonun özgür iklimi sevdiğini kaydetti.

ADASO Başkanı Zeki Kıvanç da değişim ve gelişimin Çukurova topraklarının doğasında olduğunu ve maalesef bölgenin bugün arzu edilen yerde bulunmadığını söyledi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri​ (AKİB) Koordinatör Başkanı ve Türkiye İnovasyon Haftası Adana Komite Başkanı Bülent Aymen ise ihracatçılar olarak her zaman inovasyonu ülkede geliştirebilmek için gayret gösterdiklerini belirtti.

Adana'da iki gün sürecek etkinlik kapsamında, dünyanın büyük şirketlerinin üst düzey yöneticileri ve inovasyon grupları, panel ve konferanslarda bir araya gelecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :