"Türkiye için her zaman barış ve kardeşlik önde gelir"

"Türkiye için her zaman barış ve kardeşlik önde gelir"

TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu:- "Dünya üzerinde herhangi bir millet, başı sıkıştığında her zaman bu topraklarda nefes aldı. Yahudiler, ülkelerinden kovulduklarında Osmanlı İmparatorluğu onlara kucak açtı. Günümüzde Suriye, Irak, Kafkaslar, Orta Asy

EDİRNE (AA) - Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, "Dünya üzerinde herhangi bir millet, başı sıkıştığında her zaman bu topraklarda nefes aldı. Yahudiler ülkelerinden kovulduklarında Osmanlı İmparatorluğu onlara kucak açtı. Günümüzde Suriye, Irak, Kafkaslar, Orta Asya ve Balkanların pek çok ülkesinde, bir karışıklık ve düzensizlik olduğunda, ülkemiz kapılarını sonuna kadar açıyor, misafirlerimiz Türkiye’yi de bir anavatan gibi kabul ediyor." dedi.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Yunus Emre Enstitüsü'nün (YEE) öncülüğünde başlatılan "Türkçe Yaz Okulu" programı kapsamında İngiltere, Suriye, Myanmar, Vietnam, Nijerya ve Çin'in de aralarında bulunduğu 23 ülkeden gelen 23 konuk öğrenci, rektör Tabakoğlu'nu ziyaret etti.

Prof. Dr. Tabakoğlu, ziyarette yaptığı konuşmada, dünyanın dört bir yanından gelen öğrencileri ağırlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Öğrencilerin "Türkçe Yaz Okulu" programı kapsamında hem Türkçe eğitimi alacağını hem de Türk kültürünü tanıyacağını belirten Tabakoğlu, şunları kaydetti:

"Edirne bunu yapmak için çok özel bir şehir. Osmanlı'ya başkentlik yapmış, 8 bin yıllık geçmişe ve birikime sahip, Selimiye Camisi, Avrupa'nın ikinci büyük sinagogu ve aktif olan birçok kilisesi ile çok kültürlü yapıya sahip bir kent. Sadece Edirne'ye değil Türkiye'ye baktığınızda da aynı şeyi görürsünüz. Farklı dil, din, ırktan ve birçok kültürden insanı barındıran Türkiye, pek çok farklı milletten insanın, uyum içinde birlikte yaşadığı bir ülke. Dünya üzerinde herhangi bir millet, başı sıkıştığında her zaman bu topraklarda nefes aldı. Yahudiler ülkelerinden kovulduklarında Osmanlı İmparatorluğu onlara kucak açtı, günümüzde Suriye, Irak, Kafkaslar, Orta Asya ve Balkanların pek çok ülkesinde, bir karışıklık ve düzensizlik olduğunda, ülkemiz kapılarını sonuna kadar açıyor, misafirlerimiz Türkiye'yi de bir anavatan gibi kabul ediyor. Hepimiz Adem'in çocuklarıyız. Ekmek, su ve toprak hepimize yeter. Türkiye için her zaman barış ve kardeşlik önde gelir. Sizler gibi farklı milletlerden ve kültürlerden gelen kardeşlerimizi bir arada ağırlamaktan mutluyuz. Ziyaretiniz için tekrar teşekkür ediyorum."

- Türk kültürü tanıtılıyor

TÜ Dil Eğitimi ve Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Ramadan Doğan da öğrencilerin Türkçe eğitimlerini tamamladıktan sonra memnuniyet, huzur ve bağlılık duygularıyla ülkelerini dönmelerini amaçladıklarını ifade etti.

Eğitimler ve sosyal-kültürel faaliyetler sayesinde Türk kültürünün ve insanının yabancı öğrencilere tanıtıldığını aktaran Doğan, "Bununla birlikte öğrencilerimizin ülkelerine döndüklerinde, ülkemiz ve insanımız hakkında güzel şeyler söylediklerine inanıyor ve üniversitemiz ve ülkemiz için gönüllü kültür elçileri olmalarını sağlamaya çalışıyoruz." dedi.

TÜ dil eğitim merkezinde, Türkçe kursu ile kültür sanat etkinlikleri ve gezi programlarına katılan öğrenciler, el sanatları atölye çalışmaları, halk oyunları ve Türk yemeklerini de tanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :