Türk Tepesi’nde “Turuşko” sevgisi

Türk Tepesi’nde “Turuşko” sevgisi

Arakanlı Müslümanların Bangladeş’teki kamplarında bir bölge “Türk Tepesi” olarak biliniyor- Türklere kendi dillerinde “Turuşko” diyen bölge halkından binlerce kişi, Türk yardım kuruluşlarının yardımlarıyla yaşıyor- Türklerden sevgiyle bahseden bölge halkı

KUTUPALONG (AA) - TUĞRUL ÇAM - Myanmar’dan kaçıp Bangladeş’e gelen Arakanlı Müslümanların yaşadığı kamplardaki bir bölge “Türk Tepesi” olarak adlandırılıyor. Bu bölgedeki Arakanlı Müslümanlar, “Turuşko” dedikleri Türkler ve Türkiye’den sevgi dolu sözlerle bahsediyor.

Ağustos sonundan itibaren Myanmar’da Budist fanatikler ve ordunun saldırılarından kaçarak canlarını kurtarmak için Bangladeş’e gelen 620 binden fazla Arakanlı Müslüman'ın on binlercesi, Kutupalong bölgesindeki kamplarda hayatını sürdürüyor.

Bu kamplardan birindeki tepelik alan, Türkiye Diyanet Vakfının (TDV) buraya gelerek Arakanlılara yardıma başlamış olması nedeniyle bölge halkı arasında yerel dilde “Türkiye Tepesi” anlamına gelen “Türki Fam” ya da “Türk Tepesi” anlamındaki “Turuşko Fam” olarak biliniyor.

Arakanlı Müslümanların evlerini oluşturmaları için bambu ve tente gibi malzemeler temin eden, caminin yanı sıra banyolar, kuyular ve köprüler yaptıran TDV, şimdi de burada hem dini eğitimin hem de Bangladeş Eğitim Bakanlığı müfredatının verileceği medrese inşa ettiriyor.

- Türk bayrağı dalgalanıyor

Tepede Diyanet İşleri Başkanlığı ve TDV’nin bayraklarının yanı sıra bir de Türk bayrağı dalgalanıyor. Türk bayrağı, Kutupalong’daki kampların birçok yerinden görülebiliyor.

Birçok yerinde motorlu araçların geçebileceği yol bulunmayan on binlerce kişilik kampta yol tarifinde de kimi zaman Türk Tepesi kullanılıyor. Hatta bölgede yardım faaliyetleri yürüten birçok uluslararası kuruluş, kendi haritalarında bölgeyi “Turkish Hill” (Türk Tepesi) olarak işaretlemiş durumda.

- FSM, Osman Gazi ve Yavuz Sultan Selim köprüleri

Bölgedeki tepeler, zaten zor olan şartlarda ulaşımı daha da güç hale getiriyor. Tepeler arasındaki dereleri geçmekte zorlanan Arakanlılar için TDV tarafından yaptırılan üç köprü bulunuyor.

Bambudan yapılan köprülere verilen isimler de Türkiye’deki köprülerin adını taşıyor. Fatih Sultan Mehmet, Osman Gazi ve Yavuz Sultan Selim köprüleri, Arakanlı Müslümanların hayatlarını kolaylaştırıyor.

Köprülerin girişlerinde bulunan tabelalarda yerel dilin yanı sıra Türkçe ve İngilizce “Bu köprü Türk halkının Bangladeş’te bulanan Arakanlı mültecilere hediyesidir.” yazısı dikkati çekiyor.

- “Türk halkı sayesinde hayatta kaldık”

Türk Tepesi’ndeki Arakanlı Müslümanlar da Türkiye ve Türk halkına şükranlarını dile getiriyor.

AA muhabirinin konuştuğu birçok Arakanlı, Myanmar’dan gelmeden önce Türkiye’yi bilmediklerini ancak burada Türk yardım kuruluşları sayesinde Türkiye hakkında bilgi sahibi olduklarını anlattı.

Arakanlı Müslümanlardan Sogira Hammad, 1,5 aydır kampta yaşadığını, Türk yardım kuruluşlarının ailesine gıda, barınak gibi malzemeler sağladığını söyledi.

“Türk halkı sayesinde hayatta kaldık.” diyen Sogira Hammad, daha önce Türkiye ya da Türk halkı hakkında hiçbir fikri olmadığını belirtti.

Hammad, “Bize yardım eli uzatan Türkiye’yi çok seviyoruz.” diye konuştu.

Abdül Haşim adlı Arakanlı ise 2 ay önce Bangladeş’e geldiğini, ilk zamanlar su ve gıda dahil hiçbir şeyleri olmadığını dile getirdi. Haşim, şimdi Türk yardım kuruluşlarının yardımıyla hayatını sürdürdüğünü dile getirerek, “Yardımsever Türk halkının katkılarıyla yaşıyoruz.” dedi.

Anmar Begüm de 2 aydır burada olduğunu söyledi ve “Türk Tepesi’nde olmaktan çok memnunum. Türk kuruluşlarının yardımlarıyla hayatımızı sürdürüyoruz. Elhamdülillah Türk halkı çok yardımsever. Bize yardım eli uzattılar. Bunun için şükran duyuyoruz.” ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :