Türkiye 2019'da diplomasinin merkez üssü oldu (2)

Türkiye 2019'da diplomasinin merkez üssü oldu (2)

Yıl içerisinde çok sayıda uluslararası konferansa ev sahipliği yapan ve ara buluculuk faaliyetinde bulunan Türkiye, hem ulusal hem uluslararası arenada aktif rol oynadı- Bu bağlamda, çok sayıda devlet başkanı, başbakan ve bakan düzeyinde yabancı ülke lide

ANKARA (AA) - ZUHAL DEMİRCİ - Çok sayıda devlet başkanı, başbakan ve bakan düzeyinde yabancı ülke liderini ağırlayan Türkiye, düzenlediği uluslararası konferanslar ve ara buluculuk faaliyetleriyle 2019'da uluslararası krizlerin çözümünde bölgesel iş birliğinin odak noktası ve diplomatik üssü oldu.

Ankara'da 16 Eylül'de Astana formatında düzenlenen "Türkiye-İran-Rusya Üçlü Zirve Toplantısı" ile ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, 17 Ekim'de Ankara'ya yaptığı ziyaretteki görüşmelerin ardından yayımlanan "Türkiye-ABD Ortak Açıklaması" yılın ikinci 6 ayında ön plana çıkan gelişmeler arasında yer alıyor.

- Arnavutluk ve Malezya başbakanları temmuzda Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirdi

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, 1-5 Temmuz'da Türkiye'ye yaptığı ziyarette, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce tarafından kabul edildi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 Temmuz'da Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Serrac ile görüştü.

Çavuşoğlu'nun, temmuz ayında Ankara'ya resmi ziyaret gerçekleştiren Afganistan Dışişleri Bakanı Selahaddin Rabbani, Nikaragua Dışişleri Bakanı Denis Moncada Colindres ve İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis ile yaptığı ayrı ayrı görüşmelerde, ikili ilişkiler ve bölgesel gelişmeler ele alındı. Öte yandan, Cassis'in ziyareti, 2011'den beri İsviçre'den dışişleri bakanı düzeyinde Türkiye'ye gerçekleştirilen ilk ikili ziyaret oldu.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, 18-19 Temmuz'da Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaret çerçevesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edildi.

Suriye konulu Türkiye-ABD Yüksek Düzeyli Çalışma Grubu'nun Ankara'da yapılan 5'inci toplantısında, Suriye'nin kuzeydoğusundaki durum, Münbiç Yol Haritası, İdlib'deki gelişmeler ve siyasi süreç konuları ele alındı.

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed ve beraberindeki 15 kişilik heyet, 24-27 Temmuz'da Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret kapsamında Erdoğan, konuk Başbakan'a Cumhurbaşkanı Nişanı tevcih etti.

- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'in bölgedeki ilk ziyareti Türkiye'ye

Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov'un, 5-6 Ağustos'ta Türkiye'ye yaptığı resmi ziyarette, Çavuşoğlu ile Kamilov'un eş başkanlıklarında Ortak Stratejik Planlama Grubu 1'inci Toplantısı düzenlendi.

Öte yandan, Sırbistan Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı İvica Daçiç, Nijer Dışişleri, İş Birliği, Afrika Entegrasyonu ve Yurt Dışında Yaşayan Nijerliler Bakanı Kalla Ankourao, Sierra Leone Dışişleri ve Uluslararası İş Birliği Bakanı Nabeela Tunis de ağustosta Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, 20 Mayıs'ta göreve başlamasının ardından bölgedeki ilk resmi ziyaretini 7-8 Ağustos'ta Türkiye'ye yaptı.

KKTC Başbakanı Ersin Tatar da başbakanlık görevini üstlenmesinin ardından ilk resmi ziyaretini 22-23 Ağustos'ta Ankara'ya gerçekleştirdi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal'ın, 28 Ağustos'ta Suriye Müzakere Yüksek Kurulu Başkanı Nasr Hariri'yi kabulünde, Anayasa Komitesinin tesisi bağlamında siyasi süreçte gelinen aşama gözden geçirildi ve sahadaki gelişmeler ele alındı.

- Eylülde Ankara'da Türkiye-İran-Rusya Üçlü Zirve Toplantısı yapıldı

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Andrej Babiş, 2-4 Eylül'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davetine icabetle yaptığı ziyarette, ikili ilişkiler, güncel bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

Çavuşoğlu, 3 Eylül'de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Flippo Grandi'yi kabul etti.

Öte yandan, Dışişleri Bakan Yardımcısı Önal'ın, BM Genel Sekreteri Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ve beraberindeki heyetle yaptığı görüşmede, Suriye'deki güncel durum ve siyasi süreç ele alındı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 16 Eylül'de Ankara'da Astana formatında düzenlenen Türkiye-İran-Rusya Üçlü Zirve Toplantısı kapsamında Türkiye'yi ziyaret etti.

Temaslarda, Anayasa Komitesinin sivil toplum temsilcilerine ilişkin mutabakat sağlandı, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesine yönelik rejim saldırılarından Türkiye'nin duyduğu kaygı, bölgeye ilişkin beklentilerle güçlü şekilde taraflara aktarıldı.

- ABD Başkan Yardımcısı Pence ile ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ekimde Türkiye'ye geldi

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, 3 Ekim'de Yunanistan'ın Göç Politikalarından Sorumlu Vatandaşı Koruma Bakan Vekili Yorgos Kumuçakos'la görüştü. Görüşmede, her iki ülkenin ortak sınamalarından düzensiz göç hareketlerine ilişkin güncel gelişmeler ele alındı ve Türkiye'nin, terör örgütü FETÖ mensuplarının iadesi konusundaki beklentisi vurgulandı.

Afganistan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı General Abdul Raşid Dostum, 6 Ekim'de Ankara’ya yaptığı ziyarette Çavuşoğlu ile bir araya geldi, 25 Ekim'de de İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO gündeminde yer alan muhtelif konular hakkında görüş alışverişinde bulunmak amacıyla 11 Ekim'de Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien, 16-17 Ekim'de Ankara'yı ziyaret ederek Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile görüştü. Görüşmelerde, güvenli bölge başta olmak üzere Suriye'deki son durum, savunma ve güvenlik konuları ele alındı.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 17 Ekim'deki Ankara ziyaretlerinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edildi. Pence ve heyetiyle gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda, Barış Pınarı Harekatı bağlamında Suriye'nin kuzeydoğusuna ilişkin Türkiye-ABD Ortak Açıklaması yayımlandı.

Öte yandan, 19-22 Ekim'de İstanbul'da 3. Afrika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi düzenlendi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas 26 Ekim'de, Gine Bissau Dışişleri ve Topluluklar Bakanı Suzi Carla Barbosa 27-29 Ekim'de ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia 31 Ekim'de Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştirdi.

Katar Başbakanı ve İçişleri Bakanı Şeyh Abdullah El Thani, 30 Ekim-1 Kasım'da beraberindeki üst düzey heyetle Türkiye'ye geldi.

Uzman yerli ve yabancı katılımcıları bir araya getiren ve küresel anlamda önde gelen bir platform teşkil eden "İstanbul Ara Buluculuk Konferansı"nın 6'ncısı, 31 Ekim'de "Barış İçin Uluslararası Ara Buluculuk: Durum Değerlendirmesi ve İleriye Bakış" temasıyla İstanbul'da düzenlendi.

- Kasım'da "İİT Üyesi Ülkeler Ara Buluculuk Konferansı"nın 3'üncüsü İstanbul'da yapıldı

Türkiye'nin, İİT bünyesinde ara buluculuğa yönelik farkındalık ve kapasite inşası çalışmaları kapsamında 2017'de başlatılan "İİT Üyesi Ülkeler Ara Buluculuk Konferansı"nın 3'üncüsü "Etkin Ara Buluculuğa Dair Yaklaşımlar: Kültürel Hassasiyetleri Gözeten Rehberin Rolü" temasıyla 1 Kasım'da İstanbul'da yapıldı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 6'ncı İstanbul Ara Buluculuk Konferansı kapsamında, 30 Ekim-1 Kasım'da Türkiye'ye yaptığı ziyarette Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edildi ve Çavuşoğlu ile bir araya geldi. Görüşmelerde, Suriye, Filistin ve Kıbrıs meselelerine ilişkin son gelişmeler başta olmak üzere bölgesel ve küresel gelişmeler değerlendirildi.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı Siyasi Direktörü Richard Moore'un, 4-5 Kasım'da Türkiye'ye yaptığı ziyarette, ikili siyasi ve ekonomik ilişkiler, AB ve Brexit süreci ile bölgesel konular ele alındı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Önal, 11 Kasım'da Suriye Anayasa Komitesi Eş Başkanı Hadi Al-Bahra'yı kabul etti. Görüşmede, Anayasa Komitesinin Cenevre'de düzenlenen ilk turu ele alındı.

Kazakistan Başbakanı Askar Mamin, Türkiye-Kazakistan Karma Ekonomik Komisyonu 11. Dönem Toplantısı'na katılmak üzere 9-11 Kasım'da Türkiye'yi ziyaret etti. Mamin, 11 Kasım'da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edildi.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ve Mamin, 10 Kasım'da "Türkiye-Kazakistan İş Forumu"na katıldı ve forum kapsamında Türk ve Kazak firmalar arasında 1,4 milyar dolar tutarında 13 anlaşma imzalandı.

Türkiye ve Kanada arasındaki ilk Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi toplantısı 13 Kasım'da İstanbul'da düzenlendi.

İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 35. Bakanlar Toplantısı, 25-28 Kasım'da İstanbul'da gerçekleştirildi. İSEDAK toplantısı marjında, İİT Tahkim Merkezinin Türkiye'de kurulmasına ilişkin anlaşma da imzalandı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani, görevine başladıktan sonraki ilk yurt dışı ziyaretini, 28 Kasım'da Türkiye'ye gerçekleştirdi. Çavuşoğlu ile görüşen Barzani, PKK ve uzantılarıyla ortak mücadele konusundaki anlayışı teyit etti.

Öte yandan, 20-23 Kasım'da Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, 21-23 Kasım'da Kırgızistan Başbakan Birinci Yardımcısı Kubatbek Boronov ve 26-27 Kasım'da Somali Dışişleri Bakanı Ahmed Isse Awad, Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştirdi.

- Aralık'ta İstanbul'da "Asya'nın Kalbi İstanbul Süreci Bakanlar Konferansı" düzenlendi

Aralık başında göreve başlayan yeni AB Komisyonunun Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas ve Komisyonun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson, 6 Aralık'ta Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret kapsamında, Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı ile bir araya gelen Schinas, Türkiye Ulusal Ajansını ziyaret etti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, çeşitli temaslarda bulunmak üzere İstanbul'a gelen Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric ile 8 Aralık'ta bir araya geldi.

"Barış, Ortaklık, Refah" temasıyla 9 Aralık'ta İstanbul'da "Asya'nın Kalbi İstanbul Süreci Bakanlar Konferansı" düzenlendi.

Hırvatistan Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Gordan Grliç Radman, 11 Aralık'ta Ankara'ya yaptığı resmi ziyarette, mevkidaşı Çavuşoğlu ile ikili ve bölgesel gelişmeleri ele aldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :