Türk heyeti Brezilya'da Müslüman toplum liderleriyle görüştü

Türk heyeti Brezilya'da Müslüman toplum liderleriyle görüştü

Yunus Emre Enstitüsü tarafından 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında yaşananların anlatılması amacıyla düzenlenen etkinliklere katılmak üzere Sao Paulo'ya ziyarette bulunan Türk gazeteci ve akademisyenlerden oluşan heyet, Brezilya Camisi'ni ziyaret eder

SAO PAULO (AA) - Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen "15 Temmuz Demokrasinin Zaferi" konferansına katılmak üzere Brezilya'nın en büyük şehirlerinden Sao Paulo'ya ziyarette bulunan aralarında Türk gazeteci ve akademisyenlerin yer aldığı heyet, Müslüman toplumunun önde gelen liderleriyle bir araya geldi.

Yunus Emre Enstitüsü Sao Paulo Müdürlüğünce organize edilen programlara katılan Türk gazeteci ve akademisyenlerinden oluşan heyet, Sao Paulo Brezilya Camisi imamı ve aynı zamanda Brezilya İmamlar ve İslami Konular Yüksek Konseyi Başkanı Dr. Abdel Hamid Metywall ile öğle yemeğinde bir araya geldi.

Brezilya'daki Müslüman toplumu için vermiş oldukları hizmetler hakkında bilgi veren Dr. Metywall, daha sonra da heyete camiyi gezdirdi.

Yemeğe katılan Lübnan Müftüsü’nün Brezilya temsilcisi ve dini otoritesi Cheikh Ali Dib Al Khatib, 15 Temmuz darbe girişiminden duydukları üzüntüyü anlatarak, o gece sabaha kadar uyumayıp dua ettiklerini söyledi.

Bütün İslam dünyasının bütün kalbiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte olduğunu belirten Cheikh Ali Dib Al Khatib, "Çünkü Türkiye şu anda İslam dünyasının onurunu temsil ediyor. Bu nedenle biz sonuna kadar Erdoğan ile birlikteyiz ve Lübnan'daki bütün ulema, cami imamları, Lübnan Cumhuriyeti başmüftüsü her gün sizinle beraberiz. Lübnan Sünnileri hepimiz Recep Tayyip Erdoğan ile birlikteyiz. Allah ona yardım etsin, zafer versin. Buraya gelmeniz bizi çok mutlu etti." dedi.

- Müslüman toplum liderleriyle buluşma

Türk heyeti, Sao Paulo Başkonsolosu Mehmet Özgün Arman ve Sao Paulo Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Hüsamettin Aslan’ın da katılımıyla Lübnan ve Mısır asıllı Brezilyalı Müslüman toplum liderleriyle akşam yemeğinde bir araya geldi.

Brezilya'daki müslüman toplum liderleri ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirerek, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirilen darbe girişimi gecesi bütün Müslüman toplumunun Türkiye için dua ettiğini anlatarak, Türk milletine desteklerini iletti.

Ziyarete katılan gazeteci ve akademisyenler, AA muhabirine Brezilya temasları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Yunus Emre Enstitüsünün düzenlediği programdan duydukları memnuniyeti ifade eden Gazeteci Rahim Er, inanılması son derece güç hadiseler dinlediklerini ama bu anlatılan kahramanları bizzat gördüklerini ve fotoğraf çektirdiklerini söyledi. Er, ziyaret sırasında kendisini etkileyen bir olayı şöyle anlattı:

"Bir teyze 15 Temmuz gecesinde Türkiye'de Cumhurbaşkanına karşı devlete, millete karşı darbe yapıldığı haberini öğrenir öğrenmez secdeye kapanmış ve secdeye kapanırken de çocuklarına 'şayet bu darbe muvaffak olursa ben bu secdede ölürüm, beni secdeden kaldırmayın ne zaman ki darbe muvaffak olmazsa o vakit secdeden kaldırın beni' demiş. 3-4 saat sonra Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekranlarda görünmesi üzerine 'anne darbe muvaffak olmadı kalkabilirsin' diyerek secdeden kaldırmışlar."

Gazeteci Ufuk Coşkun ise "Eğer 17-25 Aralık bizde de başarılı olmuş olsaydı bugün Brezilya'daki şu istikrarsızlık ve ekonominin her geçen gün kötüye gitmesi gibi birtakım olumsuz sonuçlar bizde de gerçekleşecekti. Bakın burada sadece İslam, Müslüman cemiyeti temsilcileri değil, Brezilya'daki yüksek hakimler başkanı bile aynen şu cümleyi kullandı. Onlar da Erdoğan'ı sağlam duran, ülkesi uğruna mücadele eden bir lider olarak gördüklerini ifade ettiler." dedi.

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu da şu ifadeleri kullandı:

"15 Temmuz milletlerin modern çağda yaşaması çok kolay kolay rastlanmayan büyük bir tarihi dönüm noktasıydı. Bunun farkındalığını ortaya koymaya çalıştık. Önemli bir ilgi ile karşılaştık. Birbirinden farklı yani Brezilyalı akademisyenler vardı, yine gençler vardı Brezilyalı Türkiye'yi merak eden. 'Ne yaşadınız, nasıl oldu, bundan sonrası için nedir hedefleriniz' gibi sorularla karşılaştık. Türkiye tüm dünyaya diyor ki, Türkiye Türkiye'den yönetilecek ama bunu yaparken de bütün mazlumların nefesi olmaya, oksijeni olmaya, onların dertleriyle dertlenip çözüm kaynağı da olmaya devam edecek. Bu duygularla biz Brezilya'dan ayrılıyoruz."

Ziyarete katılan akademisyenlerden İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Muzaffer Şenel ise "Brezilya ve Türkiye yükselen iki güç ve aynı dönemde benzer darbe sıkıntıları yaşayan Türkiye'de darbe başarısızlıkla sonuçlandı, Brezilya'da maalesef darbeciler iktidarda. Bu yönden, bu onların tepkileri açısından önemli bir şey. Çünkü sokaklarda Türk bayrağı taşıyarak dolaşan insanların 'Türkiye yaptı biz de yapabiliriz' söylemini dile getirmeleri önemli." dedi. Brezilya'daki bazı medya kuruluşları ve üniversitelerle de temaslarda bulunduklarını belirten Şenel, ziyaretin çok verimli geçtiğini vurguladı.

Polis Akademisi Uluslararası Terörizm Araştırmaları Başkanı Doç. Dr. Necati Anaz, FETÖ ve terörle uluslararası mücadelenin önemine dikkat çekerek, "Bu mücadelenin dünya başkentlerinde yapılması gerekiyordu ve bu yüzden biz buradaydık. Buna katkı sunmaya çalıştık ve bu devam ettirilmeli. Türkiye'nin kamu diplomasisi Türkiye'nin haklı davası yanlış grupların eline verilmemeli. Ve bundan sonra da Türkiye bu konularda daha dikkatli ama hızlı bir kamu diplomasisini devam ettirmeli diye düşünüyorum." dedi.

Brezilya'da Yunus Emre Enstitüsü tarafından FETÖ'nün darbe girişimi ve sonrasında yaşananların anlatılması amacıyla düzenlenen "15 Temmuz Demokrasinin Zaferi" başlıklı programa katılan aralarında gazeteci ve akademisyenlerin bulunduğu Türk heyeti, Sao Paulo'daki üniversiteler, medya kuruluşları ve sivil toplum örgütleri ile görüşmelerini tamamlayarak yurda döndü.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :