Türkiye "Hava ambulansı"nda ilk 10'da

Türkiye "Hava ambulansı"nda ilk 10'da

Sağlık Bakanlığı tarafından 9 yıl önce faaliyete geçirilen helikopter ambulanslar, hasta ve yaralıların hastaneye vakit kaybı yaşanmadan ulaştırılmasında önemli rol üstleniyor- İştirakçileri arasında Türk Hava Kurumunun da yer aldığı firmaların tedarikçil

ŞANLIURFA (AA) - RAUF MALTAŞ - Sağlık alanında önemli çalışma ve devasa yatırımlara imza atan Türkiye, helikopter ambulans hizmetindeki kapasitesiyle de öne çıkıyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından 2008 yılında başlatılan helikopter ambulans hizmetinde, 3 yıldır iştirakçileri arasında Türk Hava Kurumunun (THK) da yer aldığı firmalar tedarikçi rolü üstleniyor. Ülke genelindeki 16 bölgede hizmet veren birim, bünyesindeki 17 helikopter ambulansla kurulduğu günden beri 49 bin 275 saatlik uçuş ile 25 bin 858 hasta ve 181 organı nakledilmek üzere hastanelere ulaştırdı.

THK Genel Başkanı Kürşat Atılgan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin son yıllarda her alanda olduğu gibi sağlık alanında da ciddi yatırımlar yaptığını belirtti.

Türkiye'nin karadan, denizden ve havadan acil yardım ihtiyacı duyan herkese vakit kaybetmeksizin ulaşabilecek duruma geldiğini vurgulayan Atılgan, yaklaşık 3 yıldır Sağlık Bakanlığının ambulans helikopter ihtiyacını karşıladıklarına işaret etti. Atılgan, "17 noktada bu hizmeti veriyoruz. Edirne'den Kars'a, Çanakkale'den Ankara'ya, İstanbul'a, Erzurum'a, Antalya'ya Türkiye'nin her yerinde ambulans helikopter hizmeti verilmektedir. THK bu konuya çok ciddi bir altyapı desteği sağlamıştır." diye konuştu.

-60 civarında pilot görev alıyor

Gökyüzünde yardım veren personel sayısının zaman zaman değiştiğini aktaran Atılgan, "Bu hizmette önemli olan doktor ve pilottur. Aşağı yukarı 60 civarında pilotla bu hizmeti vermekteyiz. Yine part time olmak üzere doktor ve hemşireler de hizmet vermektedir. Bu hizmette bugüne kadar hiç aksaklık olmamıştır. Bundan sonra da aksaklık olmadan halkımıza bu hizmeti vermeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığının koordinasyonunda, illerdeki hastaların helikopter ambulansla sevkinde hızlı bir mekanizmanın işletildiğini anlatan Atılgan, helikopter ambulansların her zaman göreve hazır beklediğini, hastaların en yakın sağlık noktasına dakikalarla hesaplanabilecek bir sürede ulaştırıldığını dile getirdi.

Atılgan, helikopterlerin her gün ülkenin farklı noktalarında uçuşlar gerçekleştirdiğini ifade ederek, "Bazen bir helikopter günde bir iki olaya müdahale etmektedir. Helikopterlerin gördüğü bu işlev dünyada çok fazla ülkede yok. Dünyada ambulans helikopteri kullanan aşağı yukarı 20 civarında ülke var. Türkiye de mevcut kapasitesiyle ilk 10'un içerisindedir." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :