"Türk Sanatları Serisi" sanatseverlerle buluşacak

"Türk Sanatları Serisi" sanatseverlerle buluşacak

Sanat meraklıları için bir başvuru kaynağı niteliği taşıyan seri, seramik, mozaik, çini, keçe, ebru, hat, tezhip, minyatür, kuyumculuk, porselen, kağıt yapımı ve kat'ı sanatı olmak üzere 12 kitaptan oluşuyor

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ. tarafından Türk Kültürüne Hizmet Vakfı'nın katkılarıyla 12 kitaptan oluşan "Türk Sanatları Serisi" hazırlandı.

Sanat meraklıları için bir başvuru kaynağı niteliği taşıyan seri, seramik, mozaik, çini, keçe, ebru, hat, tezhip, minyatür, kuyumculuk, porselen, kağıt yapımı ve kat'ı sanatı kitaplarından oluşuyor.

Seride, bu sanatların tarihi serüvenleri, geçmişten bugüne gelişim süreçleri, incelikleri, zirve örnekleri, eski ve yeni ustalarına dair bilgiler yer alıyor.

Seri, Türk sanatını meydana getiren mirası tanımak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla hazırlandı.

- Serinin ilk kitabı "Seramik Sanatı"

Serinin ilk kitabı "Seramik Sanatı" ise yayına hazırlanarak okuyucuyla buluştu.

Kitapta, seramiğin sanatsal varlığı, paleolitik çağdan bugüne seramik tarihi, Anadolu'da seramiğin serüveni, Yenikapı Kazıları, M.Ö. 3 bin yılına ait buluntular ile Avanos ve Avanos çömlekçiliği, 21'inci yüzyılda yeniden hayata geçirilen Ahlat seramiği detayları ile ele alınıyor.

Eserde ayrıca bu sanata başlamak isteyenler için, seramiğin yapım aşamaları, çamur biçimlendirme, dekorlama, kurutma ve pişirme teknikleri görsellerle desteklenerek anlatılıyor.

Kitabın son bölümünde ise Türk seramiğini dünyaya tanıtan, aralarında Vedat Ar, Hakkı İzzet, Füreya Koral, Mediha Akarsu, Seniye Feymen, Nasip İyem, Melike Abasıyanık, Atilla Galatalı, Alev Ebuzziya Siesbye, Jale Yılmabaşar, Soner Genç, Hüseyin Özçelik, Meltem Kaya ve Candan Güngör'ün bulunduğu birçok seramik sanatçısına ve eserlerine yer verildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :