Türk mühendisler geliştirdi, dünyaya satılıyor

Türk mühendisler geliştirdi, dünyaya satılıyor

Teknopark İstanbul'daki SAP Geliştirme Merkezi'nde Türk mühendisler tarafından geliştirilen ve TÜPRAŞ'ta ciddi bir verimlilik yaratan büyük veri çözümü dünyaya örnek oldu- SAP, Türk mühendislerinin bilgi ve uzmanlıklarıyla orta çıkan çözümü, "SAP VORA" ad

ANKARA (AA) - GÖKSEL YILDIRIM - Türk mühendisler tarafından geliştirilen ve TÜPRAŞ'ta örnek bir başarı yakalayan büyük veri çözümü, global bir markaya dönüştürülüp ihraç edilmeye başlandı.

Türkiye'nin lider sanayi kuruluşu TÜPRAŞ ile dünyanın önde gelen kurumsal yazılım uygulamaları üreticisi SAP'ın iş birliğinden global bir yazılım ürünü çıktı.

SAP, 15 yıldır SAP Türkiye adıyla Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Bu sürede kadrosunu 18'den 250'ye çıkartan, Türkiye'de bin 300’den fazla müşteri ve 67 iş ortağına ulaşan SAP Türkiye, yıllık ciroya göre en büyük 10 şirketin 8’i, en büyük 10 bankanın 9’u, en büyük 100 şirketin yarısından fazlasına çözümler sunuyor.

Türkiye’de bir geliştirme merkezi kuran ilk global yazılım şirketi olan SAP, inovatif bilişim teknolojisi çözümlerinin üretim ve dağıtım konusunda Türkiye’nin bölgesel üs olma potansiyeline inanarak, ülkenin önemli Ar-Ge merkezlerinden biri olan Teknopark İstanbul’da yerini aldı.

SAP'ın 25 bin yazılım geliştiriciye sahip 19 laboratuvardan oluşan Ar-Ge ağının bir parçasını oluşturan SAP Geliştirme Merkezi'nde 40 genç Türk mühendisi çalışıyor. Merkez aracılığıyla Türkiye'deki firmaların ihtiyaçlarına çözüm üretilirken, aynı zamanda genç Türk mühendislerinin bilgi ve uzmanlıklarıyla ortaya çıkan ürünler tüm dünyaya ihraç ediliyor.

TÜPRAŞ ile yürütülen projede de dünyanın dört bir yanından pek çok kurumun ilgiyle takip ettiği bir dönüşüme imza atıldı. Durma lüksü olmayan, 7 gün 24 saat çalışan bir merkezin maliyeti ileri teknoloji sayesinde düşürülürken, verimliliği de artırıldı.

SAP Türkiye, 200 bin sensörden gelen verinin analiz edildiği, 64 milyon satır verinin okunduğu, günde 28 milyon ton petrolün işlendiği TÜPRAŞ ile örnek bir proje yürüttü. Projede elde edilen başarı 2 yıllık verinin, bin ayrı öğrenen akıllı algoritmanın "büyük veri" üzerinde yarıştırılıp kazananın kullanılmasıyla mümkün oldu.

Bu proje, SAP Geliştirme Merkezi’nde Türk mühendisler tarafından geliştirilen büyük veri çözümü kullanılarak hayata geçirildi. Yakalanan başarının ardından geliştirilen bu çözüm "SAP VORA" adıyla global ürün listelerine girdi ve ihraç edilmeye başlandı.

Merkezin, öncelikli hedefini, SAP'ın farklı sektörlerdeki müşterilerine inovasyon desteği sağlamak oluşturuyor. Yalnızca Türkiye’deki değil, bölge ülkelerdeki SAP müşterilerine yönelik çalışmalar da gerçekleştirilen merkezin odağında kamu, tüketici ürünleri, perakende ve imalat sektörleri bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :