Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin askıya alınması

Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin askıya alınması

MHP Grup Başkanvekili Usta:"ABD, bununla neyi amaçlamaktadır? Acaba FETÖ soruşturmasının daha ileri boyutlara taşınıp bazı kirli ilişkilerin de ortaya çıkmasından mı endişe ediliyor?"

TBMM (AA) - HÜSEYİN GAZİ KAYKI - MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin askıya alınmasına ilişkin, "ABD, bununla neyi amaçlamaktadır? Acaba FETÖ soruşturmasının daha ileri boyutlara taşınıp bazı kirli ilişkilerin de ortaya çıkmasından mı endişe ediliyor?" diye sordu.

Usta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'nin tüm diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize işlemlerinin askıya alındığını, Türkiye'nin de bağımsız bir devlet olarak mütekabiliyet çerçevesinde buna misillemeyle karşılık verdiğini hatırlattı.

ABD'nin bu tavrının nedeninin tam olarak anlaşılamadığını belirten Usta, "Son dönemde ABD ile belli konularda anlaşamıyoruz. Bu çok açık bir şekilde ortada." dedi.

Geçmiş yıllarda, 1990'lı ve 2000'li yılların başında da ABD ile bazı krizlerin yaşandığını fakat bunların diyalogla aşıldığını dile getiren Usta, bu krizlerin hiçbirinde de vatandaşları doğrudan etkileyen durumların meydana gelmediğine işaret etti.

Şimdi yaşanan vize krizinde ise her iki ülke vatandaşlarının mağdur olacağını vurgulayan Erhan Usta, şunları kaydetti:

"Halbuki ülkeler arasındaki ilişkiler o düzeyde bir kısım yaptırımlarla, eğer bir yaptırım olacaksa da üzerine gidilmesi gerekirken, vatandaşı mağdur eden boyutu anlaşılamıyor.

ABD, bununla neyi amaçlamaktadır? Uzun süredir gelen bu müttefiklik ilişkisinin altını oyacağını da düşündüğüm bu davranışın sebebi nedir esas itibarıyla, buna bir bakmak lazım. Acaba bu FETÖ soruşturmasının daha ileri boyutlara taşınıp bazı kirli ilişkilerin de ortaya çıkmasından mı endişe ediliyor? Onu kestiremiyorum. Onu zaman gösterecek. Ancak artık bundan sonra yapılması gereken şey, özellikle ABD tarafı olmak üzere iki ülkenin de daha sağduyu içerisinde, bu krizi çok fazla tırmandırmadan, krizin çözümüne odaklanması lazım. Bu hem Türkiye'nin hem de ABD'nin faydasına olacaktır."



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :