Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Karayel gündemi değerlendirdi:

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Karayel gündemi değerlendirdi:

"Almanya'nın AB dönem başkanlığını devralacağı dönemde Gümrük Birliğinin güncellenmesine ilişkin olumlu adımların atılacağını düşünüyorum"- "AP heyetiyle görüşmelerde 'İdlib'de ne yapıyorsunuz, bu mültecileri ne yapacaksınız?' gibi sorular gelebilir. Avru

TBMM (AA) - SİNAN USLU - Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eş Başkanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Emrah Karayel, Almanya'nın AB dönem başkanlığını devralacağı dönemde Gümrük Birliğinin güncellenmesine ilişkin olumlu adımların atılacağını düşündüğünü belirtti.

Karayel, AA muhabirine, Türkiye'nin AB müzakere sürecine ilişkin yürütülen parlamenter diplomasi faaliyetleri ile gündeme yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı David McAllister'ın yarın Türkiye'ye gelerek üç günlük ziyaret kapsamında temaslarda bulunacağını bildiren Karayel, AP heyetiyle bir araya geleceğini söyledi.

Karayel, ziyaretin parlamenter diplomasi açısından da önemli olduğuna işaret ederek, McAllister'ın, TBMM'de Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, AB Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu ile de görüşeceğini dile getirdi.

AP heyetiyle yapılacak görüşmelerde, AB müzakere süreci, vize serbestisi ile Gümrük Birliğinin güncellenmesi konularının gündeme geleceğini belirten Karayel, "Hırvatistan'ın AB dönem başkanlığı sürecinde altyapısı hazırlanıp, Almanya'nın AB dönem başkanlığını devralacağı temmuz ayında Gümrük Birliğinin güncellenmesine ilişkin olumlu adımların atılacağını düşünüyorum." diye konuştu.

- "Avrupa için daha büyük problem"

Karayel, bu gelişmenin hem ilişkilerin iyileşmesi hem Türkiye hem de AB ile pozitif gündemin oluşması açısından önemine dikkati çekerek, ekonomik ilişkilerin, siyasi ilişkileri de beraberinde getirdiğini ifade etti.

Türkiye-AB ilişkilerinin yalnızca Türkiye için değil bu kaotik süreçte özellikle Avrupa'nın güvenliği için önemli olduğunu vurgulayan Karayel, "Göçmenlerle ilgili sürecin yeniden kriz olarak ortaya çıkmaması için aslında Türkiye'nin İdlib'de çaba sarf ettiğini, Türkiye'nin buradaki göçmenleri kaldıramayacağını ifade ettik. Buradaki göçmenler, Türkiye'ye gelirse artık bunlarla ilgili sürecin Avrupa için daha büyük problem olacağını herkes görüyor, bunu Avrupalılar da görüyor. Bunların hepsi görüşmelerde gündeme gelecektir. 'İdlib'de ne yapıyorsunuz, bu mültecileri ne yapacaksınız?' gibi sorular gelebilir. Avrupalıları en çok bu konu tedirgin ediyor." ifadesini kullandı.

- "Tedbirler yeterli değil"

Karayel, Almanya'nın Hanau kentinde iki iş yerine düzenlenen silahlı saldırıda, aralarında Türklerin de bulunduğu 9 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin, Avrupa'daki yabancı ve İslam karşıtlığının artık düşmanlık haline geldiğini söyledi.

Bu durumun, son saldırıda da net olarak görüldüğüne işaret eden Karayel, "Özellikle Almanya'da Türk toplumuna karşı yapılan saldırıları her fırsatta dile getiriyoruz ama maalesef tedbirler yeterli değil. Artık hangi sebepleyse biraz göz yumuluyor, yeterince araştırılmıyor çünkü bu tip bazı olayları araştırıp bunları cezalandırsalar, bu diğerleri için de korkutucu bir husus olur ama cezasız kaldığını görenler daha çok cesaretleniyor." diye konuştu.

Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün cinayetlerini unutmadıklarının altını çizen Karayel, "Neonazilere karşı yargı sürecinin son derece yetersiz olduğunu düşünüyorum. Avrupalıların bizi eleştirirken dönüp kendi yargı sistemlerine de bakmaları lazım. Adaletten, yargı sisteminin düzgünlüğünden bahsediyorsak herkesin kendi yargı sistemini özellikle bu tip turnusol kağıdı olabilecek davalarda gözden geçirmesi gerekiyor." değerlendirmelerinde bulundu.


Kaynak:Haber Kaynağı