Türkiye ile Makedonya'nın ortak geçmişi "İnciler Gemisi"yle anlatılacak

Türkiye ile Makedonya'nın ortak geçmişi "İnciler Gemisi"yle anlatılacak

İki ülkenin ortak yapacağı ve gelecek yıl vizyona girmesi planlanan "İnciler Gemisi" belgeselinin proje ortaklarından Tufan:- "Belgesel hem Türkiye'nin hem de Makedonya'nın değerlerini yansıtıyor"- Yapımın senaristi, koordinatörü ve başrol oyuncusu İkonom

ÜSKÜP (AA) - CİHAD ALİU/ADMIR FAZLAGIKJ - Yaklaşık 500 yıllık geçmişe sahip Türkiye-Makedonya ilişkileri ve kültürü, iki ülkenin ortak yapımı "İnciler Gemisi"yle beyaz perdeye taşınıyor.

Hazırlıkları süren "İnciler Gemisi" belgeselinin proje ortaklarından Murat Tufan, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Senaryosunu Regina İkonomovska'nın, yönetmenliğini de Aleksandar Zikov'un üstlendiği belgeselle hem Makedonya'daki hem de Türkiye'deki tarihi mekanları tanıtmayı amaçladıklarını dile getiren Tufan, iki ülke kültürleri arasındaki etkileşime katkıda bulunmak istediklerini anlattı.

Tufan, yapımın adını İnciler Gemisi koyarken Atatürk'ün yatı Savarona'yı kastettiklerini belirterek, "Gemi Savarona'yı, inciler de Türk, Osmanlı ve daha öncesinden bırakılan eserleri simgeliyor. Bu eserler İstanbul'da Topkapı Sarayı, Kız Kulesi, Mihrimah Sultan Camisi ve buna benzer birtakım tarihi mekanlarda geçecek." dedi.

- "Belgesel Türkiye ve Makedonya'nın değerlerini yansıtacak"

Belgeselin süresinin yaklaşık bir saat olacağını kaydeden Tufan, "Belgesel hem Türkiye'nin hem de Makedonya'nın değerlerini yansıtıyor." ifadesini kullandı.

Yapımın gelecek yıl vizyona girmesinin planlandığını bildiren Tufan, eseri uluslararası festivallere de göndereceklerini bildirdi.

Tufan, belgeselle iki ülke dostluğunun bir adım öteye götürülmesini ve 500 sene aynı topraklarda yaşamış halkların değerlerini gelecek nesillere aktarmak istediklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Belgeselin Makedonya'da ve Türkiye'de galasını yapacağız. Makedonya Kültür Bakanlığı bu projeye bugüne kadar Makedonya'da belgesellere verilen en yüksek bütçeyi sağlamış durumda. Biz de Türkiye'de Sinema Genel Müdürlüğümüze başvuruyoruz. Türk Kültür Bakanlığının da destekleriyle hükümetlerimizin desteğiyle bu bir proje haline gelmiş olacak."

Belgeselin dilinin İngilizce, Türkçe ve Makedonca olacağını belirten Tufan, şunları söyledi:

"Tarihsel anlamda birlikte yaşamış insanların yüzyıllar sonra da birbirinden kopmaması gerektiğini, ortak bir tarihimiz, ortak bir geçmişimiz olduğunu, gelecekte de güzel bir dünyayı birlikte inşa edeceğimizi anlatan bir belgesel. Amacımız birlikte yaşamayı öğretmek, savaşların olmaması, insanların birbirlerini bölme, kamplaştırma yerine farklılıklarını kabul ederek birlikte yaşamayı geçmişte olduğu gibi bugün de devam ettirmeleri."

- "İki ülke kültürleri arasında güçlü köprü olacaktır"

Eserin senaristi, koordinatörü ve başrol oyuncusu Regina İkonomovska da belgeselin bir gezginin paralel hikayelerinden oluşacağını anlattı.

İkonomovska, "Başrol oyuncusu Türkiye ve Makedonya'da gerçekleştirdiği gezilerden hikayeleri topluyor, bunların içeriğinde de tarihin diğer tarafı, gizli tarafı ortaya çıkmış oluyor." ifadelerini kullandı.

Belgeselin uzun yıllar süren bilimsel araştırmaların meyvesi olduğunu vurgulayan İkonomovska, projedeki tüm hikayelerin Türkiye'de başlayıp Makedonya'da sona ereceğini dile getirdi.

İkonomovska, şunları kaydetti:

"Bu proje, Türkiye ile Makedonya film endüstrisi arasındaki iş birliğinde büyük önem arz edecektir. Her şeyden önce başta iki kültür arasında olmak üzere film endüstrisinde güçlü bir köprü olacaktır. İki ülkeyi birbirine bağlayan ilginç bir konusu bulunmakta. Başrol oyuncusu Türkiye'de başlayan hikayeleri birer inci gibi toplayarak İnciler Gemisi kitabını hikayeler ile topluyor. Hikayeler ise bir zamanların Rumelisi olan Makedonya'da sona eriyor. Yapım iki ülke arasında ortak konuları barındıran zengin kültürel bir mirası barındırıyor."

Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansının (JİCA) yeni ve ilginç projelerle ilgili başlattığı bir çalışmaya Makedonya Turizm Odası üyesi olarak katıldığını hatırlatan İkonomovska, böylece "İnciler Gemisi" projesinin ana fikrinin oluştuğunu dile getirdi.

İkonomovska, belgeselin Makedonya Film Ajansı tarafından da desteklendiğini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler