Türk Lirası haftaya pozitif başladı

Türk Lirası haftaya pozitif başladı

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzman Yardımcısı Göksu:- "Türk Lirası varlıkları haftaya pozitif başladı. Moody's'in not kararı açıklamasını pas geçmesi ve Yenikapı'da düzenlenen Demokrasi ve Şehitler Mitingi'nde verilen birlik görüntüsünün etkil

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzman Yardımcısı Aysun Göksu, Türk Lirası varlıklarının haftaya pozitif başladığını belirterek Moody's'in not kararı açıklamasını pas geçmesi ve Yenikapı'da düzenlenen Demokrasi ve Şehitler Mitingi'nde verilen birlik görüntüsünün etkili olduğunu kaydetti.

Destek Yatırım'dan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Göksu, ABD'de olumlu gerçekleşen istihdam rakamlarına rağmen piyasanın Amerika Merkez Bankası (FED)'in faiz artıramayacağına inanması ve kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye kredi notunda bir değişikliğe gitmeyeceği beklentisinin liranın güç kazanmasında etkili olduğunu belirtti.

Liranın dolar karşısında geçtiğimiz hafta yüzde 0,34 değer kazanırken Moody's'in kararıyla yeni haftaya da primli başladığını belirten Göksu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin Baa3 olan not görünümünü değiştirmedi. Ancak kredi notunu gözden geçirmesinin sona ermedi ve inceleme 18 Temmuz'dan itibaren 90 gün içinde tamamlanacak. Kuruluşun değerlendirmesinde darbe girişiminin başarısız olmasına rağmen Türkiye'nin (politika üreten kurumlar, iş iklimi, dış şoklara karşı tamponlar ve büyüme görünümünün) karşı karşıya olduğu mevcut zorlukların darbe girişimi sonrasında artacağı düşünülüyor. Moody's takvimine göre Türkiye'nin kredi notu hakkında bir sonraki değerlendirme tarihi 2 Aralık'ta bulunuyor."

Göksu, geçen hafta cuma günü gece yarısına doğru açıklanan Moody's kararının Türk Lirası varlıklarının olumlu karşıladığını ve kurun haftayı önemli 3,00'ün altında tamamladığını dile getirdi.

Hafta sonu gerçekleştirilen Yenikapı Demokrasi ve Şehitler Mitingi'ne tüm partilerin katılımı ve siyasilerden gelen birlik mesajlarının da TL'nin yeni haftaya güçlü başlamasında etkili olduğuna işaret eden Göksu, "Piyasalara verilen güven mesajları normalleşme sürecinde etkili oluyor. Yeni haftaya TL varlıklarının değer kazanımıyla başlamasıyla birlikte dolar kuru 3,00 kritik direnci altında kalıcı olmaya çalışıyor. Bu seviye altında kaldığı sürece kurda düşüş isteği sürebilir. 2,9740 destek noktası aşağı yönlü geçilirse yeni satış dalgası görebiliriz ve 2,9500'ler gündeme gelebilir." değerlendirmesini yaptı.

 

- "Yeni haftada gözler ABD ve Çin verilerinde olacak"

 

Aysun Göksu, yeni haftada piyasaların odağında Çin ve ABD’den açıklanacak verilerin olacağını belirtti.

Dünyanın en büyük ekonomilerine sahip bu ülkelerden açıklanacak verilerin küresel ekonomik görünüme dair sinyaller verebileceğine dikkati çeken Göksu, bu gelişmelerin altın ve kur cephesinde oynaklığın artmasında etkili olabileceğini ifade etti.

Göksu, şöyle devam etti:

"İngiltere Merkez Bankasının varlık alım programını yükseltmesi Fed’in faiz artış ihtimalinin azalması altın fiyatlarını desteklemeyi sürdürebilir. ABD’den son açıklanan tarım dışı istihdam rakamlarının beklentilerin üzerinde açıklanması sonrası doların bir miktar değer kazandığını ve altın fiyatlarının gerilediğini gördük. Bu hafta ABD’den açıklanacak olan perakende satışlar verisi ve Çin’de enflasyon ve sanayi üretimi verileri takip edilecek. Üçüncü çeyreğin önemli verilerden biri olan perakende satışlar verisi ABD ekonomisi hakkında önemli bilgiler verebilir. Mevcut konjonktüre baktığımızda altın fiyatlarının ons bazında 1.323-1.313 destek bölgesi üzerinde kalması halinde yönünü yukarı çevirebilir ve yeniden 2016 yılı zirve seviyesi olan 1.376 seviyesi hedeflenebilir. Gram altın bazında ise TL’deki güçlü görünümle birlikte rekor seviyelerden uzaklaşıldığını görüyoruz. Ancak 127,65 seviyesi üzerinde kalındığı takdirde gram altının tekrar yönünü yukarı çevirdiğini görebiliriz."

Göksu, kur cephesinde ise piyasalara normalleşme mesajlarının verilmesi ve küresel risk iştahının yeniden yükselmesinin TL varlıklarını desteklemeyi sürdürebileceğini kaydetti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in değerlendirmeleri ve siyasi taraftaki olumlu gelişmelerin etkisiyle BIST-100 endeksinin haftaya pozitif tarafta başladığını aktaran Göksu, "76.800 seviyesi üzerinde kalındığı sürece hafta genelinde olumlu gelişmelerin fiyatlanmaya devam etmesiyle birlikte endekste yukarı yönlü fiyatlamaların devam etmesi beklenebilir. Endekste 78.400-79.700 direnç bölgesi hedeflenebilir." açıklamasında bulundu.


 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :