Türkiye-Güney Afrika iş forumu

Türkiye-Güney Afrika iş forumu

Türkiye'nin Pretorya Büyükelçisi Ülgen:- “Afrika kıtasında Güney Afrika’dan Senegal’e Gine’ye hatta Botsvana’ya kadar kıtanın birçok ülkesinde Türk iş adamları var"- Güney Afrika Siyah İş Adamları Konseyi Başkanı Dr. Baloyi:- “Türkiye’de şunu gördüm ki he

JOHANNESBURG (AA) - Türkiye'nin Pretorya Büyükelçisi Elif Çomoğlu Ülgen, Afrika kıtasındaki birçok ülkede Türk iş adamlarının varlık gösterdiğini belirtti.

Güney Afrikalı ve Türk iş adamları, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Güney Afrika Siyah İş Adamları Konseyinin düzenlediği iş forumunda buluştu.

Forumda konuşma yapan Ülgen, ticaret ve yatırımda ulaşımın önemine vurgu yaparak "Güney Afrika ile Türkiye’yi birbirine bağlayan THY bu ülkede üç noktaya uçuyor. THY’nin bu ulaşım ağını sağlamış olması iki ülkenin birbirine ne kadar yakın olduğunu gösteriyor." dedi.

Ülgen, “Afrika kıtasında Güney Afrika’dan Senegal’e Gine’ye hatta Botsvana’ya kadar kıtanın birçok ülkesinde Türk iş adamları var. Güney Afrika’da DEFY ve ASELSAN gibi Türkiye’nin büyük iki şirketinin yatırımları var ama bu yeterli değil, bunun daha da artırılması gerekiyor." diye konuştu.

Güney Afrika Siyah İş Adamları Konseyi Başkanı Dr. Danisa Baloyi de Türkiye’ye gittiğinde burada Afrikalı ve Türk iş adamları zirvesine katıldığını söyledi.

Baloyi, "Türkiye’de şunu gördüm ki hepimizde olması gereken iş ve yatırım anlayışını Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ifade etti. Kazan kazan politikasıyla iki ülke olarak yatırım ve ticaret anlayışımızı daha da artırmalıyız.” değerlendirmesinde bulundu.

İki ülkenin ekonomilerini geliştirirken tecrübelerini de paylaşması gerektiğini dile getiren Baloyi, Türkiye’den gelecek yatırımcı ve iş adamlarının Güney Afrika pazarına girmesi, Güney Afrikalı şirketlerin de Türkiye pazarına girmesi için ilişkilerin ve iletişimin iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Güleç de yaptığı konuşmada, TİM olarak 67 bin ihracatçı ve dış ticaret yatırımcısını temsil ettiklerini kaydetti.

İhracatçılarla hükümet arasında bir köprü görevi gördüklerini belirten Güleç, şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 2006 yılından beri Afrika kıtasına açılma politikası uygulamaktadır. Bu sürecin bir parçası olarak, Güney Afrika ile ilişkilerimizi her alanda güçlendirmek istiyoruz. Güney Afrika, Afrika'nın önde gelen ekonomik güç merkezleri arasında yer alıyor. Türkiye’nin Güney Afrika ile ticaret hacmi, Türkiye'nin bu bölgedeki ülkelerle olan toplam ticaretinin yüzde 40'ına tekabül etmektedir. Geçen yıl her iki ülke arasındaki ticaret hacmi 1,5 milyar dolara ulaştı. Güney Afrika'nın Türkiye'ye olan ihracatı konusunda motorlu araçlar, bitümlü kömür, gazların filtrelenmesi veya saflaştırılması için makine ve cihazlar ve altın öne çıkıyor. Bu ürünlerin hacmi ve payı önemli ölçüde artırılabilir. Çeşitliliğini artırmak ve sepetleri karşılıklı zenginleştirmek zorundayız.”

Foruma katılan Türkiye’den ve Güney Afrika’dan şirket temsilcileri ikili toplantılar yaptı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :