Türk ve Suriyeli din adamlarından ortak mesaj

Türk ve Suriyeli din adamlarından ortak mesaj

Ankara'da Suriyelilere gönüllü yardım faaliyeti yürüten emekli imam Kurt:- "Suriyeli kardeşlerimiz genelde en zor, en kötü işlerde çalışıyorlar. Kimsenin işini elinden almıyorlar"- "Bu insanlara iş versinler. Sadaka vermesinler. Çalışan Suriyelilerin kims

ANKARA (AA) - ADHAM KAKO / SELEN TEMİZER - Ankara'da aynı mahallede yaşayan Türk ve Suriyeli din adamları, iki toplumun uyum içinde yaşaması için birlikte çaba gösteriyor.

Emekli imam Ali Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görev süresi bittikten sonra, kendisini çevre mahallelere yerleşen Suriyelilere yardım etmeye adadığını belirtti.

"Bizzat ailelerle görüşen biriyim. Onlar din kardeşimiz. Yıllarca tüm Müslümanların kardeş olduğu mesajlarını verdim. O yüzden Suriyeli kardeşlerimiz Ankara'ya geldiklerinde ilk karşılayanlardan biri bendim." diyen Kurt, Suriyelilere ev kiralama, iş bulma, sağlık hizmetlerinden yararlanma gibi konularda destek olduğunu anlattı.

Kurt, iç savaştan kaçarak Ankara'ya gelen Suriyelilerin başkentin Önder, Hacılar, Başpınar, Gülpınar ve Çamlık mahallelerine yerleşmelerine yardımcı olduklarını anlatarak, "Bu insanları gecekondulara yerleştirmek zorunda kaldık. Piyasalar rantçılarla dolu. 500 liralık evi, Suriyeliye 700'e veriyorlar. Kimse evini onlara vermek istemiyor. Halbuki ben apartmanda ev tutabilmiş Suriyelilerin kimseye zarar verdiğini görmedim." dedi.

Başkentteki Suriyelilerin yüzde 80’nin çalıştığını tahmin ettiğini belirten Kurt, "Her türlü işlerde çalışıyorlar. Suriyeli kardeşlerimiz genelde en zor, en kötü işlerde çalışıyorlar. Kimsenin işini elinden almıyorlar. 3 milyon Suriyeli yük değil bize, nimet. Burada çalışan Suriyeliler kimseye muhtaç değil. Çalıştırdıkları Suriyelilerin de parasını ödesinler. Ödemiyorlar. Yazıktır günahtır." ifadelerini kullandı.

Emekli imam, son günlerde Suriyeliler aleyhinde nefret propagandası yapıldığına işaret ederek, "Suriyeliler üzerinden rant yapmak istiyorlar. Yaşadıkları yerler belli. Önder Mahallesi'nde yaşıyorlar. Önder Mahallesi'nde 4 yılda sadece 4 olay oldu. İlk olay 4 yıl önce oldu. 4 katlı bir binada 30’dan fazla Suriyeli yetimin yaşadığı bir binada olay oldu. Bu binadaki çocuklara 'uyuşturucu madde satacaksınız' dediler, 'içki içeceksiniz' dediler, 'kazandıklarınızı bize vereceksiniz' dediler. Çocuklar direndi. Bunun üzerine kaldıkları bina yakıldı." diye konuştu.

- "Kardeş aile olmak isteyenlere köprü olalım"

Emekli imam Ali Kurt, şunları kaydetti:

"Bu insanlara iş versinler. Sadaka vermesinler. 150'nin üzerinde, yardıma muhtaç yetim aile var. Gelsinler, kardeş aile olmak isteyenlere köprü olalım."

Kurt, Suriyelilerin daha fazla uyum sağlayabilmesi için alınması gereken önlemler olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Suriyeli ailelerin karşılaştığı en büyük sorun, konut meselesi. Bu sorunun çözülmesi lazım. Kimse onlara ev vermek istemiyor. Toplu konut yapılabilir. Suriyeliler borçlandırılıp, kira gibi ödeyebilirler. Diğer bir sorun da tüm Suriyelilere kamu bankalarından birinde hesap açılması lazım. Yardım etmek isteyenler oluyor. Direkt hesaplarına yatırmayı tercih ediyorlar. Bir de hırsızlık olayları arttı. Bu insanların evlerinde tuttukları kazançlarına göz dikiyorlar."

- "Aramızdaki bağlar güçleniyor"

Altındağ Müftülüğünün cuma namazları için Suriyelilerin kullanımına tahsis ettiği Önder Mahallesi'ndeki Ören Camisinin Suriyeli imamı Muhammed Cüneyt eş-Şebek de mesleğine burada da devam edebilmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Eş-Şebek, "Kur'an'ın 'Müminler kardeştir' ayetinden yola çıkarak Tüklerin ve Arapların birlik içinde olmasını istiyoruz. Buradaki yaşama daha da uyum sağlayarak, kargaşa ve sorunların önüne geçmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

Cuma hutbelerine Türk vatandaşlarının da katıldığını belirten eş-Şebek, "Bu çok güzel bir durum, aramızdaki bağlar güçleniyor. Bu gibi olaylar, ortak yaşam ve uyum için çok iyi bir fırsat." ifadesini kullandı.

Eş- Şebek, "Hepimiz tek bir çatı altında yaşıyoruz. Türkiye’deki yaşama uyum sağlamak için doğru yolda olduğumuzdan eminim. Bazı hatalarımız oluyor, ama bu hatalar doğru yolda olduğumuzu gösteriyor." değerlendirmesini yaptı.

Suriyeli imam, "Türk halkı bizi çok iyi karşıladı, Allah onlardan razı olsun. Türk halkına buradan sesleniyorum. Bazı hatalarımız oluyor. Lütfen bu hatalar için bizleri affedin. İnşallah bu hataların üstesinden geleceğiz." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler