TÜRKAS 2016 Tüm Ürün, Kap ve Ambalaj Standartları Sempozyumu

TÜRKAS 2016 Tüm Ürün, Kap ve Ambalaj Standartları Sempozyumu

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yücel:-"2015 sonu itibarıyla sebze meyve ticaretinde ekonomik büyüklük yaklaşık 100 milyar lira. Biz bunu üretim verileriyle değerlendirdiğimiz zaman yüzde 70 kayıt dışılığı yüzde 50-48'e indirmişiz."

İSTANBUL (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, "2015 sonu itibarıyla sebze meyve ticaretinde ekonomik büyüklük, yani sebze ve meyve üretiminin perakende fiyatlarla toplam değeri yaklaşık 100 milyar. Biz bunu üretim verileriyle değerlendirdiğimiz zaman yüzde 70 kayıt dışılığı yüzde 50-48'e indirmişiz. Kayıt dışılıktan somut yüzde 22'lik bir iyileşme sağlamışız." dedi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türk Standartları Ensititüsü ortaklığıyla düzenlenen "TÜRKAS 2016 Tüm Ürün, Kap ve Ambalaj Standartları Sempozyumu"nda konuşan Yücel, 2012 yılında yaş sebze ve meyve standartlarının oluşturulması, sebze ve meyvelerin kap ve ambalaj içerisinde korunaklı şekilde satılmasına ilişkin yaptıkları kanun değişikliğine ilişkin bilgiler verdi.

Yücel, kanunun en önemli değişikliklerinden birisinin yaş sebze ve meyve standartlarının oluşturulması, bunların kap veya ambalajlar içerisinde korunaklı bir şekilde satılması olduğunu anlattı.

Hale giriş zorunluluğunu kaldırarak, bildirim zorunluğu getirdiklerini, tarladan sofraya güveni tesis etmek için sürdürülebilir bir izlenebilirlik sağladıklarını belirten Yücel, 2012 yılında yaklaşık 8 milyon olan bildirim sayısının, 2015'in sonunda yaklaşık 130 milyona ulaştığını bildirdi.

Her geçen gün hal kayıt sisteminde ihtiyaca ve gelen talebe göre değişiklikler yaparak, sektörü kapsayan bir sisteme dönüştürmeye çalıştıklarını anlatan Yücel, 38 bine yakın meslek mensubunun bu sistem içerisinde kayıtlı olduğunu kaydetti.

Hal Kanunu'ndaki köklü politika değişikliğiyle ekonomik anlamda da Türkiye ekonomisine çok büyük değerler kattıklarını dile getiren Yücel, şöyle konuştu:

"Kayıt dışılık oranı sebze meyve ticaretinde yüzde 70'dir. 2015 sonu itibarıyla sebze meyve ticaretinde ekonomik büyüklük, yani sebze ve meyve üretiminin perakende fiyatlarla toplam değeri yaklaşık 100 milyar lira. Biz bunu üretim verileriyle değerlendirdiğimiz zaman yüzde 70 kayıt dışılığı yüzde 50-48'e indirmişiz. Kayıt dışılıktan somut yüzde 22'lik bir iyileşme sağlamışız. Bunu ayaküstü konuşuyoruz ama ne ifade ettiğini anlamıyoruz. Sizler de yeteri kadar altını çizerek ifade etmiyorsunuz. Bu başarının kahramanları sizlersiniz. Türkiye ekonomisine yıllık 6 milyar lira kayıt dışı bir rakamı ilave değer olarak kazandırdık."

Bunun yeterli olmadığını, sebze ve meyveleri standarda, tarladan sofraya doğru ambalajlarda taşınmasını, depolama ve soğuk zincir nakliye imkanlarına kavuşturacaklarını ifade eden Yücel, yüzde 25'lik zayi oranını aşağıya çekeceklerini kaydetti.

Hal Kanunu'nun toptan fiyatlarda hedefine ulaştığını, fiyatların yüzde 20 - 25 düzeyinde düştüğünü belirten Yücel, ikinci aşamanın toptan fiyatlardaki düşüşü, kayıt dışılığın kayıt altına alınmasındaki gelişmeleri perakende fiyatlara yansıtmak, ticareti daha güvenli ve sağlıklı yapılması olduğunu söyledi.

İkinci dönüşüm değişiklikleri içerisinde üretici örgütlerini güçlendirmenin bulunduğunu da anlatan belirten Yücel, Avrupa ülkelerinde üretici örgütlerinin sebze ve meyve ticaretindeki payının yüzde 47 olduğunu kaydetti. Bu rakamın Türkiye'de binde 4 olduğunu vurgulayan Yücel, "Türkiye'de 480 üretici örgütü var, yaklaşık 30'u aktif. Bunda da bir sorun var. Hep beraber üretici örgütlerimizi de cesaretlendirmemiz lazım" şeklinde konuştu.

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Genel Sekreteri Mehmet Bozdemir de TSE'nin Avrupa Standartlar Teşkilatı'nın tam üyesi ve en çok oy kullanan 5 ülkeden birisi olduğunu belirterek, dünyada ülkelerin ihracatının kapısını açacak tek yolun standart olduğunu söyledi.

Bugüne kadar yaş sebze ve meyve konusunda 116'ya yakın standart hazırlandığını, bunların 72'nin ürün, sebze ve meyve standardı olduğunu dile getiren Bozdemir, "Bir ürünü üretmek kadar onun sağlıklı bir şekilde pazarlanması gerekiyor. Ambalaj o ürünün hem kalitesi hem de pazarlama sunumu esnasında zayiatı önleme ve kalite açısından çok önemli. Gıda taşımacılığındaki soğuk zincir araçların belgelendirme sertifikasyonu yoktu. Türkiye'deki bu araçların tip onay ve periyodik muayenelerini de biz yapacağız. Böylece o sektördeki kişilerin Avrupa kapılarında sertifikasyon için beklemelerinin önüne geçmiş olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı da, Türkiye'de üretilen yaş ve meyvenin dünyaya ihraç edildiğini, bu nedenle standartların hem kalite hem de ambalajlama ve hijyen açısından çok önemli olduğunu vurguladı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :