Türk firmaları Uluslararası Şekerleme ve Bisküvi Fuarı'ndan umutlu

Türk firmaları Uluslararası Şekerleme ve Bisküvi Fuarı'ndan umutlu

KÖLN (AA) - Almanya'nın Köln kentinde devam eden 47. Uluslararası Şekerleme ve Bisküvi Fuarı'na (ISM) katılan Türk firmaları, fuardan umutlu. Dün açılan...

KÖLN (AA) - Almanya'nın Köln kentinde devam eden 47. Uluslararası Şekerleme ve Bisküvi Fuarı'na (ISM) katılan Türk firmaları, fuardan umutlu.

Dün açılan fuara, 65 ülkeden bin 600 firma katılıyor. Sektördeki son yeniliklerin sergilendiği fuarda Türkiye, 68 firmayla temsil ediliyor. Türk firmaları, sektörel açıdan önem taşıyan fuarın, yeni ihracat kapıları açması umudunu taşıyor.

ANL Gıda Sanayi yetkilisi Önder Candan, fuarda AA muhabirine yaptığı açıklamada, genellikle çocuk ürünleri ürettiklerini ve yaklaşık 70 ülkeye ihracat yaptıklarını belirterek, fuarın sektörel açıdan çok önemli olduğunu vurguladı.

Candan, "Ülke olarak sektörde iyi yerlerdeyiz ancak daha iyi yerlerde olabiliriz. Bunun için ihracatçılar birliği ve diğer kuruluşlar tarafından gerekli çalışmalar yapılıyor. Daha da iyi olacağına inanıyoruz. Bu tür uluslararası fuarlara katılan firmalar için devlet ve hükümetimizin yüzde 60-70'lere varan bir sürü teşviki var. Bu teşviklerden de yararlanarak, bu tür fuarlara katılmaktan çekinmeyerek firmalarımızı ve ürünlerimizi tanıtmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.


- "Kaliteli içeriği kaliteli ambalajla sunmalıyız"


Hazer Baba Gıda Sanayi İhracat Müdürü Ayşe Sağlam da 40 civarında ülkeye ihracat yaptıklarını belirterek, fuarın en eski katılımcılarından olduklarını ve 1989'den fuara katıldıklarını bildirdi.

Sağlam, şunları kaydetti:

"Firma olarak sektörümüzde iyi yerdeyiz ama ülke olarak şekerleme sektöründe hak ettiğimiz yerde değiliz. Biz Türkiye'ye has lokum ürettiğimiz için avantajlıyız. İyi bir ürünü iyi ambalajla her zaman satarsınız, ürününüz kötüyse ambalajınız iyiyse bile ancak bir kez satarsınız. İyi ürün yapacağız, iyi ambalaja koyacağız ve daha çok anlatmaya çalışacağız, daha çok fuarlara katılacağız, daha çok tanıtım yapıp internette kendimizi daha iyi anlatacağız. Kaliteli içeriği kaliteli ambalajla sunmalıyız."


- "2017 yılında işlerimizin daha iyi olacağını beklemekteyiz"


Tıltay Gıda Sanayi Başkanı Haluk Tıltay ise firmalarının 1930 yılında kurulduğunu, dünyada bilinmeyen bir kriz olmasına rağmen 4 kıtaya ürünlerini satmaya devam ettiklerini bildirdi.

Dövizdeki artışın ihracat için avantaj gibi gözükmesine karşın maliyetlerin de arttığını belirten Tıltay, "Hedef bölgelerimiz özellikle Avrupa ve Güney Amerika. Ürünlerin girdileri dövizle. Şeker ve glikozu yerli alıyoruz ancak karton koli ve bu tür ambalajlar dolara bağlı. Doların yükselmesi ihracatçıyı etkiliyor. Maliyetler de, girdiler de yükseliyor. Avro ve doların yükselmesinden dolayı geçen yıla oranla fiyatlarda bir miktar indirime gittik, 2017 yılında işlerimizin daha iyi olacağını beklemekteyiz." şeklinde konuştu.

Geçen yıl 28 bin 500 kişinin ziyaret ettiği ISM, bu yıl 1 Şubat'a kadar ziyaret edilebilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :