Türkiye-AB Üst Düzey Siyasi Diyalog Toplantısı

Türkiye-AB Üst Düzey Siyasi Diyalog Toplantısı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu:- "Türkiye'de yaşayan Suriyelilere yönelik AB'nin vadettiği 3 artı 3 milyar avronun aktarılması sürecinin hızlandırılması, bürokrasiye takılmaması gerekiyor"- "Paranın nereye gittiğinin herkesin şeffaf bir şekilde görmesi gereki

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'de yaşayan Suriyelilere yönelik Avrupa Birliği'nin (AB) vadettiği miktarın aktarılması sürecinin hızlandırılması ve bürokrasiye takılmaması gerektiğini belirterek, "Paranın nereye gittiğinin herkesin şeffaf bir şekilde görmesi gerekiyor. Olağanüstü süreçte pratik adımlar atmamız gerekiyor. Sanırım bu konuda da hemfikiriz. Zor şartlarda yaşayan insanlara daha fazla yardım etmemiz gerekiyor." dedi.

Ankara Palas'taki Türkiye-AB Üst Düzey Siyasi Diyalog Toplantısı'nda yapılan ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn'ı geç de olsa Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek son dönemde yaşananların, tarafların iş birliğinin önemini bir kez daha hem AB'ye hem de tüm dünyaya gösterdiğini vurguladı.

Toplantıda müzakere sürecini enine boyuna değerlendirme fırsatı bulduklarını anlatan Çavuşoğlu, Türkiye-AB arasında birçok konuda anlaşmalar ve iş birliği olduğunu, bunlardan birinin de bugüne kadar başarıyla uygulanan 18 Mart mutabakatı olduğunu hatırlattı.

Gerek kaçak göçmen sayısındaki azalma gerekse AB ülkelerine yerleştirilen Suriyeli sayısına bakıldığında mutabakat sonuçlarındaki başarının görüleceğini söyleyen Çavuşoğlu, "Türkiye'de yaşayan Suriyelilere yönelik AB'nin vadettiği 3 artı 3 milyar avronun aktarılması sürecinin hızlandırılması, bürokrasiye takılmaması gerekiyor. Paranın nereye gittiğinin herkesin şeffaf bir şekilde görmesi gerekiyor. Olağanüstü süreçte pratik adımlar atmamız gerekiyor. Sanırım bu konuda da hemfikiriz. Zor şartlarda yaşayan insanlara daha fazla yardım etmemiz gerekiyor." diye konuştu.

- "Vatandaşlarımızın talepleri bir an önce karşılanmalı"

Geri kabul ve vize serbestisi anlaşmalarının 18 Mart mutabakatıyla ilişkilendirildiğini, yani 3 anlaşmanın birlikte uygulanacağını hatırlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki süreçte somut bir yol haritası konusunda anlaşmamız lazım ve bunların hepsinin bir an evvel uygulanması ve vatandaşlarımızın taleplerinin bir an önce karşılanması gerekiyor. Bugün Suriye konusunu da değerlendirdik. Nasıl bir Suriye istiyoruz, nasıl bir çözüm istiyoruz. Siyasi çözüm, ateşkesin sağlanması, siyasi dönüşüm, Suriye'nin toprak bütünlüğü, kapsayıcı bir Suriye'de yeni süreç, siyasi çözüm istiyoruz. Ateşkesin sağlanması dahil tüm sürece Türkiye ciddi katkı veriyor ve vermeye devam edecektir.

Türkiye'deki darbe girişimi ve bu girişimin arkasındaki FETÖ örgütünü de değerlendirme fırsatı bulduk. Daha önce diğer yetkililerle de paylaşmıştık. FETÖ'ye yönelik adımlarımız ve bu süreçte Avrupa Konseyi ile işbirliğimizi vurguladık. Ama Türkiye bugün FETÖ, PKK, PYD, DAEŞ, DHKP-C, PKK'nın içine katılan diğer 12-13 terör örgütü ile aynı anda mücadele etmektedir ve bu mücadelesini de sürdürecektir. Ve böyle bir dönemde de AB'den destek bekliyoruz. Özellikle PKK ve yandaşlarının AB kurumları ve şehirlerinde propaganda, faaliyet, gösteri yapmasına da izin verilmemesi gerekiyor. Daha önce burada söylediğimiz gibi DAEŞ'in bunu yapması nasıl kabul edilemezse, PKK'nın da bu tür faaliyetlerde bulunmasına izin verilmemesi gerekiyor. PKK ile aynı ideolojiyi paylaşan siyasi grupların buna ön ayak olduğunu görüyoruz. O zaman da AB yöneticileri ve merkez siyasetçilerinin daha iyi bir duruş sergilemelerini beklemek bizim en doğal hakkımızdır. Terör konusunda da AB'den beklentilerimizi vurguladık."

- "Ortak siyasi vizyon sahip olmak gerek"

Bakan Çavuşoğlu, bölgede ve Avrupa'da yaşanan sorunların devam ettiğini ve bu ortak sorunların üstesinden gelebilmek için ortak siyasi vizyona sahip olmak gerektiğini dile getirdi.

"Biz AB'nin tekrar yumuşak güç hüviyetini kazanmasını istiyoruz. Tüm mekanizmaları ve uzmanlıklarını ortaya koyarak ve Türkiye olarak da bu vizyonun canlanması ve Türkiye'nin de bunun içinde yer almasını arzu ediyoruz." diyen Çavuşoğlu, taraflar arasındaki ilişkilerin iyi olmasının sadece iki tarafın yararına değil, aynı zamanda bölgenin güvenliği, istikrarı ve refahı için de çok önemli olacağını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :