Türkiye ile Brezilya diplomatik ilişkilerinin 160. yıl dönümü

Türkiye ile Brezilya diplomatik ilişkilerinin 160. yıl dönümü

Dışişleri Bakanlığı:- "Türkiye, Brezilya ile ikili ilişkilerini geliştirmeye ve var olan dostluk bağlarını diyalog ve iş birliği yoluyla güçlendirmeye kararlıdır"

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Brezilya ile ikili ilişkilerini geliştirmeye ve var olan dostluk bağlarını diyalog ve iş birliği yoluyla güçlendirmeye kararlı olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile Brezilya arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 160. yıl dönümü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.

Bu yılın Türkiye ile Brezilya arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 160. yıl dönümü olduğu hatırlatılan açıklamada, Osmanlı Devleti ile Brezilya İmparatorluğu arasında diplomatik ilişkileri kuran Dostluk, İkamet, Ticaret ve Seyrisefain Anlaşması'nın 1858 yılında imzalandığı ve Türkiye Cumhuriyeti ile Brezilya Federatif Cumhuriyeti arasında siyasi ilişkilerin de 1927 yılında imzalanan Dostluk Anlaşması ile kurulduğu anımsatıldı.

Açıklamada, dinamik ekonomileri ve toplumlarıyla barışa ve çok taraflılığa bağlı yükselen ülkeler olan iki ülkenin bu yıllar içinde hala güçlendirmeye devam ettikleri çok boyutlu bir ilişki geliştirdiği vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

"Brezilya, Türkiye’nin Latin Amerika ve Karayipler bölgesindeki ilk stratejik ortağı ve en büyük ticaret ortağıdır. 2006 yılında iki ülke arasında Yüksek Düzeyli İşbirliği Komisyonu kurulmuştur. 2010 yılında Türkiye ve Brezilya, Stratejik Ortaklık için Eylem Planı’nı imzalayarak ikili ilişkilerini stratejik iş birliği düzeyine yükselttikleri yeni bir dönemi başlatmışlardır."

Türkiye ve Brezilya arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin stratejik iş birliği ruhuyla uyumlu şekilde arttığına dikkat çekilen açıklamada, 2017’de ikili ticaret hacminin 3 milyar dolara ulaştığı, 2009’dan bu yana İstanbul’la Sao Paulo’yu birbirine bağlayan Türk Havayolları uçuşları sayesinde iki ülke arasındaki turist sayısının düzenli bir şekilde artış gösterdiği kaydedildi.

Açıklamada, "Son yıllarda, Birleşmiş Milletler, G-20 gibi çeşitli uluslararası platformlardaki ve MERCOSUR gibi bölgesel örgütlerdeki diyalogda da artış görülmektedir." ifadeleri yer aldı.

Bu önemli yıl dönümünün Türkiye'nin Brazilya Büyükelçiliği ve Sao Paulo Başkonsolosluğunca yıl boyunca çeşitli etkinliklerle kutlandığı belirtilen açıklamada, "Diplomatik ilişkilerin kurulmasının 160. yıl dönümü vesilesiyle Türkiye, Brezilya ile ikili ilişkilerini geliştirmeye ve var olan dostluk bağlarını diyalog ve iş birliği yoluyla güçlendirmeye kararlıdır." değerlendirmesi yer aldı.


Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :